Iphone-integrering i nya bilar

Vi har gjort en kartläggning över vilket Iphone-stöd som är möjligt när man köper en ny bil som byggs efter kundens önskemål.

Publicerad Uppdaterad

I praktiken är totalt ingjuten bilstereo det som gäller när du köper ny bil, och överlag är AUX standard alternativt möjligt att köpas till för en billig penning. Eftersom man inte kan byta bilstereon som man kan i äldre bilar är det värt att lägga några tusenlappar extra på tillval som exempelvis ipod-kompatibel usb-ingång i handskfacket eller mellan framsätena eftersom det brukar kosta skjortan att integrera det i efterhand. Många tillverkare erbjuder även Bluetooth-stöd men oftast i handsfree-syfte för samtal.

Audi

Webbplats: www.audi.se

Beroende på bilmodell fungerar det olika men de flesta bilar erbjuder någon form av Iphone-anslutning. För A4 finns tillvalet ”MMI-navigation plus” som innebär navigeringslösning med 7” färgskärm, kartor på hårddisk, DVD-spelare, minneskortläsare och AUX-ingång. För Audi TT finns tillvalet ”Ipod-förberedelse Audi exclusive” för cirka  2500 kronor. Alla Audi-bilar går att bygga virtuellt på hemsidan.

BMW

Webbplats: www.bmw.se

BMW erbjuder goda möjligheter för Iphone och Ipod när en bil köps. På hemsidan kan alla modeller granskas och alla aktuella tillval för ökad körglädje kan läggas till och se vad priset blir. USB-anslutning kostar några tusenlappar extra och utöver det kan även en speciell Iphone-anslutning köpas till för cirka en tusenlapp. Det finns även möjlighet till Bluetooth och då kostar det cirka 8 000 kronor extra. Tillvalen och priserna kan variera mellan modellerna.

Ford

Webbplats: www.ford.se

Alla Ford-personbilar kan granskas och piffas till enligt det populära och interaktiva konceptet ”bygg din egen bil” via hemsidan. Informationen om bilstereons egenskaper är begränsad, men det finns bland annat ett tillval som kallas ”X-paket” med både AUX och usb-ingång. Det gör att Iphone kan anslutas med vanlig analog ljudkabel. Om det finns stöd i bilstereon för att spela upp låtar från Iphone via usb-anslutning är ett osäkert kort. Det är värt att kolla upp detta med Fords säljare.

Mazda

Webbplats: www.mazda.se

Som en av få populära bilmärken erbjuder Mazda tyvärr ingen ”bygg din bil”-funktion via webben. Det finns en Ipod-adapter för Ipod och Iphone som tillbehör, men prislapp saknas. Information om Ipod-adaptern är minimal. Den som planerar att köpa en sprillans ny Mazda-bil gör därför rätt i att kolla upp funktionerna och priserna från en säljare så länge som hemsidan är blygsam.

Mercedes-Benz

Webbplats: www.mercedes-benz.se

På MB:s hemsida finns en bygg-funktion så man ser vad bilen kommer kosta med de önskade tillvalen. Samtliga bilar har totalt inbyggd stereo i instrumentpanelen sedan 5–10 år. För de flesta modeller finns möjlighet för en Ipod-kontakt i handskfacket där Iphone eller Ipod kan anslutas. Prislappen ligger på någon tusenlapp. Väldetaljerad information om tillverkarens bilstereo-modeller saknas tyvärr.

Nissan

Webbplats: www.nissan.se

Nissan gör precis som Mazda och tillåter ingen ”bygg din bil” via interaktiv funktion på webben, men det finns gott om information om olika tillval. På bilstereofronten är AUX standard på exempelvis bilmodellen Micra. Vill man även ha usb-ingång med Ipod-stöd finns det i tillvalet som kallas för Nissan Connect.

Opel

Webbplats: www.opel.se

På Opels hemsida finns det möjlighet att bygga såväl sin dröm-Opel som den modell som plånboken verkligen har råd med. Det finns ett gäng olika bilmodeller. För Opel Astra är den CD- och AUX-utrustrade stereon ”Radio CD 300” standard. För 3400 kronor extra får man storebror ”Radio CD 400” samt usb-ingång. Den som är beredd att lägga ut ytterligare cirka 10 000 kronor får istället ”Radio DVD 800 NAVI” som även ger navigering med en 7 tum stor skärm.

Saab

Webbplats: www.saabsverige.com

Saabs hemsida erbjuder precis som de flesta andra tillverkare möjligheten att konfigurera en bil helt fritt och se vad den kommer att kosta om den köps kontant på ett bräde utan avbetalning. I Saabs 9-3-modeller är AUX standard bredvid knapparna på stereon men usb-ingång finns inte ens som tillval. I bilen 9-5 Sedan är usb-anslutning däremot standard utöver AUX.

Skoda

Webbplats: www.skoda.se

På Skodas hemsida kan alla bilar byggas virtuellt och se vad kalaset kommer att kosta. Bilstereon kommer att vara totalt inbyggd och därmed kan den inte bytas ut så där enkelt som på nästan alla av 90-talets bilar och äldre. För Iphone- och Ipod-anslutning behöver något som kallas MDI köpas till för cirka 1200 kronor. Det betyder mobile device interface och innebär ingång för just Ipod, Iphone och övriga musikspelare för usb i handskfacket.

Toyota

Webbplats: www.toyota.se

Går att bygga sin önske-Toyota på deras hemsida. För exempelvis Toyota Yaris finns möjlighet till usb-ingång mellan framsätena. För Toyota Auris finns det möjlighet att bygga bilen med en Ipod- och Iphone-anslutning inne i handskfacket. Beroende på Toyota-modell är alternativen olika.

Volvo

Webbplats: www.volvocars.com/se/

Volvos personbilar går utmärkt att skräddarsy på tillverkarens sajt. Volvo har till skillnad från de flesta andra tillverkare mycket bra tillbehörsinformation om exempelvis bilstereo. För exempelvis modellen XC60 kan ”USB och Ipod Music Interface” samt en hållare köpas till. Den innebär att de flesta Ipod, Iphone, mp3-spelare och usb-minnen kan anslutas och förvaras diskret i tunnel- eller handskfacket. Dessa usb-anslutna tillbehör agerar som slav-enheter medan fronten på stereon är så kallad master och därifrån styrs låtvalen.

Volkswagen

Webbplats: www.volkswagen.se

Även Volkswagen har en smidig funktion för att bygga en valfri modell med de tillval som finns. Volkswagen erbjuder ett multimediauttag (”MEDIA-IN”) som är kompatibel med Iphone och de flesta Ipod och mp3-spelare. Uttaget med usb-kabel kostar 1500 kronor medan samma uttag med Ipod-sladd kostar 1700 kronor.