Krönika

Ipad – för bra för att uppgradera?

Apples Ipadförsäljning fortsätter att dala – ett problem som hela surfplattsbranschen delar.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen var det väl ingen som var förvånad över Apples kvartalsrapport. Iphone säljer som smör och Ipad dalar ytterligare något. Nästa kvartalsrapport kommer vi säkert se en liten ökning av plattförsäljningen eftersom de nya plattorna har hunnit komma ut på marknaden, men sedan kommer det antagligen att se ut på samma sätt igen.

I och med att Apple faktiskt släpper separata siffror för sina surfplattor, och för att de till skillnad från exempelvis Samsung har ganska få modeller är det ganska enkla siffror att följa. Plattor köps helt enkelt inte i lika stor utsträckning. Däremot verkar det inte vara någon direkt minskning i användandet av surfplattor ute i stugorna. 

Tanken med en surfplatta som enhet är att erbjuda en enhet för konsumtion av media, och det är nog där hela segmentets problem ligger. Personligen har väldigt många i min bekantskapskrets en surfplatta, men det är sällan speciellt mycket snack om att köpa det nyaste och hetaste. Plattor som är en, två eller tre år gamla funkar fortfarande bra.

Just där ligger nog problemet. För det som surfplattor används till fungerar de helt sjukt bra, även om de är några år gamla. Vi surfar en hel del på nätet med dem, kollar mailen, använder enklare appar vilka ofta bara är en snygg paketering av att surfa på nätet och ungarna spelar spel. Det senare skulle kunna vara en anledning till att uppgradera, men då storsäljarna i appaffärerna oftast består av förhållandevis lättdrivna spel innehållande godis och arga fåglar behövs det inga monstermaskiner i det fallet heller. Även om det inte går speciellt fort fungerar fortfarande första generationens Ipad egentligen till allt det ovannämnda.

Ska vi se en smula surmulet på det hela skedde den största revolutionen av Ipad och surfplattor i stort (även om de flesta andra redan hade det vid det här laget) när Ipad 2 släpptes och gav oss möjligheten att ringa videosamtal med plattan. För ovanstående ändamål har i stort sett alla andra uppgraderingar kunnat ses som angenäma, men knappast ett krav för att det ska fungera. Fler pixlar på en bättre skärm och ett tunnare och lättare format gör läsande, särskilt av magasin, trevligare men är knappast något som krävs. Ett systemchip med arton extra kärnor och grafikchip som året innan satt i en professionell gaming-rigg gör förvisso att alla spel laddar snabbare, men när de flesta ändå fungerar i inladdat skick är inte heller det ett krav. Samma sak för kameror åt alla olika håll som blir bättre, men de innebär inte att du snackar videosamtal på något nytt sätt. Att integrera Apple Pay i senare generationer av Ipad ger ungefär samma effekt. Det gör onlineshopping enklare, men det är inte som att det är direkt omöjligt att utföra i dagsläget heller.

Frågan är då vad tillverkarna ska göra för att vända på det hela.Den enda anledningen till att folk slutar använda plattan som jag har märkt av är att de med tiden blir för långsamma, men då har det nästan uteslutande handlat om någon ultrabudgetenhet som hittades i reabacken i mataffären. Tjänsterna blir hela tiden bättre och de fungerar även på en maskin som är tre år gammal. Att försöka gå ”Pro-rutten” med officepaket, tangentbord och det ena med det tredje har försökts gång på gång och det slutar ändå med en maskin som funkar bäst för mediakonsumtion och som kan användas för att skriva några rader i ett dokument eller liknande jobbprylar. När det ska ”jobbas på riktigt” åker datorn ändå fram då den helt enkelt sköter den uppgiften bättre. Datorer, kombinationsenheter och plattor med Windows 8 klarar förvisso av jobbuppgifter på samma sätt som en dator, med där har vi istället ett ekosystem med appar och spel som, sett till möjligheterna för nöjeskonsumtion och användning av enheterna i fritidssammanhang, inte är i närheten av vad som erbjuds till andra system. Plattformatet går dessutom, utöver storlek på skärmen, inte att göra så mycket åt innan tekniken som låter oss rulla ihop skärmarna ärt här.

För oss som konsumenter är allt detta givetvis jättebra. Till skillnad från mobilen som byts ut allt oftare så håller plattan för användning längre än vad ens någon abonnemangsmodell gör eftersom den mest är ett verktyg för att komma åt tjänsterna inuti den. På så sätt blir plattan rejält mycket billigare under sin livstid än de flesta mobiler. 

Jag kan dock inte påstå att jag har någon nyckel till att återuppfinna surfplattan som produktsegment, vilket rimligen är det alla tillverkare av produkten jagar i dagsläget. Som konsumtionsenhet är en surfplatta, nu för tiden nästan oavsett fabrikat, väldigt trevlig men inget som det behöver hetsas med att uppgradera direkt. Medan det är väldigt bra för konsumenter är det givetvis också lite av en fälla. För om det inte säljs surfplattor tjänar ju inte tillverkarna några pengar på segmentet, vilket i förlängningen kan göra att det dör ut helt.

Hur ser ni läsare på produktens framtid? Är de plattor som finns idag helt enkelt för bra för att vi ska bry oss om att uppgradera, eftersom de ändå mest används för nöjeskonsumtion och lättare jobb? Eller kommer segmentet att dö ut och förvuxna telefoner ta över det hela? Eller finns det något som de borde kunna användas till, vilket blir nästa killer feature och plattans renässans?