Nokias minsta smarta

Nokia 700 först med Symbian Belle

[Uppdaterad 15.35] När den nya Symbian-versionen gör debut sker det i en smartphone i litet format.

Publicerad Uppdaterad

Med måtten 110x50,7x9,7 millemeter kommer Nokia 700 att höra till de minsta smartphones-modellerna på marknaden. Tillverkaren aktar sig för att påstå att den skulle vara "minst", däremot hävdar man att 700 är den mest "kompakta" smartphone-modellen av så kallad monoblock-typ. Telefonens volym på 50 kubikcentimeter ger visst fog för det påståendet, förra årets X10 Mini från Sony Ericsson har som jämförelse en volym på omkring 60 kubikcentimeter.

Under skalet finns den senaste Symbian-versionen, kallad Belle. Fler startskärmar, notifieringslist som kan dras ned och widgetar som blivit mera flexibla hör till nyheterna i uppföljaren till Symbian Anna.

Det nya gränssnittet visas på en skärm som är 3,2 tum stor och är av typen ClearBlack. Under skalet har Nokia stoppat in en 1 gigahertz-processor och ett internt minne som har plats för 2 gigabyte. Med hjälp av minneskort kan lagringsutrymmet utökas med 32 gigabyte.

På baksidan finns en 5-megapixelkamera  som kan spela in högupplösta videosekvenser.

Nokia i Sverige vill i nuläget inte säga något om säljstarten för 700 på den svenska marknaden. På den globala marknaden ska den börja säljas under september och priset motsvarar cirka 3200 kronor.

Idag lanserades även modellerna 600 och 701, den förstnämnda är en musikmobil med kraftfull högtalare och den andra påminner om C7 och är försedd med en ovanligt ljusstark skärm. Ingen av dessa är dock aktuella för Sverige.