Nokia vill använda pekpennan som joystick

En patentansökan som Nokia har lämnat in visar hur man tänker sig att pekpennan på en mobiltelefon även ska kunna fungera som joystick.

Publicerad Uppdaterad

På den svenska marknaden finns för närvarande inte några vanliga Nokia-mobiler med pekpenna och tryckkänslig skärm. Surfplattorna 770 och 880 har det dock och på den asiatiska marknaden finns telefoner med pekpenna. Därför hör kanske Nokias patentansökan där en pekpenna även fungerar som joystick till de idéer som kan komma att bli verklighet inom kort. Enligt den skiss som har bifogats ansökan ska den vanliga navigeringsknappen under skärmen även innehålla ett fäste för pekpennan. När man vill ha en styrspak istället för en knapp sätter man fast pekpennan med spetsen nedsänkt i mitten av knappen.

Nokia har även tankar på varianter av den här lösningen. Fästet i knappen skulle kunna vara konstruerat så att det inte krävs en speciell pekpenna för att kunna styra mobilen på detta sätt. Istället tänker man sig att Nokia att man skulle kunna konstruera ett fäste som skulle kunna fungera med andra spetsiga föremål, exempelvis vanliga pennor.