Nokias Eco Sensor känner av miljön

Eco Sensor är ett möjligt framtida tillbehör från Nokia som ska kunna övervaka den egna hälsan, vädret och andra faktor i omgivningen.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste tiden har Nokia satt fokus på miljöfrågor då man lanserat nya produkter. Nokia Eco Sensor lanseras också genom att man bland annat framhåller de positiva följderna för miljön som skulle kunna uppnås om och när den kommer ut på marknaden. Än så länge finns det här tillbehöret dock bara på koncept-stadiet hos Nokias forskningscentrum.

Eco Sensor är ett tillbehör till en vanlig mobiltelefon som man bär hängandes om halsen eller fastsatt på handleden. Den innehåller ett antal sensorer som kan mäta olika värden hos användaren eller i den omgivande miljön. Exakt vad som ska kunna mätas ska vara upp till köparen, som ska kunna välja vilka sensor som han eller hon vill att den egna sensorn ska vara utrustad med. Till exempel skulle det vara möjligt att hålla koll på halterna av luftföroreningar eller uv-strålning. Den skulle också kunna övervaka hjärtrytmen eller känna av hur mycket buller användaren utsätts för.

Själva sensorn ska i sig vara miljövänlig då den ska byggas av material som är återanvänt och biologiskt nedbrytbart. Den energi som behövs för att driva sensorn ska kunna hämtas från solceller placerade på bandet som den bärs med eller från rörelse- och värmeenergi direkt från användaren.

Sensorn ska kommunicera med bärarens telefon och andra enheter via NFC- och Rfid-teknik, vilket är två olika metoder för att överföra information på korta avstånd. Den information som sensorerna samlar in kan användarna också välja att dela med andra via mobilnätet och det är så Nokia tänker sig att användandet ska öka den globala miljömedveten då man även ska kunna ta del av hur situationen är i andra delar av världen.