Nästa steg?

Ny linsteknik kan ge överlägsna mobilkameror

Foto: Federico Capasso

En ny sorts ultratunn lins kan vara det revolutionerande steget som förpassar traditionella linser till historien.

Publicerad Uppdaterad

Uppfinningen, som kallas för Metalens, är platt, otroligt tunn och ska vara överlägset bättre än konventionella linser. Metalens är uppbyggd av ett tunt quartz-lager som har nanopelare på ovansidan. Pelarna omstrukturer och fokuserar ljuset när det passerar emellan dem. 

Dagens konvexa kameralinser är inte perfekta och kan lämna avbildningsfel i bilden. Det problemet har inte Metalens enligt forskarna. 

”Kvalitén i våra bilder är faktiskt bättre än med den främsta objektivlinsen. Jag tycker inte att det är en överdrift att säga att det här är potentiellt revolutionerande”, säger en av huvudforskarna Federico Capasso till BBC. 

I laboratoriemiljötester var Metalens 30 procent skarpare än ett forskningsmikroskop. Det i sig är häpnadsväckande, men det är tillverkningsprocessen och storleken som gör Metalens intressant som alternativ till traditionella mobilkameralinser. Tillverkningsmetoden är densamma som för datorchips och därför tror forskarna att den inte kommer att vara dyr att massproducera. Om det forskarna har visat på och förutspår även blir verklighet utanför laboratorieväggarna återstår att se.

Källa