Ny mobil banktjänst från Föreningssparbanken

Publicerad Uppdaterad

- För närvarande använder cirka 100 pilotkunder tjänsten, för att kunna utvärdera den och föreslå förbättringar. I början av nästa år kommer tjänsten att erbjudas till de över 1 miljon användarna av Föreningssparbankens internetbank, berättar Roger Ståhl som är projektledare för Banken via Mobilt Internet.

Man behöver en Pocket PC-dator för att kunna använda tjänsten. Handdatorn Compaq Ipaq är det som använts under utvecklingen av tjänsten.

Föreningssparbanken har valt ett lite speciellt system för sin mobila banktjänst. Ett särskilt program installeras på handdatorn. Där lagras information för användarens bankkonton etc. I programmet kan man göra en mängd banktjänster utan att vara uppkopplad mot internet. Man kan till exempel mata in olika räkningar som ska betalas. Sedan när räkningarna ska skickas in till banken kopplar man upp sig via exempelvis sin mobiltelefon.

Företaget som byggt lösningen heter iAnywhere.

- Det här innebär att man kan sitta till exempel på flyget och lägga in räkningar i datorn. Sedan när man kommit fram är det bara att skicka iväg räkningarna, säger Roger Ståhl.

En annan stor fördel är förstås att det blir låga samtalskostnader eftersom man inte sitter uppkopplad när man gör sina bankärenden.

Den som vill kunna använda tjänsten anmäler sig i början av nästa år till Föreningssparbanken, för att få programvaran som behövs.

- I början på nästa år kan alla våra internetbanks-kunder bland annat kan göra överföringar, betala räkningar och handla med fonder direkt över handdatorn Compaq Ipaq säger Håkan Nyberg, chef för Föreningssparbankens internetbank.