4G och 16 GB lagring för 2100 kronor

Nya Moto G 4G till Sverige

Den senaste varianten i Motorolas G-serie börjar säljas i Sverige i slutet av mars.

Publicerad Uppdaterad

När vi testade den första Moto G för drygt ett år sedan blev det snabbt en favorit som extremt prisvärd men ändå kapabel mobiltelefon. Sedan dess har en förvirrande mängd varianter med olika minneskonfiguration, med eller utan 4G och med eller utan dubbla sim-kort lanserats. Och inte blev det bättre av att man lanserade en uppföljare med 5-tumsskärm i stället för 4,5 tum som kort och gott hette Moto G.

Den senaste varianten, som vi för tydlighets skull tänker kalla Moto G 4g (2015) lanserades i januari och kommer till Sverige nu i mars. Det är alltså en 4g-variant av Moto G (2014) som i sig var en uppföljare till Moto G originalet.  Telefonen kommer med skärmupplösningen 1280 x 720 pixel. Jämfört med Moto G (2014) har mobilen försetts med 16 gigabyte lagringsminne (arbetsminnet stannar på 1 gigabyte), 4G förstås, lite större batteri på 2390 mAh, och Android 5.0.2 förinstallerat.

Chipsetet är fortfarande Snapdragon 400 med fyra 1,2 GHz processorkärnor, en fullt duglig arbetshäst, men de flesta mobiler i prisklassen som lanseras i dag har gått över till Snapdragon 410 med något högre prestanda och 64-bitarsinstruktioner. Kameran är på 8 megapixel.

Motorola framhåller bland annat att mobilen har ingen IP-klassificering men har ändå en vattenavstötande ytbehandling och utbytbar baksida.

Priset ska enligt Motorola ligga på drygt 2100 kronor, vilket inte gör den lika påtagligt prisvärd som första Moto G för 1500 kronor, samtidigt som konkurrensen i denna prisklass hårdnat. Det ska bli intressant att se hur bra Motorolas budgetmodell står sig 2015 när vi får ett exemplar för test.

Hade det inte varit enklare att ge mobilerna olika namn?