Annons

Bildspel: Det här missade du

På djupet: 16 oväntade nyheter i IOS 7

Har du oönskade förföljare kan du nu blockera samtal och meddelanden från de kontakterna.
Mest oväntade funktionen: I kontaktlistan i Facetime-appen används främre kameran för att visa en svag livebild av dig som bakgrund.
Bilder kan du ladda upp direkt från galleriet till ett konto på bildtjänsten Flickr som erbjuder 1 terrabyte lagringsutrymme gratis.
Kameraappen har dels en funktion för att ta Instagraminspirerade bilder i kvadratisk form, men visar även filter i realtid samtidigt som du tar bilden om du vill det.
Utöver vanlig kompass har Kompass-appen i IOS 7 även ett vattenpass.
Kontroll över vanliga inställningar får du när du drar fingret upp från botten av skärmen, oavsett vilken app du är inne i. Ett dubbelklick på hemknappen visar nu bara multitaskingen, alltså funktionen för att växla mellan program. Inte som tidigare även musikstyrning och annat.
När du drar fingret från höger till vänster över ett mejl får du upp valen för att radera, men även under "Mer" så finns Svara, Vidarebefordra, Flytta med flera val.
Varje mapp har max 9 ikoner synliga åt gången, men du kan svepa mellan sidor i mappen så betydligt fler appar kan sparas där.
Ett dubbelklick på hemknappen låter dig växla mellan öppna program och för att avsluta ett program helt drar du skärmbilden ut ur skärmen.
Notiscentret, alltså rullgardinen du kan dra ner är nu uppdelad i Idag (där du ser kommande händelser, vädret där du är), Alla (där appar lämnar sina meddelanden) och Missade.
Siri Apples röststyrda assistent i Ios har fått en ny grafisk hemvist.
Sökfunktionen får du upp genom att dra ner ikonerna från valfri startskärm.
När någon ringer dig är det så här det ser ut.
I appar som Mail och Inställningar till exempel kan man svepa från vänster till höger för att komma till föregående skärm. Du sveper alltså från vänster långsida in mot mitten av skärmen.
Tidningskiosken har fått ett nytt utseende och vi räknar med att även Ibooks får nytt yttre innan IOS 7 släpps skarpt. Tidningskiosken kan nu den som vill gömma undan i en mapp, något som tidigare inte var tillåtet.
Klock-appen med timer, väckarklocka och så vidare har fått lika sparsmakad design som många andra av Apples egna appar numera har.

Det här har du nog missat. Vi har letat upp 16 nya funktioner i Apples IOS 7, bland annat en oväntad spegelfunktion i kontaktlistan. Kameran används för att göra din bild till en del av gränssnittet.

Publicerad Uppdaterad

Kolla in alla bilder här i bildspelet för att se de nya funktioner vi grävt fram i den första betaversionen av Apples nya operativsystem IOS 7 för Iphone och Ipad. Mest oväntat är nog spegelfunktionen som använder kameran, men det finns även många andra saker du kanske missat i rapporteringen från lanseringen.