Barnsjukdomar

Rapporter om inbränning i S8-skärmar

Inbränning – trams eller sanning? Framtiden lär utvisa hur det ligger till med S8 och S8 Plus.

Samsung hävdar att den virtuella hemknappen på de nya flaggskeppstelefonerna S8 och S8 Plus inte kan brännas in i skärmen, då dess position inte är helt statisk. Men rapporter från flera användare skvallrar nu om motsatsen.

Publicerad Uppdaterad

Den virtuella hemknappen på Samsungs Galaxy S8- och S8 Plus-modeller har varit föremål för en hel del diskussion, och redan på förhand väcktes farhågor kring att den skulle kunna bränna fast i displayen, på samma sätt som en statisk kanal-logotype till exempel kan göra på en tv-apparat. Enligt Samsung ska det inte kunna ske, då hemknappen byter postion med några pixlar då och då för att förhindra just den saken. Men användare i Sydkorea vittnar om att det ändå sker. 

Kan vara enstaka exemplar

Det är inte särskilt många användare som upplever problem, men de som rapporterar om saken hävdar att deras enheter drabbats av en missfärgning i just den region av skärmen där hemknappen är placerad. En talesperson för Samsung hänvisar återigen till den algoritm som ska motverka inbränning och hävdar att man inte fått några indikationer på att det hela skulle vara ett problem. Det kan förstås också handla om några enstaka exemplar av enheterna som drabbats, vilket tiden lär utvisa. 

Finns mjukvarulösningar

Problem med skärminbränning på smartphones är inget nytt. Och i takt med att always on-displayer ökar i popularitet lär även problemen med inbränning öka. De flesta alway on-lösningar bygger förvisso på att informationen flyttas på skärmen, men det finns exempel på att den saken slutat fungera efter exempelvis OS-uppdateringar. Lyckligtvis går det att hitta lösningar i Googles Playbutik, där det finns en hel uppsjö appar att hitta som gör anspråk på att kunna åtgärda saken. 

Källa