Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Jätteanläggningen i Shanghai

Reportage: Här testas kommande telefoner

Vi har fått komma in i Huaweis forsknings- och utvecklingscenter i Shanghai för att bland annat se hur telefonerna kvalitetstestas.

Publicerad:

31 dec 2015 - 07:25

Uppdaterad:

31 dec 2015 - 07:25

Dryga två timmar med flyg från Huaweis huvudkontor i Shenzhen hittar vi förutom Shanghai och därmed Kinas finansiella centrum även Huaweis gigantiska researchanläggning. Det är ett av 16 utvecklingscenter över hela världen och hela byggnaden är ett enda hus med hela 270 000 kvadratmeters yta. Här sysselsätter Huawei 10 000 anställda, men trots att jag nyfiket kikar bedrivs researcharbetet till stor del dolt bakom frostat glas. 

Kvalitetstestas
De avdelningar vi får komma in och titta närmare på handlar framför allt om tålighetstester och nättester av prototyper och redan färdiga telefoner. Här testas till exempel telefoner strax innan de lanseras för att man ska vara säker på att de överensstämmer med de krav som respektive mobiloperatör ställer. Här har till exempel Huaweis senaste flaggskepp Mate S testats sex månader innan vi ens visste att den skulle lanseras. Utöver nättesterna får vi bevittna flera olika typer av hållbarhetstester. I något som liknar en tvättmaskin kan man placera telefoner för att testa just hållbarheten. Den snurrande behållaren gör att telefonen gång på gång får ta emot stötar och här kan alltså Huawei lära sig av misstagen och åtgärda fel redan innan produkten i fråga nått ut på marknaden. Här finns flera olika maskiner som utsätter telefonerna de testar för obehag. En maskin simulerar att du tappar telefonen från midjehöjd. Kanske glider telefonen ur handen när du ska ta ett foto. Riktad mot den tänkta nedslagsplatsen står en höghastighetskamera så att teknikerna kan studera i detalj hur nedslaget såg ut och utifrån det analysera hur man kan förbättra hållbarheten.

Flera av maskinerna i labbet testar olika typer av skador som kan uppkomma vid användande. Att sätta i och ta ur hörlurskontakten är en sådan. En maskin simulerar hur man inte bara sätter i och tar ur sladden utan även gör det lite snett. Just det här, berättar en av teknikerna i labbet, är ett exempel på hur man sett brister som man sedan åtgärdat, helt enkelt genom att göra kontakten mer tålig.

Även knappen du använder för att stänga av och sätta på din telefon hårdtestas. En mekanisk liten arm trycker upprepade gånger på knappen 200 000 gånger. Skulle knappen uppvisa några funktionsbrister eller svaghetstecken under den tiden kan teknikerna se vad som händer och man fortsätter att testa telefoner under hela deras livslängd. Det är alltså inte enbart fram till den officiella lanseringen av en ny telefon som man testar den här, utan även efter lansering för att kunna dra ytterligare slutsatser och lära sig för framtiden.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Svagt år

  Den nedåtgående trenden håller i sig för Iphone-tillverkaren.

  26 okt 2016 - 14:34
 • Beta

  Återigen har det blivit möjligt att ha videosamtal i chattappen Whatsapp, så länge användarna har samma version.

  26 okt 2016 - 13:03
 • Utmärkt avkoppling

  Meditation som även erbjuder en spännande utmaning. Ja, efterlängtade spelet Mini Metro är ett utmärkt tidsfördriv.

  26 okt 2016 - 12:43

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!