Augmented reality

Så funkar Nokias nya karttjänst

Sedan en tid tillbaka har Nokias app City Lens serverat platser direkt i kameravyn. Nu har funktionen tagit plats direkt i kartappen Here Maps.

Publicerad Uppdaterad

Vi har testat Nokias nya version av Here Maps där tekniken augmented reality (eller förstärkt verklighet på svenska) används för att visa intressanta platser i närheten.

I Here Maps för Windows Phone så utgår den nya funktionen Livesight från din position på kartan. När du klickat på den gröna punkt som visar din position så kommer ett öga fram och klickar du på det så visas kameravyn i kombination med kartvyn och du kan se platser i närheten direkt genom att titta i kartappens kameravy.

I den Nokia Lumia 620 som vi använder för att testa hackar det lite i kameravyn när funktionen används och det är inte uppenbart att Livesight gör det enklare att hitta platser i närheten. Framförallt är det svårt att sålla bland informationen eftersom urvalet av platser är begränsat. När jag använder appen vid Medborgarplatsen i Stockholm får jag välja endast på kategorierna ”I närheten”, restauranger, nöjen, logi och shopping. Utan att kunna snäva in sin sökning mer än så är det svårt att ha särskilt mycket verklig nytta av funktionen. De små ikonerna som symboliserar platser i kameravyn kan även vara lite svåra att pricka, vilket gör att den vanliga kameravyn säkert är mer praktisk för de flesta.

Tekniken som kallas augmented reality är i sig inte ny och bygger på att telefonen använder gps och kompass kombinerat med ett extra lager information i telefonens kameravy. Det är teknik som fanns tillgänglig redan 2009 i Apples Iphone och används till exempel av Eniros appar sedan 2010. Detta har vi uppmärksammat bland annat i vårt stora test av karttjänster som alternativ till Apples kritiserade karttjänst.

AR även i nya Foursquare

Den nya versionen av Foursquare för Windows Phone 8 använder även den tekniken Augmented Reality. Genom att söka efter rekommenderade platser i närheten och sedan klicka på kartan följt av kameraikonen kan man få fram de platserna synliga direkt i kameravyn.