Mobil på CES 2013

Så satsar Netflix på mobila enheter

Vi tog en närmare titt på vad som står näst på tur för Netflix med ett hemmabesök i deras ”monter”.

Publicerad Uppdaterad

Att kalla Netflix del av CES-mässan för monter är lite missvisande, då de inte finns på mässgolvet alls, utan i en svit på ett närbeläget hotell. Med tanke på att de är en streamingtjänst och precis allt vad uppkoppling på mässan heter är helt och hållet fullknökad känns det som ett smart val av dem (och dessutom är det fantastiskt uppfriskande med ett lugnt hotellrum som omväxling till galenskapen på mässan).

Vi tog ett snack med Joris Evers, kommunikationsansvarig på Netflix, om hur de jobbar och vad som står näst på tur, särskilt sett ur ett svenskt perspektiv.

– Något som vi precis rullat ut för stationära enheter även i Sverige och som vi tittar på att överföra till mobila enheter är vår Super Quality HD-tjänst, berättar han. Det är HD-filmer med betydligt högre bitrate än våra vanliga HD-filmer för att tittaren ska få en så bra bild som möjligt. Nyligen lanserade vi även 3D-filmer i USA och om det blir en succé där breddar vi det till fler delar av världen.

Testar nya funktioner

När det kommer till nya funktioner i Netflix jobbar de på ett lite speciellt sätt. Alla användare av tjänsten, oavsett enhet och oavsett hur länge de prenumererat är faktiskt betatestare. När Netflix testar nya funktioner skickar de ut det till olika användare på olika enheter för att se om de nya funktionerna ökar användningen av Netflix. Detta sker under en flera månader lång testperiod och Netflix samlar in data över ditt användande (som de ändå gör med alla för att göra tipslistorna mer personliga) innan de bestämmer sig för om funktionen ska lanseras för alla.

– Det gör visserligen att alla inte får exakt samma tittarupplevelse även om de sitter på likadana enheter, förklarar Joris Evers. Men det ger oss möjlighet att testa om de nya funktioner vi kommit på faktiskt gynnar tjänsten.

Något som nyligen gick från test till riktig funktion och som inom kort kommer till Ipad följt av fler mobila enheter är Post play. Helt enkelt en funktion som automatiskt startar nästa avsnitt av en TV-serie utan att du behöver göra något.

Netflix har även en del annat på gång när det gäller funktioner som testas just nu. Bland annat möjligheten att placera intressanta filmer och serier i en kölista så att du inte behöver leta upp dem, samma sak med olika profiler under samma konto så att du, barnen och sambon lättare kan få mer riktade tips om vad du kan tänkas vilja se istället för att allas smaker blandas under ett konto.

Mobilen blir fjärrkontroll

Just när det kommer till mobila enheter har de en riktigt vettig funktion på gång som de kallar för Multi Device Control.

– Det gör helt enkelt om din mobil eller surfplatta till en fjärrkontroll för Netflix, berättar Joris Evers. Säg att du har en Smart TV hemma med Netflix på och en surfplatta kopplad till samma wifi-nät. Då kan du välja en film eller serie på surfplattan och få upp en lista på vilka enheter i huset som den kan spelas upp på. När den väl spelas får du lite tilläggsinformation på surfplattan, men du kan också söka vidare efter något annat medan det du valde spelas på enheten du valde. 

En nackdel är dock att de aktuella enheterna måste vara påslagna och ha Netflix-appen igång för att det ska fungera.

– Det är något vi jobbar på, berättar han. Vi tittar på en lösning som gör att enheten i fråga egentligen inte ens behöver vara påslagen för att kunna aktiveras via den här funktionen.

Källa