Så skickar du sms från hemtelefonen

Publicerad Uppdaterad

Sms via fasta mobilnätet är något som fungerat i flera år i många andra europeiska länder. Tyskland har varit ett föregångsland, och tyska Siemens som är en av de riktigt stora tillverkarna av sladdlösa telefoner har länge haft funktionen inbyggd i telefonerna.

Nyttan av det hela kan vara olika stor beroende på extrafunktioner i den sladdlösa telefonen. Med vissa nyare sladdlösa Siemens-telefoner kan till exempel hemtelefonen automatiskt skicka ett sms till din mobiltelefon när du har ett missat samtal hemma - med information om numret till den som ringde.

I Sverige har Siemens, Philips, Doro och de andra telefontillverkarna länge väntat på att Telia ska få ändan ur vagnen och införa stöd för sms i fasta telefoner.

Nu har Siemens och Generic Mobile, som driver personsökar-nätet i Sverige, tagit saken i egna händer. Generic Mobile har installerat en meddelandecentral som kan användas av samtliga fasta telefoner för att skicka sms - om telefonen stödjer sms-funktionen.

Det enda som krävs är att användaren först lägger in numret 0740940000 som nummer till "Meddelandecentral" under telefonens meny för textmeddelanden. I stort sett alla sladdlösa telefoner som finns som är förberedda för sms fungerar med tjänsten.

Vad kostar då detta? 1,25 kronor är prislappen. Tekniskt går det till så att ett inbyggt modem i den trådlösa telefonen ringer upp Generic Mobiles basstation, och på några sekunder skickas meddelandet över. Maximalt antal tecken är 160.

Med vissa operatörer får användaren utöver 1,25 kronor också betala en avgift för att samtalet kopplas upp, men uppgifter till Mobil tar till exempel Telia ingen extra samtalsavgift utöver de 1,25 kronorna för sina kunder i det fasta telenätet.

Man behöver alltså inte registrera sig som kund någonstans för att kunna skicka sms. Kostnaden för skickade meddelanden kommer direkt på den vanliga telefonräkningen.

Ett stort minus just nu är att det bara går att skicka sms från den fasta telefonen, inte ta emot sms. Att ta emot sms går inte i nuläget, men enligt Mats Hugosson som är vd på Generic Mobile ska det på sikt bli möjligt att också skicka sms till alla sladdlösa dect-telefoner som stödjer sms.

Fotnot: På Mobil har vi provat tjänsten med sladdlösa telefoner från Siemens. Det har fungerat bra. Men enligt Generic Mobile ska även andra tillverkares sladdlösa telefoner fungera med sms-tjänsten.