Vill sänka kostnaderna

Samsung flyttar produktion till Vietnam

Som ett led i att minska sina kostnader flyttar Samsung en del av sin produktion från Kina till Vietnam, enligt Bloomberg.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har redan idag en produktionsanläggning i Vietnam och håller nu på med att bygga en ny för två miljarder dollar. Anläggningen kommer att starta produktion redan i februari 2014. Totalt ska den nya anläggningen tillverka 120 miljoner telefoner årligen från och med 2015, dubbelt så mycket som vad Samsung idag producerar i Vietnam, enligt Bloomberg, som hänvisar till källor. Det är dock inget som Samsung själva kommenterat.

Kina kan förenklat ses som ett land där arbetskraften är billig men under senare åren, då den kinesiska ekonomin vuxit rekordsnabbt, så har även lönerna ökat, vilket gjort andra länders billigare arbetskraft, i synnerhet Vietnam, attraktivare för smartphone-tillverkare. Utöver billigare arbetskraft så erbjuder Vietnam även skattefördelar. Enligt Reuters kommer exempelvis Samsung inte att betala skatt under de första fyra åren. 

Samsung är långt ifrån ensam med att ha flyttat produktion till Vietnam; Intel investerade en miljard dollar i en anläggning redan 2010, Nokia producerar Asha-telefoner i Vietnam sedan tredje kvartalet i år, och LG bygger en anläggning som ska producera tv-apparater, en investering på 1,5 miljarder dollar.

Källa