Evi ny i Appstore

Siris konkurrent är en besvikelse

Apples röststyrda assistent Siri i Iphone 4S har fått konkurrens. Konkurrensen kommer från Evi, och den appen är gratis även för äldre Iphonemodeller. Det finns dock vissa begränsningar.

Publicerad Uppdaterad

Vi har så klart testat och det har vi gjort på en Iphone 4 som inte kan använda Siri. Där är alltså Evi idag det enda alternativet. Eftersom Evi är en vanlig app och inte som Siri integrerat i systemet innebär redan det en del begränsningar. Evi kan inte svara på frågor om vädret, den kan inte kolla dina möten i kalenderna eller på liknande sätt läsa sms eller skicka mejl.

När vi installerat Evi som kostar 7 kronor i Appstore så möts vi helt enkelt av en mikrofonikon samt möjligheten att om man vill det skriva in den fråga man har istället. Rösttolkningen när vi pratar med Evi funkar bra, men den första tiden blir svaret på varje fråga at Evi just nu har serverproblem och inte kan leverera något svar. Nu ett par dagar efter att Evi släppts i Appstore går det dock bättre. Vi har fått rätt svar på frågan vilken huvudstaden i Sverige är, men precis som Siri si måste vi ställa frågan på engelska. Evi kunde även berätta vad klockan är i Tokyo just nu men frågor om väder kan hon inte svara på.

Möjligheten att skriva in sin fråga är bra som alternativ till rösttolkningen. Det kan ju kännas bättre att skriva när man till exempel sitter på bussen med många andra omkring sig. Då får du hjälp med skrivandet och skriver du Where så får du upp möjliga alternativa fortsättningar som till exempel ”…is the nearest” och sedan ”…coffee shop”, ”…restaurant” och så vidare.

Trots att Evi nu fungerar bättre än vid lanseringen så kan hon dock inte konkurrera med Siri. Det största problemet är att Evi inte verkar ha tillgång till den serverkapacietet som krävs.