Tre tillverkare rycker allt närmare

Snabbt ökande marknads-andelar för kinesiska mobiltillverkare

Samsung och Apple tronar fortfarande på ett rejält avstånd till sina kinesiska konkurrenter. Men Huawei, Oppo och Vivo närmar sig nu de två giganterna med stormsteg. Det visar färska siffror från Gartner.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har fortfarande i särklass störst marknadsandel på mobilsidan i världen. Den koreanska elektronikjätten kan stoltsera med en marknadsandel på hela 22,5 procent. Apple kommer på andra plats med en marknadsandel på 12,1 procent, och därefter är det ett rejält gap ner till resten av tillverkarna. Men att Kina är att räkna med framgår tydligt av analysfirman Gartners senaste rapport. Lägger man ihop de tre kinesiska tillverkarna Huawei, Oppo och Vivo så står de för en gemensam marknadsandel på 23 procent i år, vilket dessutom är en ökning från 18 procent vid samma period förra året. 

Utmanar med priset

Det är inte minst på prissidan som de kinesiska tillverkarna lyckas göra livet surt för jättarna Samsung och Apple. Inte sällan bjuder enheterna på lika bra prestanda, men till betydligt lägre priser. Att hemmamarknaden Kina dessutom blir allt viktigare är ytterligare ett argument som talar för Huawei, Oppo och Vivo. 

Källa