Snapdragon-processorn blir snabbare

De mest kraftfulla mobilerna idag har Qualcomms Snapdragon-processor på en 1 gigahertz. En snabbare variant når mobiltillverkarna om några veckor och under året kommer en version med dubbla kärnor.

Publicerad Uppdaterad

HTC HD2 och Acer Liquid hör till de mest kraftfulla mobilerna på markaden för närvarande och båda har 1 gigahertz-processorer från Qualcomm innanför skalet. Även i Googles egen Nexus One hittar man en Snapdragon-processor.

Luis Pineda, senior vice president hos Qualcomm, uppger för webbplatsen Hexus.net att man inom bara några veckor kommer ge mobiltillverkarna att tillgång till en Snapdragon-processor på 1,3 gigahertz med modellbeteckningen 8X50A. Mot slutet av året räknar man med att de första telefonerna med den processorns ska finna ute på marknaden.

Qualcomms planer innefattar också att innan årets slut kunna lansera en Snapdragon med dual-core, dubbla kärnor. Processorn, som ska få beteckningen 8X72, består av två Scorpion-kärnor på vardera 1,5 gigahertz. Den är tänkt att kunna användas både i avancerade mobiltelefoner och den typ av enheter som befinner sig mellan smartphones och minidatorer och som ibland kallas smartbooks.