Stora skillnader på mms-pris

Publicerad Uppdaterad

Nu börjar det gå att använda gprs, inklusive att skicka mms, från en mängd olika operatörer - och det inte bara inom Sveriges gränser.

Telia har gprs-avtal med alla länder i Västeuropa, avtalet med Grekland träder i kraft under maj. Polen, Tjeckien, Ryssland, Israel, Hong Kong och USA är andra länder Telia har gprs-avtal med.

Vodafone har avtal med i stort sett hela Västeuropa. Avtal med USA är på gång, men inte klart.

Vi har sökt Tele2/Comviq för uppgifter, utan att lyckas.

Avtalen innebär att du som till exempel Telia-kund kan skicka mms också till Comviq- och Vodafonekunder i Sverige när du befinner dig i ett land som Telia har överenskommelse i. Vodafone- och Comviq-kunder kan dock inte skicka mms tillbaka, om inte de operatörerna också har avtal i samma land.

Vodafone kör med sitt kampanjpris på 1,50 kronor per mms, till och med onsdag. Det kostar lika mycket att skicka mms från de länder Vodafone har avtal med. Vad som händer efter sista april vill inte Johan Holmgren, informationsansvarig på Vodafone, avslöja.

Telia har dock priser från en rad olika länder på sin hemsida. Priserna står i antal kronor per kilobyte, per tidsintervall och i en mängd olika valutor. Det tar med andra ord lite tid att räkna ut vad mms:et på semestern kommer att kosta - särskilt som det är svårt att uppskatta storleken.

Enligt Telias tabell är det stora skillnader på mms-priserna olika länder emellan.

Utgår man från att man skickar ett foto med en upplösning på 640x480 pixlar och text till är det runt 30 kilobyte stort.

Till och med sista maj är det gratis att skicka mms via Telia i Sverige. Därefter kommer det kosta 3,80 kronor.

Är man i USA kostar det med andra ord cirka 2,50 kronor för ett mms till Sverige idag, och runt 6,30 kronor från och med 1 juni.

I Spanien blir motsvarande priser 5,80 respektive 9,60 kronor. I Storbritannien koster det idag, som Teliakund, 1,60 kronor och 1 juni 5,40 kronor.

Är man i Norge får man betala 1,80 under kampanjperioden och därefter 5,60 kronor per mms.