Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Telia lanserar Spotify-mobiler - men stryper streamingen

Uppdaterad 17.07 - Igår lanserade Telia nya Spotify-paket, med mobil, Spotify och dataabonnemang. Den perfekta julklappen? På sin hemsida uppgav Telia att alla som köpte de nya mobilerna med Spotify och Mobilsurf Alltid skulle kunna lyssna obegränsat på Spotify via mobilen. Men nu tar Telia tillbaka detta löfte.

Publicerad:

26 nov 2009 - 15:00

Uppdaterad:

26 nov 2009 - 15:00

Spotify i mobilen skulle bli ett riktigt dragplåster i Telias julkampanj. Men nu har det blivit problem, eftersom det råder stor oklarhet om man verkligen kan njuta av Spotify i mobilen, med det abonnemang som Telia erbjuder med tjänsten.

Problemet är att Telia nu stryper datapaketet "Mobilsurf Alltid" till den långsamma internethastigheten 120 kilobit när användaren kommit upp till 0,5 gigabyte på en månad. Om man lyssnar på Spotify 2-3 timmar per dag blir datahastigheten i praktiken strypt redan efter några dagar. Så lång tid tar det då att komma upp i 0,5 gigabyte.

Det innebär att man då varken kan lyssna på Spotify eller använda andra mobila internettjänster i mobilen, annat än med snigelhastigheten 120 kilobit per sekund. Den hastigheten är också klart under vad som krävs för att streama Spotifymusik, där Spotify rekommenderar 256 kilobit per sekund.

Enligt Telias kommunikationschef för mobilitetstjänster, Anna Augustsson, stämmer det att Telia stryper hastigheten även för Spotify. Uppgiften som tidigare publicerats på Telias hemsida om att Spotify skulle fungera obegränsat stämmer inte, enligt henne.

- Det som gäller är att när man tecknar sig ingår ett visst antal gigabyte, och när man uppnått den datamängden så dras ju hastigheten ner till 120 kilobit per sekund. Men då kommer exempelvis email med mera att fungera, säger Anna Augustsson.

Du säger email - men det är ju Spotify som man framför allt tecknat sig för i det här fallet?

- Även Spotify lär fungera delvis, såvitt jag har förstått.

Vad menar du med att det fungerar delvis?

- Jag håller själv på att lista ut vad som gäller här, men såvitt jag förstått kan man fortfarande streama musik, men det buffrar en del.

Men musikupplevelsen blir väl inte så njutbart om det hackar hela tiden på grund av buffringen?

- De låtar som man tidigare har streamat ner kan såvitt jag förstått det lagras på telefonen.

Men om man ska få Spotify att fungera på riktigt även efter att man kommit upp i 0,5 gigabyte, hur gör man då?

Då får man köpa till ett sådant extra datapaket.

Fortfarande är dock det enda datapaket som man kan välja när man köper en Spotifymobil på Telias hemsida just det "Mobilsurf Alltid" där man alltså får datahastigheten strypt till 120 kilobit per sekund.

Anna Augustsson ber att få återkomma i frågan, men senare under eftermiddagen bekräftar hon att det fortfarande är så att Telia kommer att strypa hastigheten till 120 kilobit per sekund, även för dem som tecknat sig för Spotify med det mobila surfabonnemanget som tecknas på Telias kampanjsidor för Spotify-telefonerna.

- Vi tror att många som använder den här tjänsten klarar sig med den mindre data. Många använder ju Spotify så att man streamar och sedan använder musiken som cashats på telefonminnet, säger Anna Augustsson.

Men i så fall kan man ju bara lyssna på sina spellistor som man ställt in för offlinelyssning? Inte använda Spotify som det är tänkt och streama musiken?

- Om man känner att man behöver ett abonnemang med mer datatrafik så får man som kund uppgradera sig till datapaketet Mobilsurf Extra. Det kostar 199 kronor i månaden, men just nu med kampanjpriset 130 kronor i månaden.

Om det är så att man behöver "Mobilsurf Extra" som tillval för att kunna lyssna på Spotify i mobilen, varför står inte det där man beställer Spotify till sin mobil, där är det ju det betydligt billigare dataabonnemanget "Mobilsurf Alltid" som annonseras?

- Just nu har vi paketerat Spotify med "Mobilsurf Alltid", för att underlätta för kunderna. Men det är alltid möjligt att uppgradera om man vill.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Ingen ände på eländet?

  En kinesisk Note 7-ägare säger att hans enhet har råkat ut för den numera ökända batteribranden, trots att den är märkt som säker av Samsung.

  28 sep 2016 - 11:47
 • Kompromisslöst kvalitetsbygge

  ZTE har lyckats med konststycket att bygga en gedigen kvalitetslur med få besparingar och samtidigt hålla priset på en attraktiv nivå.

  28 sep 2016 - 10:37
 • Utmärkt träningshjälpmedel

  Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  28 sep 2016 - 10:25

Mest kommenterat

Senaste testet

 • Snapholes?

  Spectacles, Snapchats nya uppkopplade 130 dollars-solglasögon, lanseras som en ”rolig grej”. Men det kanske finns en större plan bakom den nya fokusen.

  27 sep 2016 - 13:38
 • Ios 10.0.2

  Utan uppdateringen kan kontrollknapparna på Iphones nya digitala hörlurar sluta att reagera.

  27 sep 2016 - 08:00
 • Klarsynt av Sony

  Sony Xperia XZ innebär en nyordning på flera sätt. Framför allt är det tydligt när vi tittar på kameran och på designen.

  27 sep 2016 - 06:34

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!