Telia lanserar Spotify-mobiler - men stryper streamingen

Uppdaterad 17.07 - Igår lanserade Telia nya Spotify-paket, med mobil, Spotify och dataabonnemang. Den perfekta julklappen? På sin hemsida uppgav Telia att alla som köpte de nya mobilerna med Spotify och Mobilsurf Alltid skulle kunna lyssna obegränsat på Spotify via mobilen. Men nu tar Telia tillbaka detta löfte.

Publicerad:

26 nov 2009 - 15:00

Uppdaterad:

26 nov 2009 - 15:00

Spotify i mobilen skulle bli ett riktigt dragplåster i Telias julkampanj. Men nu har det blivit problem, eftersom det råder stor oklarhet om man verkligen kan njuta av Spotify i mobilen, med det abonnemang som Telia erbjuder med tjänsten.

Problemet är att Telia nu stryper datapaketet "Mobilsurf Alltid" till den långsamma internethastigheten 120 kilobit när användaren kommit upp till 0,5 gigabyte på en månad. Om man lyssnar på Spotify 2-3 timmar per dag blir datahastigheten i praktiken strypt redan efter några dagar. Så lång tid tar det då att komma upp i 0,5 gigabyte.

Det innebär att man då varken kan lyssna på Spotify eller använda andra mobila internettjänster i mobilen, annat än med snigelhastigheten 120 kilobit per sekund. Den hastigheten är också klart under vad som krävs för att streama Spotifymusik, där Spotify rekommenderar 256 kilobit per sekund.

Enligt Telias kommunikationschef för mobilitetstjänster, Anna Augustsson, stämmer det att Telia stryper hastigheten även för Spotify. Uppgiften som tidigare publicerats på Telias hemsida om att Spotify skulle fungera obegränsat stämmer inte, enligt henne.

- Det som gäller är att när man tecknar sig ingår ett visst antal gigabyte, och när man uppnått den datamängden så dras ju hastigheten ner till 120 kilobit per sekund. Men då kommer exempelvis email med mera att fungera, säger Anna Augustsson.

Du säger email - men det är ju Spotify som man framför allt tecknat sig för i det här fallet?

- Även Spotify lär fungera delvis, såvitt jag har förstått.

Vad menar du med att det fungerar delvis?

- Jag håller själv på att lista ut vad som gäller här, men såvitt jag förstått kan man fortfarande streama musik, men det buffrar en del.

Men musikupplevelsen blir väl inte så njutbart om det hackar hela tiden på grund av buffringen?

- De låtar som man tidigare har streamat ner kan såvitt jag förstått det lagras på telefonen.

Men om man ska få Spotify att fungera på riktigt även efter att man kommit upp i 0,5 gigabyte, hur gör man då?

Då får man köpa till ett sådant extra datapaket.

Fortfarande är dock det enda datapaket som man kan välja när man köper en Spotifymobil på Telias hemsida just det "Mobilsurf Alltid" där man alltså får datahastigheten strypt till 120 kilobit per sekund.

Anna Augustsson ber att få återkomma i frågan, men senare under eftermiddagen bekräftar hon att det fortfarande är så att Telia kommer att strypa hastigheten till 120 kilobit per sekund, även för dem som tecknat sig för Spotify med det mobila surfabonnemanget som tecknas på Telias kampanjsidor för Spotify-telefonerna.

- Vi tror att många som använder den här tjänsten klarar sig med den mindre data. Många använder ju Spotify så att man streamar och sedan använder musiken som cashats på telefonminnet, säger Anna Augustsson.

Men i så fall kan man ju bara lyssna på sina spellistor som man ställt in för offlinelyssning? Inte använda Spotify som det är tänkt och streama musiken?

- Om man känner att man behöver ett abonnemang med mer datatrafik så får man som kund uppgradera sig till datapaketet Mobilsurf Extra. Det kostar 199 kronor i månaden, men just nu med kampanjpriset 130 kronor i månaden.

Om det är så att man behöver "Mobilsurf Extra" som tillval för att kunna lyssna på Spotify i mobilen, varför står inte det där man beställer Spotify till sin mobil, där är det ju det betydligt billigare dataabonnemanget "Mobilsurf Alltid" som annonseras?

- Just nu har vi paketerat Spotify med "Mobilsurf Alltid", för att underlätta för kunderna. Men det är alltid möjligt att uppgradera om man vill.

.

.

 

.