Telia och Tele2 har bäst Sverige-täckning

Publicerad:

1 dec 2005 - 00:35

Uppdaterad:

1 dec 2005 - 00:35

Under september till november i år genomförde tidningen Mobil ett rikstäckande test av Telias, Tele2comviqs, Tres och Vodafones mobilnät. Testet omfattar tusentals mätningar i städer, på vägar och på landsbygden runt om i hela Sverige.

I år har Mobil gjort två mätningar parallellt:

- Bästa nät för samtal

- Bästa nät för 3G

Bästa nät för samtal

Telia blev sett till hela Sverige en vinnare på mätningarna av vilken operatör som sett över hela landet har bäst mobiltäckning för samtal. Vi har mätt en mängd faktorer förutom själva täckningen - också ljudkvalitet och tappade samtal har tagits i beaktande.

Även om Telia var bäst i Norra Norrland och ofta utanför tätorter så var det desto jämnare i storstadsområdena. Där var ofta Telias konkurrenter vassare.

I alla de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö vann den nya operatören Tre vårt test av bästa nät för samtal.

Bästa nät för 3G

Även i 3G-testet blev det jämt. Här mätte vi datanedladdningar. Till exempel spelar dessa stor roll för 3G-tjänster som nedladdning av musik, video eller e-post till mobiltelefoner.

Tele2:s och Telias gemensamma mobilnät för 3G vann 3G-testet sett till hela Sverige. Deras styrka är att de har få tappade samtal och jämn relativt bra 3G-täckning i landet.

Vodafone var dock inte långt efter Telia. Både Vodafone och Tre har dessutom högre hastighet i datanedladdningarna än Telia visar detta test.

Även vad gäller 3G visade storstäderna ett annat resultat än övriga Sverige. I Stockholm och Malmö vann Vodafone klart 3G-testet, och även i Göteborg var Vodafone nära att vinna. Att Telia/Tele2 vinner beror just på bättre 3G-kvalitet utanför tätorterna.

Testresultatet i sin helhet hittar du i Mobil nummer 12, 2005 som är i butik den 6 december.

.

.

 

.