Annons

Tillbehörstest

Test: 19 bluetooth-headset

Faktatabell monoheadset. Klicka på bilden för att se den i full storlek.
Faktaruta stereoheadset. Klicka på bilden för att se den i full storlek.
Boser Headset Series 2
Bose Headset Series 2
Harman Kardon BT
Harman kardon BT
Jabra Clear
Jabra Clear
Jabra Halo 2
Jabra Halo 2
Jabra Supreme UC
Jabra Supreme UC
Jabra Talk
Jabra Talk
Jawbone Era
Jawbone Era
Jawbone Icon
Jawbone Icon
Nokia BH-112
Nokia BH-112
Nokia BH-221
Nokia BH-221
Nokia Essence
Nokia Essence
Plantronics Backbeat Go
Plantronics Backbeat Go
Plantronics Voyager legend
Plantronics Voyager legend
Sennheiser EZX 80
Sennheiser EZX 80
Sennheiser MM 400-X
Sennheiser MM 400-X
Sennheiser MM 550-X
Sennheiser MM 550-X
Sennheiser VMX 200
Sennheiser VMX 200
Sony Ericsson MW600
Sony Ericsson MW600
Sony MW1
Sony MW1

Vi har testat 10 olika monoheadset och 9 olika musiklurar i jakt på de headset som inte bara sitter bra på huvudet utan också levererar bra ljud i båda riktningar.

Publicerad Uppdaterad

Bluetoothheadset tar mobilens ljud till dina öron utan trasslande sladdar. Den trådlösa tekniken fungerar både för prat och för musik. Vi har testat 10 olika monoheadset och 9 olika musiklurar i jakt på de headset som inte bara sitter bra på huvudet utan också levererar bra ljud i båda riktningar.

_pagetile: Monoheadset: Bose Headset Series 2_

Bose headset series 2 

Series 2 lanserades redan 2011, men känns fortfarande som ett av de bättre headseten på marknaden. Det är ett lätt och smidigt headset som sitter bra i örat utan bygel. En udda egenskap som skiljer Bose Series 2 från andra headset är att det bara fungerar på ena örat. Headsetet tillverkas i två olika versioner, men du måste alltså bestämma dig för vilket öra du vill använda före köp. Prislappen på 1 500 kr gör Bose monoheadset till det dyraste i testet – med god marginal till tvåan. Bortsett från de utmärkta öron- pluggarna matchar kvalitetskänslan inte priset, men när det gäller ljudkvaliteten håller headsetet toppklass. Bose har en skjutomkopplare för att slå av och på headsetet och knapparna för att justera volymen och besvara samtal är rejäla och väl placerade. Komforten och ljudkvaliteten är områden där Bose briljerar. Ljudet i örat är utmärkt, men framför allt är det mikrofonen som imponerar. Det finns också stöd för a2dp så att du kan använda headsetet för att lyssna på poddradio eller en ljudbok. Om man följer instruktionerna och fäster headsetet genom att vrida in proppen i örat sitter det riktigt stadigt och bekvämt.

Plus: Lätt och bekvämt. Bra ljud. 

Minus: Fungerar bara med ena örat.

Betyg: 22/25

_pagetile: Jabra Talk_

Jabra Talk

Ett diskret och billigt headset, men trots det finns stöd för a2dp som ger betydligt bättre ljudkvalitet än den vanliga headset- profilen. Ljudet vid vanliga mobilsamtal blir inte bättre, men du kan använda headsetet för exempelvis poddradio utan att det låter som om programmet kommer från andra sidan en telefonförbindelse. Tyvärr håller högtalarelementet inte så hög kvalitet att a2dp-ljudet kommer till sin fulla rätt, men Jabra Talk levererar ändå väldigt mycket för pengarna. Det följer med gummiproppar i olika storlekar och en öronbygel, men jag har svårt att hitta någon riktig favorit. Med en vikt på under 10 gram får komforten trots det godkänt betyg, men byggkvaliteten är inte högre än vad prislappen kräver. Mikrofonen ger ganska svagt ljud och det finns betydligt bättre alternativ om du vill ha ett headset som klarar vindbrus och bullriga miljöer. Talk är enkelt att använda med en tydlig omkopplare för att stänga av headsetet och en rejäl yta som utgör svarsknappen.

Plus: Diskret. Bra ljud vid lyssning. 

Minus: Plastigt. Svagt mikrofonljud.

Betyg:  16/25

_pagetile: Jabra Clear_

Jabra Clear

Med två olika varianter i svart respektive vit högblank finish har Jabra siktat in sig på att utseendet ska passa till mobiler som Iphone och Samsung Galaxy s3. Jabra lyckas ganska väl med att matcha åtminstone Samsungs toppmodell när det gäller kvalitetskänslan, men headsetet bjuder inte på någon extrem prestanda och gräver inte heller alltför djupa hål i plånboken. Headsetet innehåller en dsp – en signalprocessor som kan reducera bruset ur den digitala ljudströmmen – som gör ett bra jobb med att hålla nere brusnivåerna från mikrofonen, men de analoga delarna håller enklare kvalitet. Det märks inte minst på ljudet när man lyssnar. Headsetet kan inte mäta sig med dyrare modeller när det gäller ljudkvaliteten trots stöd för a2dp. 

Plastmaterialet i öronbygeln är också i hårdaste laget för att sitta riktigt bekvämt, men headsetet är så lätt att det kan fungera även utan bygel och designen är genomtänkt på andra punkter. Jabra Clear har en skjutomkopplare för strömmen och knappar för samtal och volym. På insidan av headsetet finns två lysdioder – en för bluetoothstatus och en för batterinivån. Det gör det enkelt att se om headsetet är klart för att koppla till mobilen eller om batteriet håller på att ta slut. Det senare tillståndet indikeras dessutom av en röst i headsetet som säger »low battery«. Jabra Clear laddas via vanlig mikro-usb-kontakt och det ingår laddare för både 12 volt och nätspänning i förpackningen.

Plus: Levereras med billaddare. 

Minus: Medelmåttig ljudkvalitet.

Betyg: 18/25

_pagetile: Jabra Supreme UC_

Jabra Supreme UC

Jabra Supreme är ett headset fyllt med bra hårdvara och den senaste tekniken, men designen påminner mer om någon av Ericssons prototyper från åren kring millennieskiftet. Några tillverkare har satsat allt på signalbehandling och glömt att mikrofonens kvalitet och placering också spelar roll, men Jabra har lyckats med båda delar. Den långa, vikbara mikrofonbommen gör att ljudet blir riktigt bra hos motparten. 

Jabra Supreme är nästan 9 centimeter långt i utfällt läge, men när man viker ihop headsetet blir det ganska smidigt att förvara samtidigt som strömmen automatiskt stängs av. Intill mikrofonen finns en knapp för röststyrning. Kommandot »Battery« används för att få batterinivån uppläst eller »Redial« för att ringa det senast slagna numret. Jabra Supreme har också en inbyggd röst som läser upp aktuell status – till exempel »Battery level is high«. Headsetet kan också säga namnet på den som ringer med hjälp av talsyntes. Supreme UC har en rejäl öronbygel och högtalardelen är täckt med ett skinnliknande material, så komforten är godkänd trots att Supreme är tyngst bland de vanliga monoheadseten. För poddradio och andra appar som drar nytta av ljud med hela det hörbara registret finns a2dp. Beteckningen »UC« på förpackningen står för Unified Communication och innebär att headsetet levereras med en bluetoothadapter för usb. Det gör att du kan använda Jabra Supreme för exempelvis Skypesamtal även om datorn saknar bluetoothstöd. 

Plus: Ljud i toppklass. Bra komfort. 

Minus: Stort och tungt.

Betyg: 20/25

_pagetile: Jawbone Icon HD_

Jawbone Icon HD

Icon HD är en försiktig uppdatering av gamla Icon som vi testade hösten 2010. HD-versionen har uppdaterad mjukvara och ett nytt och större högtalarelement som enligt Jawbone ska ge ännu bättre ljudkvalitet. När det gäller designen finns bara ett skal till skillnad från gamla Icon som kom i 10 olika versioner. För mikrofonljudet använder Jawbone en egen lösning som kallas »Noiseassassin« för att reducera bruset. Istället för att bara öka antalet mikrofoner och använda signalbehandling har Jawbones headset en liten knopp på insidan som fångar upp ansiktets vibrationer. Det gör att ljudet kan bli hyfsat även i riktigt bullriga miljöer. Själva headsetet är byggt i plast och är väldigt lätt i förhållande till storleken. Det som räddar kvalitetskänslan är tillbehören och skalet med struktur och detaljerade mönster i plasten. Headsetet väger 8 gram och har bra batteritid för att vara ett lättviktsheadset. Det finns ingen volym-knapp, utan ljudstyrkan måste justeras på mobilen. Jawbone Icon är fullmatad med finesser som a2dp och uppläst status. Du kan också styra musikspelaren genom att knacka på headsetet. 

Iphoneanvändare ser headsetets batterinivå direkt i statusraden. För Android krävs en särskild app för uppgiften, men den klarar också att läsa upp information ur mobilen som aktuell tid eller nästa möte i kalendern. En unik funktion hos Jawbone är möjligheten att installera innehåll i headsetet. Precis som hos andra märken finns möjligheten att uppdatera firmware, men Jawbone har dessutom en sajt med innehåll på adressen mytalk.jawbone.com där du kan hämta nya röster för headsetets statusmeddelanden och lägga in nya finesser som röst- styrning och informationstjänster. Icon HD finns också i ett paket tillsammans med tillbehöret »The Nerd«. Det är en bluetooth-adapter för usb-porten. Har din dator redan inbyggd bluetooth är det alltså bättre att spara någon hundralapp och bara köpa headsetet.

Plus: Lätt. Smart ljudteknik. 

Minus: Plastigt.

Betyg: 22/25

_pagetile: Jawbone Era_

Jawbone Era

Jawbone Era har en lite slankare design än Jawbone Icon HD, men använder samma avancerade teknik för att omvandla ansiktets vibrationer till brusfritt ljud. För att dra nytta av funktionen är det viktigt att hitta rätt passform så att sensorn – en liten knopp på insidan av headsetet – verkligen ligger an mot ansiktet. När headsetet sitter rätt är ljudet riktigt bra – även om du ringer från baren eller cykel- turen. Byggkvaliteten har en slagsida åt det plastiga hållet, men utbudet av olika färger och skal gör att man ändå kan hitta en favorit. Era är ett par gram tyngre än Jawbones headset i Icon-serien. Det gör tyvärr att Era sitter sämre om man använder det utan bygeln. Jawbone Era har ingen dedikerad volymknapp, men det går att justera ljudstyrkan genom att hålla samtalsknappen intryckt. Risken är stor att man råkar lägga på istället, så det är bättre att ändra volymen på mobilen. Jawbone har många unika funktioner – till exempel möjligheten att installera »appar« i form av nya röster eller uppläst nummerpresentation i headsetet, men den mest intressanta finessen är rörelsesensorn. Du kan till exempel skaka headsetet för att koppla det till en ny mobil eller knacka på skalet för att svara. Jawbone Era har stöd för a2dp och för Iphoneanvändare finns också möjlighet att se batterinivån på skärmen.

Plus: Bra mikrofonljud trots litet format. 

Minus: För tungt för att sitta bra utan bygel.

Betyg: 21/25

_pagetile: Nokia BH-112_

Nokia BH-112

Nokias nya instegsheadset kostar under 200 kr hos de flesta återförsäljare, men trots det har Nokia lyckats undvika att göra budgetmodellen trist och intetsägande. BH-112 är tillverkat i ett plast- material som känns tåligt – ungefär som en legobit – och headsetet finns i många olika färger som matchar Nokias utbud av färgglada Lumiamobiler. Utsidan har en liten strömbrytare och utöver det en enda stor knapp för alla andra funktioner. Det räcker – på gott och ont. Funktionerna är få, men i gengäld är headsetet enkelt att använda. Det som saknas, speciellt med tanke på hur bra utseendet passar till Lumiaserien, är NFC. Headsetet når med god marginal upp till den ljudkvalitet vi förväntar oss i prisklassen. Mikrofonen är den svagaste punkten – bh-112 håller inte för samtal från bullriga miljöer.

Plus: Lekfull design. Billigt. 

Minus: Saknar A2DP och NFC.

Betyg: 16

_pagetile: Plantronics voyager Legend_

Plantronics Voyager Legend 

Plantronics fortsätter att uppdatera sitt Voyager-headset. Legend följer grund- konceptet, men bjuder på betydligt fler och synligare nyheter än Pro- och HD- versionerna. Mikrofonbommen har fått en helt ny och smidigare design och kvalitetskänslan har blivit ännu bättre med perforerade skal i metall över mikrofonelementen. I leden mellan mikrofonbommen och delen som rymmer batteriet finns två rejäla knappar. Den ena används för att besvara samtal och den andra aktiverar röststyrningen. Ljudkvaliteten i örat ligger i nivå med föregångarna, men den nya mikrofonlösningen gör att Voyager når upp till den absoluta toppklassen även för det utgående ljudet. Voyager Legend har en inbyggd rörelsesensor som gör att headsetet vet om det sitter på ditt öra. Det gör att du slipper få ljudet i headsetet när du svarar med mobilen och tvärtom. Sensorn kan också styra mobilen via avrcp så att musikspelaren eller poddradioappen pausar automatiskt när du tar av headsetet. Headsetet väger mer än dubbelt så mycket som de lättaste monoheadseten, men formen med batteri och elektronik i enheten bakom örat gör att vikten fördelas bra och Voyager Legend är bekvämt att bära många timmar i sträck. Headsetet levereras med laddare för både 12 volt och nätspänning. Voyager Legend har en magnetisk specialkontakt för ladda- ren – en skillnad mot de tidigare versionerna som alla haft standardkontakt. Den nya sladden är enkel och smidig att koppla in, men innebär samtidigt att du inte kan använda mobilens laddare utan måste hålla reda på adaptern som följer med headsetet. Ett års abonnemang på Vocalyst-tjänsten med avancerad röststyrning för mejl och sociala nätverk ingår. Plantronics har också en Androidapp som ska visa batterinivå och länka till manualerna, men när vi testar verkar Voyager Legend vara en alltför ny modell – headsetet dyker inte upp i appen. När vi testar med ett gammalt Voyager Pro HD fungerar appen som den ska, så vi hoppas att Plantronics kan lösa detta med en uppdatering.

Plus: Bekvämt. Bra ljud. Rörelsesensorn. 

Minus: Specialkontakt för laddaren.

Betyg: 23/25

_pagetile: Sennheiser EZX 80_

Sennheiser eZX 80

EZX 80 är ett headset som gör det mesta ganska bra, dock utan att briljera riktigt på något område. De svaga punkterna är få – strömknappen kan skramla i vissa lägen och rösten som läser upp status låter väldigt raspig och sönderkomprimerad. ezx 80 har stöd för a2dp, men ljudet i headsetet stannar på ungefär samma nivå som budgetmodellerna. Detsamma gäller kvalitetskänslan. Varken plastmaterialen eller komforten skvallrar om att detta är ett headset i premiumprisklassen. Ljudet hos motparten är däremot bättre än genomsnittet. Sennheiser har lyckats bra med mikrofonerna och ezx 80 låter lika bra från bilen som från ett tyst kontor. Headsetet levereras med laddare för både 12 volt och nätspänning. Med Iphone syns headsetets batterinivå på skärmen.

Plus: Bra mikrofonljud. Dubbla laddare. 

Minus: Raspig inbyggd röst.

Betyg: 18/25

_pagetile: Sennheiser VMX 200_

Sennheiser VMX 200 

Sennheiser ezx 80 låter bättre än det ser ut – med vmx 200 är det precis tvärt om. Headsetet är litet och lätt och även om det är byggt i metallfärgad plast istället för äkta vara så får kvalitetskänslan bra betyg. Vikten är tillräckligt låg för att headsetet ska sitta bra i örat utan bygel. Den svaga punkten är mikrofonen. Eller rättare sagt mikrofonerna. Enligt specifikationerna ska vmx 200 ha dubbla mikrofoner och dsp för brusreducering, men ljudet hos motparten låter som ett 200-kronorsheadset. Högtalaren i vmx 200 är däremot riktigt bra. Ljudet är klart och headsetet kan vid behov leverera starkare ljud än konkurrenterna. Betyget dras dock ned av att headsetet saknara2dp. Trots den fina högtalaren får man alltså nöja sig med ljud av telefonkvalitet från mobilens mediaappar.

Plus: Lätt och välbyggd.

Minus: Dåligt mikrofonljud. Saknar A2DP.

Betyg: 18/25

_pagetile: Stereoheadset: Harman Kardon BT_

Harman Kardon BT

Harman Kardon har gått sin egen väg för att få lurarna att passa på olika huvuden. Istället för att kompromissa eller bygga in justeringsmöjligheter med stort omfång levereras lurarna med två olika byglar. Det är ganska enkelt att lossa lurarna och byta bygeln, så du slipper lurar som klämmer eller är för stora. Det mesta på hörlurarna som ser ut att vara tillverkat i metall är också det. Kvalitetskänslan är hög–inte minst på leder och gångjärn– men sladdarna drar ned betyget. Tråden som går mellan höger och vänster lur ligger exponerad och ser verkligen tunn och ömtålig ut intill den skarpa metallkanten på bygeln. Harman Kardon BT levereras med en sladd så att lurarna fungerar även med prylar som saknar bluetooth. För musiklyssning levererar Harman Kar- don riktigt bra ljudkvalitet. Neutralt och detaljrikt ljud med standardinställningar och med mobilens equalizer är det enkelt att justera ljudet efter egna preferenser. Som headset är Harman Kardon BT inte lika lysande. Mikrofonen sitter dold bak- om ett litet galler och även de billigaste monoheadseten är behagligare att föra samtal i. Headsetet går att ladda via usb, men tyvärr passar standardkontakten inte direkt i hörlurarna.

Plus: Musikljudet. Byglar i olika storlek. 

Minus: Känsliga sladdar. Samtalsljudet.

Betyg: 21/25

_pagetile: Jabra Halo2_

Jabra Halo 2

Jabras vikbara Halo-lurar har flera funktioner som vi inte hittar i andra produkter. Halo har ett inbyggt usb- ljudkort, så du kan koppla dem direkt till en dator och lyssna på musik eller ringa ip-samtal samtidigt som batteriet laddas. Det finns också en sladd för icke-trådlösa prylar med vanlig 3,5-mil- limeterskontakt. Lurarna är snygga och har fått ett lätt uppfräschat utseende med silverfärgade ytor, men den känsliga sammetsklädda insidan finns kvar liksom de krångliga touchknapparna för volymen. Touchknappar fungerar bra för att styra musikspelaren, men det är svårt att justera volymen så att det blir lagom. Jabra Halo 2 spelar inte så djupt i basen, men i övrigt är ljudkvaliteten bra. Lurarna fungerar bäst för att lyssna på musik och mikrofonljudet är i svagaste laget. Det är enkelt att ställa in lagom storlek och lurarna sitter bra på huvudet. När man viker ihop dem stängs ström- men av automatiskt, men det krävs rätt handgrepp när man vecklar ut dem igen för att de ska aktiveras.

Plus: Bekväma. Inbyggt ljudkort. 

Minus: Dålig mikrofon.

Betyg: 19/25

_pagetile: Nokia BH-221_

Nokia BH-221

Det var några år sedan Nokia senast släppte en stereo-dongel med mer än de mest grundläggande funktionerna, men i årets test är man tillbaka med besked. BH-221 är betydligt billigare än Nokia Essence, men har många användbara funktioner. På sidan av enheten finns en rejäl omkopplare som växlar mellan headsetläge och FM-radio och utmed en annan sida finns en tydlig oled-display. Om du har en mobil med NFC räcker det med att hålla headsetet mot telefonen för att ansluta. När Nokias första headset med NFC lanserades fungerade tekniken bara med Nokias egna mobiler, men anslutning med NFC går nu lika bra att använda med exempelvis Samsung Galaxy s3. Headsetet fungerar naturligt- vis även med andra bluetoothmobiler, men då sker inkopplingen på det gam- la vanliga sättet via mobilens menyer. Hela framsidan av headsetet består av en fyrvägsknapp med svarsknapp och kontroller för musikspelaren. Utmed sidorna finns knappar för volym och ström. Dedikerade knappar för alla funktioner istället för kombinations- knappar och menyer gör det enkelt att komma igång med headsetet. Smolket i glädjebägaren utgörs av de undermåliga medföljande hörlurarna.

Plus: NFC. Display. FM-radio. 

Minus: Levereras med trista lurar.

Betyg: 21/25

_pagetile: Nokia Essence BH-610_

Nokia Essence BH-610 

Funktioner som radio och display har skalats bort och finesserna i Nokia Essence handlar om ljudkvalitet. Headsetet är utrustat med aktiv brusreducering och ska, enligt Nokia, kunna släcka ut 99,8 procent av bakgrundsljuden. Till skillnad från bh-221 och dongel-headseten från Sony och Sony Ericsson har Nokia Essence fast monterade lurar. På sladden till högra luren sitter mikrofonen. Det gör att ljudet hos motparten aldrig blir sämre än med ett bra sladdheadset – ett stort lyft jämfört med övriga dongel- headset där mikrofonljudet knappt hörs om headsetet hamnat fel på kläderna. Själva lurarna är av in-ear-modell, men betydligt större och tyngre än det mes- ta vi testat. Vid första provlyssningen låter ljudet förvånansvärt tunt, men på sidan av headsetet finns knappar märk- ta »bass« och »treble«, så det är väldigt enkelt att justera headsetets inbyggda equalizer. Brusreduceringen aktiveras med en särskild strömbrytare och ljudet blir helt annorlunda med funktionen i drift. Basen och diskanten förstärks och musiken får en karaktär som låter bättre i bullriga miljöer – men jag är tveksam till om funktionen är så effektiv mot bruset. Ventilationen på kontoret hörs fortfarande ungefär lika tydligt, även om det låter annorlunda när brusreduceringen är aktiv. Byggkvaliteten håller hög klass med metalldelar, trasselfria sladdar och mattsvart plast med en nästan keramisk känsla. Designen känns inte lika fräsch som exempelvis Nokia bh-221 och headsetet använder Nokias gamla laddare med smalt stift, men bra batteritid, bra ljud och stöd för NFC gör att Nokia Essence ändå känns som en produkt i framkant.

Plus: NFC. Bra ljud. 

Minus: Tunga lurar.

Betyg: 20/25

_pagetile: Plantronics Backbeat Go_

Plantronics Backbeat Go 

Plantronics musiklurar Backbeat har genomgått en fullständig makeover sedan förra årets test. Den nya versionen – med tillägget »Go« i namnet – består av in-earlurar på en kort sladd utan någon stor dongel. Batteri, mikrofon och all elektronik sitter inbyggt i själva lurarna och i den kompakta fjärrkontrollen på sladden. Sony Ericsson hade ett headset av samma typ för ett par år sedan och Plantronics Backbeat Go lider av ungefär samma brister. Den extra vikten av batterier i lurarna gör att de sitter sämre och det begränsade utrymmet resulterar i dålig batteritid. Ljudet är bra och mikrofonljudet är utmärkt för att komma från ett musikheadset. Knapparna på fjärrkontrollen är ganska tröga, men alla viktiga funktioner finns och du kan svara, justera volymen och styra musikspelaren. Backbeat Go fungerar bra tillsammans med Plantronics Androidapp som ger dig manual och aktuell batteritid i mobilen. På Android visas batteritiden som en notifiering när du ansluter headsetet. För Iphone får du istället en extra batteristapel i statusfältet.

Plus: Bra ljud. Smidigt format. 

Minus: Obekväma. Dålig batteritid.

Betyg: 16/25

_pagetile: Sennheiser MM 550-X_

Sennheiser MM 550-X

Ett par rejäla musiklurar med alla fines- ser och tillbehör. Sennheiser har verkligen inte sparat på krutet när det gäller mm 550-x och sett till kvalitetskänsla och specifikationer håller lurarna verkligen toppklass. Designen helt i mattsvart är diskret jämfört med de trendigaste musiklurarna på marknaden och konstruktionen är förstärkt med metalldelar i gångjärnen som bidrar till en professionell känsla. En annan detalj som imponerar är batteriet. Du kan enkelt plocka ut batteriet ur headsetet och koppla det direkt till laddaren via mikro-usb. Extra batterier kostar 400 kr styck, så det går att komplettera med flera för långresor.

Ljudet är utmärkt, men bara så länge den aktiva brusreduceringen och »srs«- funktionen hålls avstängda. SRS påstås ge en tredimensionell surround-känsla, men jag tycker mer det låter som när musikfiler av bra kvalitet förvandlats till överkomprimerade mp3:or. Brus- reduceringen når inte upp till nivån vi förväntar oss av ett par lurar som kostar närmare 3 500 kr. Ljudåtergivningen påverkas inte lika mycket som i Nokia Essence, men musiken får sämre mellanregister med funktionen aktiverad. Själva bruset försvinner inte, men det får en mjukare karaktär. MM 550-x klarar också att använda de yttre mikrofonerna (talk through) så att du hör omgivningen tydligt utan att ta av lurarna. Passformen är hård och det mjuka skinnliknande materialet i lurarna andas tyvärr väldigt dåligt. I vanlig rumstemperatur börjar lurarna kännas obehagligt varma efter drygt 20 minuters lyssnande och jag skulle inte vilja använda dem på bus- sen en sommardag. Med Sennheiser mm 550-x följer det en välfylld förvaringsväska med sladdar och adaptrar så att du kan lyssna på icke-trådlösa prylar eller koppla in dig på ljudanläggningen i ett flygplan.

Plus: Löstagbart batteri. Hög byggkvalitet. 

Minus: Trånga och varma.

Betyg: 23/25

_pagetile: Sennheiser MM 400-X_

Sennheiser MM 400-X 

Kvalitetskänslan i mm 400-x är helt i klass med Sennheisers stora musiklurar trots prisskillnaden på nästan 1 500 kr. Lurarna är vikbara och ryms vid behov i en normal jackficka. MM 550-x har stora kåpor som går runt öronen medan mm 400-x sitter ovanpå. Det gör att man hör omgivningens ljud lite mer, men samtidigt är mm 400-x lättare och svalare att bära. Ljudkvaliteten är mycket bra. Större lurar kan gå lite djupare i basen, men mm 400-x spelar neutralt och detaljerat över ett brett register och vill man ha lite extra tryck i de lägre frekvenserna går det att fixa via mobilens equalizer. Lurarna har Sennheisers smarta löstagbara batteri med inbyggd laddarkontakt. Skulle batteriet bli dåligt med tiden – eller om du behöver lyssna längre perioder än en laddning räcker – är det alltså enkelt att köpa till ett nytt batteri. Sennheiser mm 400-x saknar aktiv brusreducering och talk through, men mikrofonen fungerar över förväntan och ger samtalskvalitet i klass med ett hyfsat monoheadset. I förpackningen ingår sladd för enheter som saknar bluetooth och en adapter för ljudkontakten i flygplanssäten.

Plus: Löstagbart batteri. Bra samtalsljud. 

Minus: Saknar aktiv brusreducering.

Betyg: 21/25

_pagetile: Sony Ericsson MW600_

Sony Ericsson MW600 

MW600 har hängt med länge och lik- nar dessutom flera tidigare modeller från Sony Ericsson, men för 350 kr är det ett mycket prisvärt musikheadset. Headsetet består av en klämförsedd cylinder med mikrofon, knappar och display. MW600 levereras med in-ear- lurar och ljudkvaliteten är bra – som ett par vanliga hörlurar i 150-kronorsklas- sen. Mikrofonen är känslig för vindbrus och buller, så om du vill använda headsetet för samtal är det bäst att stänga in dig på kontoret. Kvalitetskänslan får högt betyg. 

Gummiytan på knapparna som styr musikspelaren ger ett tåligt intryck och dongeln sitter stabilt på kläderna. Jag är inte lika imponerad av volym- knappen. Den utgörs av en långsmal touch-yta som man ska svepa över med fingret för att höja eller sänka ljudet.

Vanliga höj- och sänkknappar fungerar bättre och det är svårt att reglera volymen lagom mycket. MW600 har en inbyggd FM-radio som fungerar även när headsetet inte är kopplat till en mobil. Radion har rds, så du kan se vilken station som är inställd – både med namn och med frekvens. Den lilla displayen använder oled-teknik och sitter snyggt dold bakom en blank yta i plasten. 

Plus: Standardkontakt för hörlurar. 

Minus: Svårmanövrerad volymknapp.

Betyg: 19

_pagetile: Sony MW1_

Sony MW1

Sony har inte kommit igång lika snabbt med att lansera tillbehör som med att spotta ut nya mobiler efter att Erics- son sålde sin andel. MW1 tar vid där Sony Ericsson mw600 slutar och är en stereo-dongel med löstagbara hörlurar. MW1 är större och tyngre än sina föregångare, men det ger plats för bättre knappar och en tydlig, tvåradig oled-display. Lurarna kopplas in med vanlig 3,5-millimeterskontakt och Sony har inte snålat med kvaliteten. Lurarna levererar bra musikljud och har platta sladdar som inte trasslar sig så lätt. Om man ska invända mot något är det att sladden är någon decimeter för lång. MW1 är inte bara ett headset för mobilen – du kan också använda det som en fristående FM-radio med rds eller en mp3-spelare. Ett minneskort på 2 gigabyte ingår och headsetet kan spela upp de flesta filformat. Gräns- snittet är väldigt simpelt jämfört med mobilens musikspelare, men funktionen är användbar om du vill slippa ta med mobilen till solstolen eller träningspasset. Headsetet laddas via en vanlig mikro-usb-kontakt, men tyvärr får du inte tillgång till minneskortet via sladd till datorn. För att föra över musik måste du ta ut kortet ur headsetet och koppla in det via den medföljande kortläsaren.

Plus: Levereras med bra lurar. 

Minus: Stor och plastig dongel.

Betyg: 20/25

_pagetile: Komma igång_

Komma igång

Mobilens menyer är viktigare än headsetets funktioner när det gäller att göra det enkelt att komma igång. Nokia står för den stora innovationen när det gäller användarvänlighet. Stereoheadseten Essence och BT-221 använder NFC och går att ansluta till kompatibla mobiler – även Androidlurar – utan ett enda tryck på skärmen. Allt man behöver göra är att hålla headsetet mot mobilens baksida någon sekund. Headseten från Jawbone, Plantronics Voyager, Jabra Talk och Clear och Bose Series 2 har tydliga omkopplare för strömmen. Det gör det enkelt att se om headsetet är av eller på och därmed slippa onödig batteriförbrukning. Sennheisers stereoheadset – speciellt MM 550-X – och Harman Kardon BT har lite högre inlärningströskel än konkurrenterna i testet. Flera funktioner kräver att man trycker rätt antal sekunder på funktionsknappen och statusen indikeras av blinkande lysdioder i olika färger istället för med röst i luren. En inbyggd röst som läser upp aktuell status finns till och med i riktigt billiga headset som Nokia BH-112, men Jabra och Plantronics har kommit längst och har flest och bäst funktioner. Plantronics har också släppt en app som ska göra headsetets manual tillgänglig i mobilen, men det faller ganska platt när de missat att uppdatera appen med de senaste produkterna.

Vinnare: Nokia Essence

_pagetile: Material och Kvalitet_

Material och kvalitet

Att bygga ett headset som är tillräckligt lätt för att sitta bra och samtidigt håller för daglig användning än en svårlöst ekvation. Ett bra plastmaterial är en funktionell lösning – tåligt i förhållande till vikten – men utseendet och kvalitetskänslan blir ofta sämre än med metall. Jawbone har lyckats ganska bra genom att gjuta in struktur och mönster i plasten. Jabra Clear, Nokia BH-221 och Bose Series 2 är fler exempel på headset som klarar att använda lätta plastmaterial utan att det känns billigt. Årets test innehåller inga riktiga bottennapp, men Jabra Talk och Nokia BH-112 känns lite enklare även om Nokia kompenserar med rolig design. Harman Kardon BT har en intressant design med utbytbara metallbågar, men de plastiga kåporna och de tunna sladdarna gör att det inte kan bli något toppbetyg. Bland musiklurarna har Sennheiser lyckats bäst. Både MM 400-X och 550-X är bra, men 400-X är ett mer elegant bygge och förtjänar det högre betyget. Bland monoheadseten är det Plantronics Voyager Legend som får full pott. Metallskalet över mikrofonerna, den magnetiska laddarkontakten och den uppdaterade designen på knapparna bidrar alla till helhetsintrycket.

Vinnare: Plantronics Voyager Legend och Sennheiser MM 400-X

_pagetile: Funktioner_

Funktioner

Bland monoheadseten är röststyrning och möjligheten att få bättre ljud via A2DP funktioner som skiljer finessrika headset från enklare modeller. Bara Nokia BH-112 och Sennheiser VMX 200 saknar A2DP. I Nokias fall kan bristen ursäktas av prislappen, men det gäller inte Sennheiser. Jawbones headset har flera unika funktioner. Bortsett från finesserna som har med brusreduceringen att göra innehåller headseten en rörelse- sensor som gör det möjligt att ansluta till en ny mobil genom att skaka headsetet. Med Jawbone Icon HD kan du dessutom styra musikspelaren genom att knacka på headsetet. Jawbones headset går också att koppla till datorn om man vill uppdatera och konfigurera headsetet eller byta ut den inbyggda rösten. Även Plantronics Voyager Legend har en rörelse- sensor, men den används istället för att avgöra om headsetet sitter på örat. En smart lösning som gör att du slipper få ljudet i headsetet när du svarar i mobilen. Jabra Supreme UC och Plantronics Voyager Legend har dedikerade knappar för röststyrning. Du kan svara och avvisa samtal, begära återuppringning eller fråga hur mycket batteri som finns kvar. Alla stereoheadset i testet har knappar för att styra musikspelaren. Nokia BH-221 och Nokia Essence har bäst och tydligast musikknappar, men Sony och Sennheiser ligger inte långt efter. Jabra Halo 2 har dessutom ett inbyggt ljudkort för anslutning till datorn via sladd. Sony Ericsson MW600, Sony MW1 och Nokia BH-221 har inbyggd FM-radio med bra och tydliga oled-displayer. Sony MW1 vinner dock finessligan tack vare minneskortsplatsen som gör det möjligt för headsetet att fungera som en fristående mp3-spelare.

Vinnare: Jawbone Icon HD och Sony Ericsson MW1

_pagetile: Komfort_

Komfort

Nokia BH-112 är testets lättaste headset, men öronpropparna som ingår är lite för mjuka och headsetet känns därför tyngre än vad vågen visar. Generellt är annars lätta headset mer bekväma även när passformen och kvaliteten på materialen inte stämmer exakt med örat. Det räddar Jabra Talk som sitter ganska bra trots dåliga öronproppar. Jawbones headset kommer med många olika anpassningsmöjligheter. Icon HD sitter riktigt bra, men Era är ett par gram tyngre och det märks tyvärr. Sennheisers båda mono- headset placerar sig på en nivå strax under toppskiktet. De hör inte till testets lättaste headset, men sitter ändå bra och är bekväma att bära. Jabra Supreme UC och Plantronics Voyager Legend är testets tyngsta monoheadset med en vikt på 18 gram. Båda har rejäla byglar som fördelar vikten över en stor yta, så de fungerar ändå bra att använda under en hel arbetsdag. Plantronics Voyager Legend är enklare att ta på och levereras med öronproppar i tre olika storlekar. Årets startfält innehåller inget headset som är tydligt anpassat för träning, men dongel-headseten Nokia BH-221 och Sony MW1 är bra val. Nokia BH-221 har en riktigt bra klämma för att fästa headsetet på kläderna. Plantronics Backbeat Go och Nokia Essence har hörlurar som är lite tyngre än lurarna som följer med Sony Ericsson MW600, Nokia BH-221 och Sony MW1, så de blir inga träningsfavoriter. Sennheiser MM 550-X sitter hårt på huvudet och blir väldigt varma. Ur ett komfortperspektiv är Jabra Halo 2, Harman Kardon BT och Sennheiser MM400-X bättre alternativ om du gillar stora musiklurar. Bose Headset Series 2 har den unika egenskapen att du måste välja mellan headset för höger eller vänster öra redan i butiken, men öronpropparna som ingår är testets bästa. Plantronics Voyager Legend är ett lika bra val om du vill ha ett headset som sitter bra under långa arbetspass, men Bose tar hem kategorin eftersom Headset Series 2 lyckas uppnå bra komfort samtidigt som headsetet är lätt och diskret.

Vinnare: Bose Headset Series 2

_pagetile: Ljud_

Ljud

Ljudkvaliteten består av två delar – dels hur bra hörlurarna, eller luren när det gäller monoheadset, låter och dels hur bra det låter hos motparten – det vill säga hur bra mikrofonen fungerar. Jawbone har en unik mikrofonlösning med en sensor som tar upp vibrationer från ansiktet. I riktigt bullriga miljöer är Jawbones headset överlägsna – så länge sensorn ligger an mot ansiktet. Enligt specifikationerna använder Jawbone Icon HD en enklare version av brusreduceringen, men jag tycker att båda har samma fina prestanda. Plantronics Voyager Legend, Bose Headset Series 2 och Jabra Supreme UC använder konventionella mikrofoner, men låter bättre än Jawbones headset under normalbullriga förhållanden. Plantronics Voyager Legend och Jabra Supreme UC är enklast att få att sitta bra på örat och ger alltid bra ljudkvalitet medan Jawbone och Bose måste sitta exakt rätt för bästa resultat. Bose, Jabra Supreme och Jawbone Era har bäst högtalare bland monoheadseten tätt följda av Plantronics Voyager Legend, Jawbone Icon HD och Sennheiser VMX 200. Sennheisers båda stereolurar dominerar musikkategorin. MM 550-X levererar utan tvekan det bästa ljudet, men brusreduceringen och 3D-effekterna imponerar inte. När det gäller samtalsljudet har MM 400-X en betydligt bättre mikrofon, så sammanvägt får MM 400-X inta förstaplatsen i kategorin, även om båda headseten förtjänar sina fempoängare. Harman Kardon BT har utmärkt musikljud, men hamnar i bottenskiktet när det gäller samtalskvaliteten. Nokia Essence och Jabra Halo har de starkaste fyrorna. Inte heller Nokia har lyckats leverera en aktiv brusreducering i toppklass, men lurarna klarar musik bra och lösningen med mikrofonen på sladden ger samtalsljudet ett lyft. Sony och Sony Ericsson leverera sina dongel-headset med bättre hörlurar än de som följer med Nokia BH-221 och får därför varsin svag fyra tillsammans med Plantronics Backbeat Go. Toppstriden är tät i talkategorin med hela fem olika headset som når upp till toppbetyg. Plantronics Voyager Legend tar dock hem kategorin tack vare att headsetet alltid låter bra – nästan oavsett hur det sitter på örat.

Vinnare musik: Sennheiser MM 400-X 

Vinnare tal: Plantronics Voyager Legend

_pagetile: Vinnare_

Vinnare

Monoheadset: Plantronics Voyager Legend

Plantronics headset i Voyager-serien brukar klara sig bra i testerna, men varken Voyager Pro eller Voyager Pro HD hade tillräckligt hög finish eller ljudkvalitet för att nå upp till översta nivån på prispallen. Med Legend-versionen har Plantronics lyft byggkvaliteten ett snäpp och uppdaterat mikrofonen med en lösning som både är snyggare och låter bättre. Dessutom har headsetet blivit enklare att använda tack vare nya och tydligare knappar.

Stereoheadset: Sennheiser MM-400X

Sennheiser levererar två rejäla musiklurar till årets test och den mindre och billigare MM-400X blir favoriten tack vare bra samtalsljud och utmärkt komfort. Enbart sett till musikprestandan är MM-550X lite mer välljudande, men skillnaden är inte stor och MM-400X har alla fördelar från den större modellen som utbytbart batteri, sladd för enheter utan bluetooth och en välfylld förpackning med väska och adaptrar.

Bluetooth utvecklades för att ersätta sladdar och infraröda datalänkar med radiovågor – en trasselfri lösning som fungerar även där det inte är fri sikt. Bluetooth använder det licensfria 2,4 GHz–bandet och sänder på låg effekt – 2,5 mW är vanligast. Räckvidden blir normalt upp till 10 meter.

Standarden består av två delar – kärna och profiler. Kärnan – ”Bluetooth Core” – bestämmer hur kommunikationen ska gå till och avgör strömförbrukning och toppfart. Version 2.1 och 3.0 är vanligast för kärnan idag, men för headset har det liten praktisk betydelse – andra faktorer är viktigare för hur bra headsetet fungerar. Däremot är versionen ett bra mått på åldern på kretsarna under skalet på headsetet.

Många headset har även stöd för EDR – Enhanced Data Rate – som höjer överföringshastigheten från 721 kbit/sekund till 3 Mbit/sekund. I de flesta fall duger även den lägre hastigheten för stereoljud av bra kvalitet, men EDR ger större marginaler. Stöd för bluetooth 4 dyker upp i fler och fler modeller, men nyheterna är mer relevanta för extremt strömsnåla prylar – t.ex. sportsensorer – och de äldre core-versionerna räcker fortfarande för bästa prestanda i headset.

Profilerna standardiserar vad man kan göra med bluetooth och för headset är de viktigaste profilerna Headset Profile (HSP), Handsfree Profile (HFP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) och Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP). HSP och HFP finns i alla headset och är ett måste för röstsamtal. A2DP öppnar för ljud med full bandbredd och finns idag både i mono- och stereoheadset. A2DP förbättrar inte ljudet från headsetets mikrofon, men är ett stort lyft för kvaliteten från musikspelaren eller från IP-telefoniappar. Bäst musikkvalitet ger headset med stöd för aptX – en ny kodningsteknik som minskar kompressionsartefakterna samtidigt som batteritiden blir bättre. Headset med stöd för HFP version 1.6 klarar att upprätta tvåvägsljud i hög kvalitet – ett måste för HD Voice-tekniken som finns i många IP-telefonisystem och kan bli stort när 4G slår igenom på allvar i mobilerna. AVRCP gör det möjligt att styra musikspelaren från headsetet. Första versionen av AVRCP förmedlade bara knapptryckningar – spela, pausa, byt låt osv. Den aktuella versionen (1.4) har fått många nya funktioner för headset och fjärrkontroller med display – till exempel visning av aktuell status, tid, låttitlar och kommande spår i spellistan.