Tillbehörstest

Test: Nokia Wireless Charger

Vi tittar närmare på den trådlösa laddaren till Nokias senaste Windowstelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Nokia har byggt in stöd för trådlös laddning i Lumia 920, men själva laddaren säljs separat. Om du har en Lumia 820 har du inte stöd för trådlös laddning från start, men genom att köpa ett utbytesskal till telefonen kan även den telefonen dra nytta av trådlös laddning.

Laddaren i sig finns i en bunt olika färger för att matcha din telefon. Vill du ytterligare skoja till det lite säljs laddaren även i ett paket med en miniatyrmodell av sittsäcken Fatboy. Själva sittsäcken gör ingen direkt skillnad, men det kan vara lite skojigt istället för en anonym plastbit.

Laddaren i sig kopplas med sladd till nätaggregatet, där båda delarna av kopplingssladden ansluts med något som liknar Nokias laddkontakter på de äldre mobilerna. Det hade varit fördelaktigt om sladden körde mikro- usb som telefonen, men sådan tur hade vi inte i det här fallet.

Telefonen behöver inte placeras exakt enligt något mönster på laddaren, utan är förhållandevis okänslig för placering till skillnad från några andra varianter från andra märken där det varit väldigt viktigt med exakt placering. Om du har ett bord med tunn bordsskiva kan du även placera laddaren under bordet och ladda genom bordsskivan. Vi testade på ett cirka två centimeter tjockt bord och fick telefonen att ladda, om än väldigt glappande så en tunnare bordsskiva är nog att föredra.

Med en trådlös laddare får du egentligen inga fördelar gentemot att ladda med sladd, utan det blir snarare mindre effektivt om du behöver ta upp telefonen och använda den under laddningstiden. Men det funkar och det är en ganska skojig teknik om inte annat. Däremot hade vi gärna sett en lägre prislapp på det hela.

Namn: Nokia Wireless Charger


Typ: Trådlös laddare för Lumia 920 & 820

Info: www.nokia.se


Pris: ca 350 kr

Betyg: 6/10