Annons

Träna med mobilen

Förutom att hjälpa dig hitta rätt kan inbyggd gps i mobilen vara det perfekta träningshjälpmedlet. Nu finns det dessutom en lång rad program för att hålla koll på träningen med mobilen. Mobilskolan har testat dem.

Publicerad Uppdaterad

Att logga resultaten och föra en träningsdagbok är ett bra sätt att hitta utmaningar för sig själv och anpassa träningen så att den gör maximal nytta. En gps är ett perfekt verktyg för mäta hastighet och distans - och finns dessutom ofta redan inbyggd i mobilen i din ficka. Kombinerat med något av de många gratisprogrammen på nätet är mobilen allt du behöver för att enkelt logga träningspassen. Mobilen är i regel inte lika tålig och vattentät som en pulsklocka eller en outdoor-gps, men i gengäld har du musikspelare, gps, stegräknare och möjlighet att ladda upp träningsresultaten direkt till en webbcommunity i en och samma enhet.

___

Trailguru

Trailguru är en webbtjänst som kombinerar kartorna från Google Maps med olika statistikverktyg som håller koll på träningen och andra utomhusaktiviteter. För att samla in data kan man använda nästan vilken gps som helst - kravet är att den ska kunna exportera loggen i gpx-formatet. Vill man slippa att tanka ur spåret från en gps och ladda upp det till Trailguru manuellt finns en Iphone-applikation som automatiserar det hela. Programmet är med Iphone-mått väldigt tekniskt och kalt - hastighet och sträcka visas med enkla siffror - men jämfört med att hämta över loggarna från en gps utan internetuppkoppling så fungerar det väldigt smidigt. Även när det gäller webbtjänsten har Trailguru satsat mer på funktioner än på snygg grafik. Träningsrundorna går att koppla till ett stort antal olika aktivitetstyper och man se om andra användare cyklat, vandrat eller kanske paddlat kajak i ett visst område.

Plus: Många olika aktivitetstyper och statistikvyer

Minus: Gränssnittet något trist

Finns för: Iphone, Webbgränssnitt för gpx-formatet

www.trailguru.com

___

Trail Track

Trail Track är framtaget för löpare och lagrar rundorna i mobilens minne. Programmet kan visa spåret på Google-kartan och kan visa tillryggalagd sträcka, hastighet och en beräknad kaloriförbrukning för varje runda. Kaloriberäkningen är en ganska enkel historia och går efter en standardmall som tar hänsyn till sträcka och kroppsvikt, så det går tyvärr inte att väga in om man förbättrar sin syreupptagningsförmåga eller löpteknik.

Plus: Lätt att använda. Visar rundan på karta i mobilen.

Minus: Få statistikfunktioner

Finns för: Iphone

www.trailtrack.net

___

Runkeeper

Runkeeper är ett träningsprogram som känns väldigt Iphonemässigt. Grafiken är snygg och väl sammanhållen mellan mobilapplikationen och den tillhörande webbtjänsten. Under träningspasset visas sträcka och hastighet som siffror och intensiteten i form en tydlig stapel som indikerar snitthastigheten för varje minut. Loggarna kan ritas upp på Google Maps både i mobilen och på webbtjänsten, men det går inte att följa andra användare lika enkelt som på andra tjänster. Däremot har Trailtrack en funktion för att automatiskt posta rundorna på Facebook eller Twitter. Trailtrack finns i två versioner - en är gratis medan ''Pro"-versionen kostar ca 75 kr. Betalversionen har en talsyntes som kan läsa upp de aktuella siffrorna samt ett "coach"-läge som sätter upp mål och berättar hur man ligger till i förhållande till dessa.

Plus: Bra gränssnitt. Koppling till både Facebook och egen community.

Minus: Startar om långsamt om man besvarar samtal

Finns för: Iphone

www.runkeeper.com

___

Sportypal

Sportypal finns för flera olika plattformat och kombinerar ett elegant gränssnitt i mobilen med en webbcommunity där man kan se var andra användare tränar och jämföra resultat. Programmets huvudmeny består av en snurra där man väljer akivitet bland alternativen promenad, löpning, cykling, rullskridskor eller övrigt. På webben visas varje runda med ikon som visar en miniatyr av spårets form. Man kan också se på en karta var i världen Sportypalanvändarna håller till och klicka sig hela vägen fram till enskilda rundor. Kartan finns även till hands direkt i mobilen tillsammans med en statusbild som visar tid, distans, medelhastighet och kaloriförbrukning i sifferform.

Plus: Enkelt att komma igång

Minus: Begränsat antal aktivitetstyper

Finns för: Android, Iphone, Windows Mobile, Java

www.sportypal.com

___

My Tracks

My Tracks har ingen egen community, men saknar inte möjligheter att dela med sig av loggarna på olika sätt. Förutom att spara resultaten direkt på Google Maps eller Google Docs kan man posta till Facebook eller exportera till gpx-formatet och kombinera My Tracks med exempelvis Trailguru. Programmet i mobilen använder ganska små typsnitt, så vill man studera siffrorna under träningspasset lämpar det sig bäst för vandring och andra inte alltför fartfyllda aktiviteter. Höjddata har också fått stort utrymme i My Tracks med såväl sifferdata som grafer över träningspassets höjdmetrar. Ett bra program om man rör sig i backig terräng med andra ord.

Plus: Exporterar till standardformat. Höjddata.

Minus: Ingen direktkoppling till sportcommunity

Finns för: Android

mytracks.appspot.com

___

Sportstracker

Sportstracker från Nokia räknas fortfarande som beta, men är ett ganska stabilt och finessrikt program. Det går att visa spåret på karta under träningspasset, men det kan resultera i att minnet tar slut, så bäst är att stänga av kartan och bara visa spåret som en linje. Det är ett av de få mobilprogram som kan lagra pulsdata och det finns en pulsmätare med bluetoothkoppling från Polar, men den kan vara klurig att få tag på i Sverige. Förutom puls kan Sportstracker lagra kvaliteten på gps-signalen, räkna steg med hjälp av mobilens accelerometer och koppla musik och bilder till träningspasset. Använder man mobilens kamera under rundan geotaggas bilden och kopplas till träningspasset och det sparas en geotaggad spellista med träningspassets soundtrack. Sportstracker har en community där man kan se vad andra användare har varit ute på för äventyr.

Plus: Kopplar bild och musik till träningspassen

Minus: Kartvisningen i mobilen fungerar inte perfekt

Finns för: S60

sportstracker.nokia.com

___

Wayfinder Active

Wayfinder Active kombinerar möjligheten att visa terrängkartor med en community där man kan dela sina träningsrundor. När det gäller träningsfunktioner finns det flera andra program som är mer avancerade, men Wayfinders kartor och kopplingen andra databaser, till exempel Turistföreningens lista över fjällstugor och vandrarhem, gör programmet riktigt användbart i många situationer. Terrängkartan är dock inte gratis utan kostar 195 kr per region eller 995 kr för hela Sverige.

Plus: Terrängkarta. Databas med relevanta intressepunkter.

Minus: Dyra kartor. Få träningsfunktioner.

Finns för: Java

www.activeoutdoor.com