Kan bli bättre

Tre saker Iphone kan lära sig av Windows Phone

Windows Phone har svårt att få fäste, men erbjuder flera fördelar jämfört med konkurrenterna.

Publicerad Uppdaterad

Vi har nyligen fått se hur Microsoft tänker sig mobiltelefonerna i och med lanseringen av kommande Windows 10 som ska komma till många av de befintliga telefonerna med Windows Phone. Det handlar om bättre fotohantering oavsett vilken enhet du använder, bättre chatt, kartor och webbläsare, bara för att nämna något.

Än så länge har vi inte kunnat testa nyheterna i praktiken, så jag tar istället tillfället i akt och tittar på vad andra mobilsystem kan lära sig av det Windows Phone vi har idag.

Låsskärmen
Det finns olika undersökningar som säger att vi i genomsnitt tar upp och tittar på mobilen någonstans mellan 150 och 200 gånger per dag (beroende på vilken undersökning man ska lita på). Det här gör så klart låsskärmen till en klart viktig funktion. Den finns så klart där för att skydda känsligt innehåll från obehöriga och oavsiktliga fickringningar, men fyller också en viktig funktion om den kan visa relevant innehåll utan att du behöver låsa upp telefonen och själv söka den information du vill se. Windows Phone erbjuder idag svårslagna möjligheter för dig att anpassa just låsskärmen. I bilden här ovan ser du exemplet med appen Awesome Lock där du själv kan anpassa vad som ska visas på låsskärmen och har information från otaliga källor att välja på.

Kontakter
Tanken från början med Windows Phone var hubbar och att systemet skulle samla information och inte tvinga dig att använda många appar för att få överblick. Nu var det upplägget kanske till viss del grundat i att Microsoft då och även nu ligger efter i appracet, men ändå. Tanken är god och den manifesteras bäst i kontaktlistan i Windows Phone. Här finns ju inte bara kontaktuppgifterna utan även de senaste facebookpostningarna, bilderna och övriga uppdateringar. Att man dessutom kan få det här samlat för till exempel kollegorna, familjen eller kompisgänget (sparat som en panel i startskärmen om du vill det) gör det bara ännu bättre.

Öppet för annat
Man kan kanske inte påstå att Windows Phone är ett särskilt öppet operativsystem, men kanske har Microsoft ändå, eftersom de kom senare in i leken än Apple och Google, en förståelse för att kunderna redan har andra tjänster de är nöjda med och inte gärna byter bort. I fotoappen i Windows Phone kan jag logga in på Facebook och se alla mina bilder på Facebook, men presenterade i telefonen precis lika lättåtkomligt som om bilderna låg lagrade lokalt. Det är precis när molnlagring fungerar så här som det är som bäst.

Det här ser jag gärna att andra operativsystem tar efter.