Xiaomi

Två nya med Qualcomms snabbaste chip

Den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi har lanserat två nya enheter som båda har Snapdragon 821 chippset på insidan.

Publicerad Uppdaterad

De nya mobilerna heter Mi 5s och Mi 5s Plus. Mi 5s har utöver Qualcomms snabbaste chippset, med en processor som är klockad till 2,15 gigahertz, även fått en 13 megapixelkamera med Sony-sensor. Lanseringen, som även innehöll icke mobilrelaterade produkter, fokuserade mycket på just Mi 5s-modellernas kameror. Kameran jämfördes bland annat med de som sitter i konkurrenterna Samsung S7 Edge och Apples Iphone 6s Plus som ju nu hunnit ersättas av Iphone 7. Bland annat påstår Xiaomi att kamerasensorn i Mi 5s kan ta in 61 procent mer ljus än den som finns i Iphone 6s Plus. Selfiekameran är på 4 megapixel. 

En annan teknisk detalj som uppmärksammades var fingeravtrycksavläsaren. Fingret läses av med ultraljud via Qualcomms Snapdragon Sense ID. Det ska innebära flera fördelar, bland annat att fingeravtrycksavläsningen fungerar även om användarens finger är blött eller smutsigt. Sense ID återfinns endast på Mi 5s. Plus-varianten har en traditionell fingeravtrycksläsare. 

Mi 5s-skärmen som är 5,15 tum har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar och en maximal ljusstyrka på 600 nit. Mobilens batteri har en kapacitet på 3200 mAh. 

Den största skillnaden mellan Mi 5s och Mi 5s Plus är, utöver Plus skärmstorlek på 5,7 tum, att Plus även har begåvats med dubbla bakre kameror. Den ena av dem är monokrom, och likt lösningen som sitter i exempelvis Huawei P9 så ska det ge bättre svartvita bilder samt förbättrad skärpa och mindre bildbrus under sämre ljusförhållanden när kamerorna arbetar tillsammans. En annan skillnad är  att Plus-modellen har ett större batteri på 3800 mAh, samt att den kan fås med en maximal minneskonfiguration om 6 gigabytes arbetsminne samt 128 gigabytes lagringsminne gentemot lillebror som får nöja sig med 4 gigabytes arbetsminne. 

Mi 5s har ett rekommenderat pris på 1999 kinesiska Yuan (cirka 2580 kronor) för versionen med 64 gigabytes lagringsminne. Den med 128 har ett rekommenderat pris på 2299 kinesiska Yuan (cirka 2965 kronor). 

Mi 5s Plus har ett rekommenderat pris på 2299 kinesiska Yuan (cirka 2580 kronor) för versionen med 4 gigabyte arbetsminne och 64 gigabytes lagringsminne. Den med 6 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagringsminne har ett rekommenderat pris på 2599 kinesiska Yuan (cirka 3350 kronor).

Hela lanseringstråden finns på Xiaomis webbsida via länken under den här artikeln.

Källa