Baserat på HTML5

Video: Så är kommande Firefox OS

Amerikanska tekniksajten Engadget har fått en chans att titta närmare på Firefox OS, Mozillas mobila operativsystem som är baserat på HTML5.

Publicerad Uppdaterad

Det var under CES 2012 för ett år sedan som Mozilla visade upp sitt mobila gränssnitt för första gången. Då kallades projektet Boot to Gecko (B2G) och vann snabbt intresse världen över.

Sedan dess har Mozilla döpt om projektet till Firefox OS, men grundprincipen är den samma: hela operativsystemet med appar och annan mjukvara är som sagt baserad på HTML5. 

Ska lanseras under 2013

Enligt Engadet planerar Mozilla att lansera Firefox OS under 2013, tillsammans med bland annat Telefonica och Qualcomm. Primärt kommer man att fokusera få ut operativsystemet på billigare telefoner i Sydamerika samt andra marknader under utveckling

Klippet nedan visar när Engadet fick möjlighet att känna lite på Firefox OS under CES 2013. Det är oklart vilken tillverkare som står bakom telefonen som operativsystemet presenteras på i videoklippet. Tidigare rykten säger att det är kinesiska ZTE som kommer att släppas världens första mobiltelefon med Firefox OS.

Telefonen i Engadgets klipp har tydliga likheter med ZTE:s Blade 3. Trots denna iaktagelse vill Mobil.se poängtera att uppgifterna om ZTE och Firefox OS fortfarande är obekräftade.

Källa