Androidappar

Windows Bridge till Android läcks

Mjukvaran som konverterar appar från Android till Windows 10 Mobile gör en tidig debut, men det är inte godkänt av Microsoft.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft visade i april upp att man ville göra det enklare för utvecklare att få sina appar från Android till Windows 10 Mobile, sedan dess har det även uppenbarat sig att man har samma avsikt för Ios. Verktyget som används kallas Windows Bridge och utvecklas till både Android och Ios. Båda är lukrativa plattformar för Microsoft med betydligt större användarbas och apputbud än Windows Phone 8.1, för att inte snacka om Windows 10 Mobile som fortfarande är i betastadiet. Verktyget har snopet nog för Microsoft nu läckts på internet. Begränsningarna sägs inte vara så stora och uppgifter säger att Snapchat är en av apparna som inte fungerar då det kräver Google Play Services. Appar som Slack och Twitter sägs däremot köras utan några större problem.

Tidigare har de båda projekten gått under namnen Project Astoria (Android) och Project Islandwood (Ios). En tidig version till Ios släpptes av Microsoft i torsdags, men man hade inte planerat att släppa versionen till Android förrän senare i höst.

Enligt Windows Central har ett flertal utvecklare till Windows Phone uttryckt missnöje och känner sig förrådda. Ju lättare det är att konvertera en app från Android till Windows 10 Mobile, desto mindre motiverade sägs de vara att utveckla till operativsystemet. Användarbasen för Windows Phone i jämförelse med Android är extremt liten. 2014 bar strax över 80 procent av alla smartphones på Android medan närmare tre procent hade Windows Phone.