Fem tum och full hd

ZTE:s nya toppmodell Nubia Z5 släpps snart

Nubaia Z5 är ZTE:s nya flaggskepp. Telefonen har en 5-tumsskärm med full hd-upplösning, en fyrkärnig processor och 13-megapixelskamera.
Med kameraappen till Nubia Z5 kan användaren ställa in fokus och ljus separat.
Telefonen har en unibody-konstruktion av aluminium, och har en tjocklek på endast 7,6 millimeter.

ZTE fortsätter att satsa på Sverige. Nu är det klart att nya toppmodellen Nubia Z5 kommer till vårt avlånga land.

Publicerad Uppdaterad

På tisdagen blev det klart att Nubia Z5 - den senaste toppmodellen från kinesiska ZTE - är klar för ett Sverigesläpp. Fokus i arbetet med den nya telefonen, enligt ZTE, har legat på att sammanföra design och funktioner i ett attraktivt skal.  Lurens utseende har tagits fram i samarbete med den italienska designern Stefano Giovannoni.

Tanken har varit att skapa en "smartphone som står ut från mängden även utseendemässigt och användarmässigt". Huruvida ZTE har lyckats med detta återstå att se i vårt test av telefonen. Men än så länge vi kan konstatera att Nubia Z5 ser riktigt snygg ut med sin unibody-konstruktion i aluminium. 

Väger bara 126 gram

Telefonens mått ligger på 138,0 x 68,8 x 7,6 millimeter, vilket gör Nubia Z5 till en av de tunnaste telefonerna på marknaden. Enheten är också anmärkningsvärt lätt med en vikt på 126 gram. Genom att använda en aluminiumlegering ska man ha kunnat skära bort onödiga gram på telefonen, uppger ZTE.

ZTE:s nya toppmodell drivs med Qualcomms fyrkärniga systemchipp Snapdragon S4 Pro. Klockfrekvensen ligger på 1,5GHz. Här finns också 2 Gbyte i ramminne och 16 Gbyte i lagringsminne. ZTE Nubia Z5 saknar dock plats för ett externt minneskort. Operativsystemet är Android, och telefonen körs med Jelly Bean (4.1).

Telefonen finns i en LTE/4G-version, men än så länge är det bara 3G-versionen av ZTE Nubia Z5 som är aktuell för Sverige, säger ZTE i en kommentar till Mobil.se.

Skärmen på ZTE Nubia Z5 mäter 5 tum och har en upplösning på 1920 gånger 1080 pixlar, vilket alltså innebär att pixeltätheten hamnar på 443 pixlar per tum. 

Ställa in ljus och fokus separat

Baksidan pryds av en 13-megapixelskamera och ett optiksystem från Konika-Minolta med en f/2.2-bländare. I pressmaterialet vill ZTE gärna framhålla Nubia Z5 som ett alternativ för de som vill ta bilder "av proffskvalitet". Telefonens kameragränssnitt ska bland att göra det möjligt att ställa var respektive fokus och ljus ska mätas separat.

På insidan av telefonen finner vi ett 2300mAh-batteri med en standbytid på 320 timmar. Taltiden uppges vara upp till 15 tmmar.

ZTE Nubia Z5 kommer att släppas till försäljning inom kort, och det rekommenderade priset för ZTE Nubia Z5 förväntas att vara cirka 4 500 kronor.

Källa

Skärm: 5 tum, full hd på 1920 gånger 1080 bildpunkter med 443 PPI.

Mått: 138,0 X 68,8 X 7,6 mm.

Vikt: 126 gram

Processor: Fyrkärning, Snapdragon S4 Pro, 1,5GHz.

Operativsystem: Android 4.1 (Jelly Bean).

Minne: 2 Gbyte ramminne/16 Gbyte lagringsminne.

Kamera: 13 megapixel och Konika-Minolta optiksystem med en bländare på f/2.2.

Anslutningar: NFC, MicroUSB, Bluetooth v4.0, 802.11 a, b, g, n.

Batteri: 2300mAh, standby-tid på 320 timmar, taltid på 15 timmar.

Släpps: Inom kort.

Pris: Rekommenderat cirkapris 4 500 kronor.