Annons

Mobil testar kalenderappar

Bättre kalender till din Androidmobil

Kalendern är ofta förvånansvärt dålig när du köper en Androidmobil. Det lämnar fältet öppet för bättre kalenderappar. Vi har testat dem alla.

Publicerad Uppdaterad

Bland de funktioner som är alldeles fantastiska med Android är kalendern som automatiskt synkroniserar mot Google-kalendern på webben och vice versa. Inmatningen blir så mycket lättare på datorn och man behöver inte bekymra sig över att all information går förlorad om man tappar telefonen. Men då kunde man också önska sig av presentationen av denna information var bättre i mobilen. De flesta svenskar som har en Androidmobil har förmodligen märket Sony Ericsson, HTC eller Samsung. Alla tre har valt att designa sina egna kalendrar framför att använda Androids standardkalender. Av dessa är Samsung bäst, HTC sämst och Sony Ericsson någonstans mittemellan. Ingen av dem lyckas dock presentera informationen i kalendern på ett sätt som når upp till vad Palm-handdatorerna klarade av för tio år sedan, eller för den delen appen Handy calendar till Symbian lyckats med på små skärmar sedan många år.

Här finns alltså utrymme för förbättringar och vill man förbättra sin telefon går man till Android Market. Söker man på ”calendar” får man dock tusentals träffar, varav en hel del är totalt irrelevanta om man inte är gravid eller vill hålla koll på sin ägglossning. Därför har vi gjort jobbet åt er och sammanställt vilka kalenderappar som är värda att prova.

Men först några ord om vad vi vill ha ut av vår kalender. Informationen i kalendern visas nästan alltid i någon av fyra former: Dagsvy, veckovy, månadsvy eller agendavy. Agenda betyder att kommande händelser visas i en lista i kronologisk ordning, utan att man visar dagar som inte innehåller några händelser. Vilken vy man föredrar är naturligtvis en smaksak, så en bra kalender ska vara bra på att presentera informationen på så många sätt som möjligt och göra det enkelt att växla mellan presentationerna.

Det är framför allt vecko- och månadsvyerna som oftast lämnar mycket i övrigt att önska. I till exempel HTCs standardkalender visas veckorna med färgade fält för händelser och allt det säger är egentligen om man är ledig eller bokad olika dagar, inte vad som händer. För att se vad som händer måste man trycka på händelsen och öppna den, vilket är långsamt och gör att man tappar bort sig i kalendern. Det kan göras betydligt bättre än så.

Sedan vill man gärna ha bra widgetar på sin startskärm som ger samma överskådlighet och valmöjligheter. Här ska det sägas att på grund av begränsningar i Androidsystemet kan widgetar inte vara scrollbara (om man inte byter till en alternativ launcher (men det är ett ämne för en annan artikel) om de inte gjorts av mobiltillverkarna själva, så här har ofta de medföljande kalenderwidgetarna ett övertag. Det är dock ett övertag som de ofta slarvar bort genom att till exempel inte ha någon widget med en vettig veckoöversikt.

Förutom fullständiga kalenderappar finns det även gott om rena widgets till den befintliga kalendern att ladda ned. Vi har även gått igenom dem för att se om det finns några guldkorn som kan lyfta kalenderupplevelsen.

Calendar Pad

Calendar Pad brukade vara en av redaktionens favoriter, men när vi nu jämför med alternativen inser vi att den börjar bli omsprungen. Den främsta attraktionen med Calendar Pad har alltid varit att få bättre översikt i kalendern, i synnerhet veckovyn är bra. Priset man får betala är att Calendar Pad har ganska ful grafik. Man kan konfigurera utseendet en del och köper man betalversionen får man ännu fler utseenden att välja mellan, men resultatet blir ändå aldrig attraktivt.

Förutom veckovyn finns en bra dagsvy, en plottrig månadsvy och en ok agendavy. Användargränssnittet är inkonsekvent, i vissa vyer sveper man åt sidan för att bläddra, i andra sveper man upp eller ner. Det finns många widgetvarianter och jag gillar veckowidgeten bäst. Men här finns en irriterande egenskap som gör att jag missar viktiga händelser. Klickar man på widgeten öppnas Calendar Pad, men inte på den dag man klickade på, eller ens nödvändigtvis samma vecka, utan där man var sist i kalendern. Det är förvånansvärt lätt att lägga in en händelse fel vecka eller månad på grund av detta.

Man kan själv välja att mata in händelser med Calendar Pad eller telefonens standardkalender. Jag ser ingen uppenbar fördel med att använda Calendar Pads händelseinmatning.

Version: 1.4.4

Pris: Gratis/22 kr

Betyg: 6/10

Jorte

Första intrycket av Jorte är inte positivt, inställningarna är dåligt maskinöversatta till svenska och det kan ibland vara svårt att förstå vad de ens menar. Men låt er inte avskräckas av det, för Jorte är faktiskt en både snygg och bra kalenderapp.

Det finns två grundvyer i Jorte. I månadsvyn ser man alla händelser för varje dag med liten text. Det är förstås rätt plottrigt, men du kan också trycka på en dag och då får du i nederkanten upp just den dagens händelser, vilket är mycket bättre än att lämna månadsvyn och hoppa in i en dagsvy som på standardkalendern. Vill du lägga till en händelse på den markerade dagen trycker du på en plus-knapp som dyker upp.

Du kan också synka mot Google Tasks och få en uppgiftslista i nederkanten, men här har man gjort en miss, eftersom denna ruta inte kan skrolla kan inte alla ”att göra”-punkter och dagshändelser visas om det blir för många på en gång.

Den andra vyn kan kallas en veckovy, men i själva verket kan du med ett reglage välja att visa allt mellan en och 14 dagar på en gång. På samma sätt kan du välja om skärmen på andra ledden ska visa allt från en till 24 timmar på en gång. Sedan kan du skrolla i horisontell och vertikal ledd. På så vis kan du själv välja vad du tycker ger en önskad överskådlighet. Ett plus för att kalendern även funkar i liggande läge vilket ofta ger bättre överskådlighet.

Det finns många inställningar för att anpassa sin kalender. Det kan man antingen uppfatta som bra eller svåröverskådligt beroende på tycke och smak. Jorte har en egen inmatningsfunktion för händelser som jag upplever som lite yxigare än standardkalenderns.

Widgetar kan fås i alla upptänkliga storlekar med valfritt innehåll, men de är helt passiva, inga knappar för att bläddra mellan veckor eller liknande. Man kommer inte heller till någon speciell dag om man trycker på widgeten, bara in i kalendern ställd mot dagens datum.

Version: 1.2.31

Pris: Gratis

Betyg: 8/10

Touch Calendar

Touch Calendar kan nog sägas vara testets mest originella kalender. Här har man helt frångått konceptet med olika typer av vyer. I stället befinner du dig i en stor månadsvy som du zoomar in och panorerar runt i som om det vore en webbsida på mobilen. Du kommer förmodligen antingen tycka att det är genialiskt eller bara hopplöst rörigt, men oavsett vilket är det pluspoäng för att man vågat tänka ut ett annorlunda sätt att använda kalendern på. Personligen är jag försiktigt positiv.

Zoomar gör man antingen med knipzoomning eller med dubbelknackning precis som i webbläsaren. Maximal utzoomning är en vecka på bredden, vilket innebär att kalendern automatiskt zoomar in om du vänder till liggande läge, men vänder du tillbaka behåller den inzoomningsnivån från liggande läge. Återigen smart eller bara konstigt beroende på tycke och smak.

Trycker du en gång öppnar du markerad händelse vilket i månadsvyn kan vara svårt att avgöra vilken det blir. För att mata in en händelse trycker du och håller kvar på en viss dag. Inmatningen är snarlik standardkalenderns. Det finns ganska få inställningar vilket gör kalendern enkel att använda, men i gengäld kan du inte påverka utseendet särskilt mycket.

Den främsta skillnaden mellan gratis- och betalversionerna av Touch Calendar är att man måste betala för att få widgetar. Här är dock Touch Calendars koncept inte fullt så genialisk. Då widgeten är helt passiv finns ju inte möjligheten att panorera eller zooma, och det blir rörigt och svåröverskådligt.

Version: 1.0.18

Pris: Gratis/15 kr

Betyg: 7/10

Business Calendar

Som namnet antyder anstränger sig Business Calendar för att ge ett professionellt intryck. Den påminner mycket om Jorte i utseende och funktion, i mer polerat utförande men med lite färre valmöjligheter.

Här har vi alltså en månadsvy och en veckovy som kan visa allt från en till 14 dagar med ett reglage för att justera hur många. Det jag saknar från Jorte är möjligheten att reglera hur många timmar på dagen skärmen visar, men i gengäld finns här också en bra agendavy för den som föredrar det. Användargränssnittet är konsekvent och intuitivt. Sveper man upp och ner i månadsvyn växlar man månad, sveper man i sidled markerar man en hel eller del av en vecka och kommer in i veckovyn med det antal dagar man markerade. Pekar man på en dag i månadsvyn dyker en pop up-ruta med händelserna den dagen upp. Klickar du på rutan kommer du in i en detaljerad dagsvy där du kan lägga till händelser. En liten detalj jag gillar är att man kan välja i månadsvyn om man vill att namnet på händelserna ska skrivas ut eller bara visas som färgband. Du kan också lägga till en händelse genom att trycka och hålla på den dag du vill lägga till händelsen. Inmatningen är snarlik den i standardkalendern.

I nederkanten av bägge vyerna ser du en rad med ikoner för vilka kalendrar du har valt att visa. Trycker du på ikonerna kan du slå av och på de olika kalendrarna. En utmärkt lösning för den som har många olika kalendrar med händelser som gärna lägger sig över varandra. Det gör det också lätt att se vilken kalender som har vilken färg.

Du kan konfigurera widgets efter tycke och smak, och alternativen är ungefär desamma som i själva kalendern, men då du på startskärmen förlorar möjligheterna att intuitivt ändra vyn blir det inte alls lika praktiskt. Både veckovyn och månadsvyn blir i mitt tycke oöverskådligt plottriga, bäst fungerar det om man väljer en vy som visar 3-4 dagar åt gången. Ett stort plus är däremot att man i widgeten lagt in knappar som gör att man kan bläddra framåt och bakåt samt lägga till nya händelser.

Gratisversionen av Business Calendar har reklam. I betalversionen blir du förstås av med reklamen, och dessutom tillkommer en funktion som gör att du kan flytta på händelser genom att dra och släppa dem.

Version: 1.1.7.2

Pris: Gratis/40 kr

Betyg: 9/10

Gemini Calendar

Man kan diskutera om Gemini Calendar är snygg eller bara kitschig, men man kan inte säga annat än att man lyckats få till ett utseende som skiljer sig drastiskt från testets övriga kalendrar. Gemini Calendar är ett enklare program. Här finns bara en månadsvy där händelserna för markerad dag visas i överkant. Denna vy kan bara visas i stående läge. Du kan också öppna en enklare dagsvy, men ingen veckovy.

Även inmatning av händelser ser radikalt annorlunda ut gentemot standardkalendern, och har du svårt för den sistnämda kan Gemini Calendar helt klart vara ett alternativ.

Skillnaden mellan betalversionen och gratisversionen är antalet widgetar. Men även i betalversionen är widgetarna mest olika versioner av agendalistningar.

Gemini Calendar fyller basbehoven utan problem, och uppskattar du dess grafik kan programmet mycket väl vara ett vettigt alternativ trots att det saknar en hel del funktioner som många andra kalenderappar erbjuder.

Version: 1.0.14

Pris: Gratis/25 kr

Betyg: 5/10

Checkmark Calendar

Checkmark Calendar sticker inte direkt ut i mängden av kalenderappar men den har ändå en del intressanta detaljer värda att nämna. Som brukligt är finns här en dags-, vecko- och månadsvy, men ingen agendavy. Man växlar mellan dem med knappar i ett menyfält, och detta menyfält tycker jag upptar lite för stor del av skärmen, vilket gör själva kalendervyn onödigt liten. Dagsvyn är ren och elegant. Månadsvyn finns i två varianter, en där händelser skrivs in i varje dag, vilket blir nästan oläsligt, och en där händelser bara visas som små prickar men man kan markera en dag för att få upp dagens händelser i nederkant. Den senare är bättre, men kalendrar som Jorte eller Business Calendar har fått till denna lösning ännu bättre.

Veckovyn är väl det som sticker ut mest. Man kan välja att visa veckan inklusive eller exklusive helg, och i ett antal olika vyer, där jag tycker att den där man delar upp dagarna i två spalter, med förmiddagen till vänster och eftermiddagen till höger, är mest effektiv.

Programmet har ingen egen inmatningsfunktion för händelser utan använder standardkalenderns. Det finns en separat app för att göra-listor, som, om man installerar den, hänger ihop med och är integrerad med kalendern. Checkmark Calendar har rätt få inställningar och är inte särskilt konfigurerbar. Betalversionen ger en del inte särskilt nödvändiga nya funktioner, såsom visning av månens faser i kalendern.

Det finns widgetvarianter för veckovy och månadsvy. Jag tycker att månadswidgeten är ok medan veckowidgeten är rätt dålig. Plus dock för knappar för att bläddra fram och tillbaka i widgeten.

Version: 1.16

Pris:  Gratis/19 kr

Betyg: 6/10

IRT Calendar

IRT Calendar är en kalender som följer branschstandarden utan några större avvikelser, och den sticker inte ut nämnvärt åt något håll. Här finns de vanliga månads- vecko- och dagsvyerna, där månadsvyn är rätt rörig, medan veckovyerna och dagsvyn får godkänt. Extra plus för att de fungerar bra även i liggande läge. I månadsvyn växlar man över till dagsvy om man trycker på en dag och veckovy om man sveper över en vecka.

I överkant på veckovyn finns en sekvens med små ikoner föreställande... ja jag har ingen aning om vad de ska föreställa, men det ser ut som äpplen och gurkor. På något sätt verkar dessa äpplen och gurkor föra räkning över vilken vecka på året man befinner sig i, men efter vilket system vet jag inte.

IRT Calendar har ingen egen händelseinmatning, utan använder standardkalendern. Det finns inte heller några egentliga widgets. Det som av programmet kallas för widget är bara en enkel genväg till kalendern från startskärmen.

IRT Calendar är inte dålig, i de flesta fall är den bättre än mobiltillverkarnas standardkalendrar. Den har bara ingenting att erbjuda utöver de bästa alternativa kalendrarna som Jorte, Business Calendar eller Touch Calendar.

Version: 1.0.12

Pris: 38 kr (30 dagars gratis provperiod)

Betyg: 5/10

Calengoo

Det finns inget gratisalternativ för Calengoo. Ingen reklamversion, ingen lightversion, ingen gratis prova på. Vill man prova Calengoo utan att betala dryga 40 kr är man hänvisad till de 15 minuter man har på sig att ångra ett köp i Android Market.

Det avskräcker nog de flesta från att prova Calengoo, och det är kanske synd för att det är ett riktigt bra kalenderalternativ.

Vyerna är de traditionella: Dag, vecka, månad, agenda. Månadsvyn kräver örnögon om man ska kunna läsa texten på enskilda händelser. Å andra sidan kan man likt Touch Calendar knipzooma för att förstora upp och panorera runt i månadsvyn. Däremot saknar jag pop up-fönster för händelser när man markerar en dag.

Vecko- och dagsvyerna utmärker sig för deras rena, avskalade och tydliga presentation. Stora flikar gör det lätt att växla mellan vyerna, samtidigt som det tar en del skärmyta från det viktiga, själva kalendern. Agendavyn är funktionell utan att utmärka sig.

Befinner man sig i dagsvyn och vänder telefonen till liggande läge får man en speciell veckovy som jag närmast skulle beskriva som skräckinjagande. Heldagshändelser och tidsbestämda händelser visas överlappande på olika ledd på ett sätt som man nog bara kan uppfatta antingen som genialiskt eller fullständigtvansinnigt.

Calengoo har även en att göra-lista som man kan synka mot Google tasks. Inmatning i kalendern sker med stora tydliga fält som jag tycker är snäppet bättre än standardkalendern.

Det finns väldigt många widgetar att välja mellan, för alla sorters vyer och storlekar, var och en med sina egna inställningsmöjligheter. Jag gillar särskilt veckowidgeten med sina pilar för att klicka runt med. Plus också för att man faktiskt kommer till den dag man pekar på när man klickar på widgeten.

Version: 1.0.56

Pris: 43 kr

Betyg: 9/10

Acalendar

Acalendar gör anspråk på att vara den snabbaste Androidkalendern. Kanske det, jag har i alla fall inga klagomål på hastigheten. Upplägget är enkelt och intuitivt. Svep upp och ner för att bläddra bakåt och framåt i tiden. Svep vänster-höger för att växla mellan dag- vecko- och månadsvy.

Vecko- och dagsvyerna är enkla och tydliga, medan månadsvyn som så ofta blir rätt rörig. Pekar man på en dag i månads- eller veckovyn öppnar man inte dagen utan händelsen, vilket gör det svårt att pricka rätt i månadsvyn, men man kan dubbeltrycka för att öppna dagen från månadsvyn.

I övrigt finns det kanske inte så mycket att säga om Acalendar. Den har ingen egen händelseinmatning utan använder standardkalendern för det. Det finns inte heller några widgets till Acalendar, och inte många inställningar att justera. För den som gillar det enkelt och avskalat är den ett bra alternativ, i synnerhet om widgets tillkommer i en kommande version.

Version: 0.10.1 beta

Pris: gratis

Betyg: 5/10

Sammanfattning

Jag tycker inte att man kan kora en enskild vinnare i detta kalendertest. Min personliga favorit är Business Calendar, men hade jag bara haft lite andra preferenser och prioriteringar hade det lika gärna kunnat bli Jorte, Touch Calendar eller Calengoo. Till och med en kalender som Gemini Calendar har förutsättningen att bli favoriten framför andra för den som föredrar det utseendet.

Vad vi däremot har gjort är att gallra ut skräp-apparna från de kalenderappar som verkligen kan vara intressanta. Förhoppningsvis kan du hitta tre-fyra alternativ som intresserar dig här, i stället för att behöva klicka dig igenom de hundratals träffar du får när du söker på ”calendar” i Android Market.

Vi kom inte med

Utöver kalendrarna ovan har vi testat ett antal kalendrar som på ena eller andra sättet inte höll måttet. En saknade stöd för åäö, en synkade inte mot Googlekalendern, en gick inte igång, en var bara sämre på allt än de övriga alternativen, och så vidare. Följande kalendrar har prövats, utöver de som recenserats ovan:

Calendar One

HK Kalender

Fliq Calendar

Caros Calendar

LG Calendar

ClickCal Calendar

Calendar Plus

Clearsync Calendars

Calendar Droid