Jämförande test: Flaggskeppsmobiler

Test: Årets bästa smartphones (2017)

Med artificiell intelligens vill dagens smartaste smartphones, flaggskeppen, hjälpa dig med ännu mer. Här jämför vi årets sju absolut bästa mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Olika typer av smarta assistenter, både sådana som jobbar tyst i bakgrunden och de som du kan konversera med och ge uppdrag. Det är vad som ska göra dagens och morgondagens smarta lurar ännu bättre. Resan har bara börjat, men i olika grad har alla mobiler i det här testet någon form av artificiell intelligens under skalet och de har dessutom mycket annat. Kamerorna har blivit ännu lite bättre och framför allt skärmarna har tagit stora kliv framåt. Vi ser både mobiler med vansinnigt tunn kant runt skärmen så att nästan hela fronten består av skärm, och vi ser exempel med 4K-skärm som ökar upplösningen ytterligare jämfört med de högupplösta skärmar vi sett sedan tidigare. Det är ju ändå skärmen som är central, det är den vi fyller med allt innehåll som mobilen i praktiken är till för. Andra tekniska innovationer skapar andra användningsområden. Moduler du ansluter till Moto Z kan ge den helt nya egenskaper. Till exempel är de flesta av telefonerna i testet vattentåliga, ett par har plats för dubbla SIM-kort, andra har dubbla kameror och de flesta imponerar. Låt oss titta på dem en och en och jämföra vad de kan ge dig.

Apple Iphone 7 Plus

Apples fokus på design och materialval till trots är det till stor del mjukvaran som bestämmer vad Iphone kan göra. Iphone 7 Plus är den dyraste modellen av Iphone med den största skärmen och framför allt kanske med dubbla kameralinser, vilket innebär att kameran har 2 gånger optisk zoom och kan ta porträttbilder med en effekt som ska efterlikna kort skärpedjup och ge en sådan där snygg oskärpa i bakgrunden som du annars behöver en bättre systemkamera för att få. Vi återkommer till hur bra den funktionen faktiskt är.

Så långt hårdvaran alltså. Man kan även påpeka att Iphone 7 Plus liksom systermodellen är vattentäta och har skippat vanligt hörlursuttag. Här är det trådlösa lurar eller några med Apples Lightningkontakt som gäller, eller förstås anslutning via adapter. Sedan är så klart Ios i version 10, med kommande Ios 11 på väg, det som definierar Iphone och de tjänster som finns kopplade hit. App Store är fortfarande den mest populära appbutiken, särskilt i vår del av världen, vilket gör att apputvecklare ibland släpper sina appar i App Store först och då ofta i mer välarbetad än den version som senare kommer till Android. Det här är dock ett fenomen som är mindre påtagligt idag än för några år sedan.

Utöver att Ios sitter i själva telefonen har Apple en hel del tjänster kopplade till sitt mobila operativsystem. Du får ut mest av dem om du även har en dator med Mac OS, en Ipad, en Apple Watch och så vidare, och om dina vänner också är Applerustade. Då skickar ni meddelanden till varandra via Imessage, delar bilder och andra filer via Icloud, ser kompisarnas position i Hitta mina vänner och delar spellistor i Apple Music. Så här låst behöver man dock inte vara och mycket går att ha nytta av med enbart Iphone i sig. En sak som är riktigt välfungerande är till exempel backup via Apples molnlagring Icloud. Laddar du telefonen under natten till exempel och är ansluten till ett wifi har du alltid en backup av allt innehåll, från appdata till SMS, bilder och inställningar. Byter du sedan till en ny Iphone när den gamla kommit bort eller gått sönder har du allt innehåll precis som du lämnade det även i din nya telefon. Så borde det fungera överallt, även om det så klart inte är alls lika smidigt om du skulle vilja byta till, säg, Android.

Färre skillnader

I takt med att både Android och Ios har utvecklats har dock skillnaderna emellan de båda dominerande mobila operativsystemen minskat. Det är alltså ingen idé att vara rädd för en övergång om du funderar på det. Samtidigt som Ios har lagt till allt fler funktioner, inställnings- och anpassningsmöjligheter har Android blivit allt enklare, snyggare och stabilare.

Apples bidrag till de nya sätt att hantera mobilen som dyker upp är 3D Touch, vilket innebär att du får upp andra och fler valmöjligheter och information när du trycker lite hårdare på skärmen. Det tillför inte jättemycket och framför allt stöds det inte i alla appar och det kan vara lite klurigt att veta när du kan använda det utan att på måfå prova dig fram. 

De dubbla kamerorna tillför mer nytta. Framför allt möjligheten att zooma 2x utan kvalitetsförlust gör förvånansvärt mycket för möjligheten att ta bra bilder och kameran i sig hör till de bättre. Porträttläget är dock en besvikelse och ger ofta oskarpa gränser mellan skarpt och oskarpt på ett sätt som bara ser konstigt ut.

Apple har sin separata klocka Apple Watch för att du snabbt ska kunna få information om vad som händer utan att behöva ta upp telefonen, men de har legat efter på flera områden där mobiltelefoner har utvecklats senaste tiden. Snabbladdning är standard på Android idag, men Iphone tar betydligt längre tid att ladda. Vattentålighet har Iphone numera, men ingen aktiv viloskärm så att man kan se appnotiser utan att slå igång skärmen, något som kan vara väldigt användbart och dessutom sparar batteri.

Design och prestanda däremot är Apples huvudnummer, mycket eftersom de har full kontroll av allt från hårdvara till mjukvara och tillhörande tjänster. Trots att Iphone är utrustad med klenare processor än Androidtoppmodellerna kan vi inte klaga alls på flytet i menyerna eller prestandan som helhet.

Plus: Siri, optisk zoom, App Store, prestanda

Minus: Få anpassningar till stora skärmen, inget 3,5 mm-hörlursuttag, ingen snabbtittskärm

Lenovo Moto Z

Med Moto Z tar Motorola som numera är ett varumärke under kinesiska Lenovo ett steg tillbaka och två steg framåt. Det var ju extremt tunna telefoner i Razr-serien som för runt tio år sedan gjorde Motorola riktigt stora. Moto Z är just en riktigt tunn telefon, ja fantastiskt tunn till och med, men den egenskapen kombineras med möjligheten att ansluta moduler som ger telefonen nya funktioner. Det kan vara en kamera som Lenovo gjort i samarbete med klassiska kameratillverkaren Hasselblad och utrustat med 10 gångers optisk zoom. Det kan även vara en projektor, extra kraftfull högtalare eller något annat. Det finns ett tiotal olika tillgängliga för från 600 kronor upp till några tusenlappar.

Möjligheten att utöka funktionerna på det här sättet är så klart både välkommen och spännande. Modulerna ansluts magnetiskt mot baksidan på telefonen som förmodligen av den anledningen är ganska kantig. Det betyder att telefonen när man håller den i handen är ganska obekväm och vass. Det här verkar dock Lenovo ha insett och de skickar med ett skal som gör telefonen mer ergonomisk, men också aningen tjockare.

Mer om telefonen också

Så långt modulerna, men vi ska koncentrera oss på telefonen som sådan. Av de telefoner som vi testar här är Moto Z den klart äldsta och den kom ut i butiker redan tidigt hösten 2016 medan de flesta konkurrenterna har sett dagens ljus först nu under första halvan av 2017. Det här innebär att Moto Z inte har samma purfärska och vassa processor och prestanda som konkurrenterna, men mjukvaran i Moto Z gör det bästa av situationen, vid lanseringen såväl som idag. Sedan släppet har telefonen fått en hel hög systemuppdateringar. Just att förse sina redan lanserade telefoner med den senast tillgängliga mjukvaran inklusive säkerhetsuppdateringar är en klar styrka som Moto har bevisat sedan telefonen kom ut. Kanske förenklas det av att Moto kör en väldigt ren version av Android och inte ändrar så mycket. Istället för att lägga in många egna lösningar känns det som om de utvecklar de saker som Google redan gör. Du kan skaka telefonen för att snabbt öppna kameraappen och du kan hugga i luften för att starta ficklampan. I övrigt koncentreras Motos ansträngningar mycket till den medföljande appen Moto som sköter rörelsestyrning, röststyrning samt smidig visning av appaviseringar även i skärmens viloläge. Upplevelsen av Moto Z är befriande fri från störande moment och någon brist på prestanda är heller inget man lider av när vi använder telefonen.

Kameran sticker ut någon dryg millimeter i en buckla på baksidan av denna tunna telefon och på framsidan hittar vi förutom selfiekameran faktiskt även en riktig fotolampa även för självporträtt. Betydelsen av den ska dock inte överdrivas för idag använder de flesta konkurrenter skärmen i sig som upplättande ljuskälla när man tar selfies och det fungerar utmärkt och kan till och med i vissa fall ge ett snällare ljus som inte är lika skarpt. Skarpa blir även bilderna vi tar med kameran, även om det är tydligt att Moto Z inte når upp i samma klass som de bästa. Framför allt märker jag detta när det är lite mörkare, då får kameran svårt med färgåtergivningen och adderar lätt brus.

 

Plus: Modulredo, rent gränssnitt, priset

Minus: Oergonomisk, kameran i mörker

LG G6

Med LG G6 tar LG ett stort steg framåt och, kan man faktiskt säga, även åt sidan. G6 är ett tydligt avstamp i en annan riktning. Föregångaren tog ett modigt sidospår och introducerade en rad moduler som skulle tillföra nya funktioner till telefonen på ett liknande sätt som Moto Z gör idag, men LG G5 blev ett fiasko försäljningsmässigt och nu chansar LG betydligt mindre. LG G6 ska vara ett säkert kort med stor skärm i långsmalt format, tunna kanter som gör formatet på telefonen ergonomiskt och till det får vi dubbla kameror, vattentålighet och annat som LG har kommit fram till att kunderna faktiskt vill ha. Förutom att vara stor och långsmal så har skärmen i LG G6 även ett aktivt viloläge så att du kan se tid, datum och appaviseringar i skärmen även när den inte är tänd.

Storleken på skärmen gör att appar måste anpassas för att fungera optimalt och där har inte LG lyckats lika bra som konkurrenten Samsung. Det händer till exempel ofta att appar, för att nämna ett exempel Youtube, inte kan använda hela skärmytan utan lämnar kvar svarta ramar och det förtar ju en del av glädjen med en stor skärm. I sina egna appar har LG gjort vissa anpassningar för att utnyttja skärmytan till max, till exempel genom att visa både kameravy och bildalbumet där dina färdiga bilder hamnar i samma vy, men det känns ändå inte som om det tillför särskilt mycket värde. Vi får se betydligt mera genomarbetade lösningar hos Samsungs motsvarighet i klassen.

Fin ergonomi

Vad LG däremot lyckas med är ergonomin och om vi får tro deras ord även hållbarheten. En mobil i det här formatet ställer extra höga krav på design. Ett långsmalt format gör det svårare att nå alla delar med handen du håller telefonen i men här har LG lyckats. Knapparna och framför allt fingeravtrycksläsaren på baksidan sitter inom bekvämt räckhåll. Eftersom skärmen är platt och inte böjd i kanterna som hos värsta konkurrenten kan vi också anta att den står emot stötar bättre. Skärmen i LG G6 är rundad i hörnen och det tillsammans med den övriga utformningen ska om vi får tro LG bidra till att kraften fördelas bättre vid ett fall och att skärmen har större chans att klara sig.  

Kameran i LG G6 är bra, eller snarare kamerorna, för precis som i några av de övriga telefonerna handlar det här om dubbla kameror bak och en fram. Men LG väljer en annan väg när det gäller dubbelkamera. Här finns varken fiktiv oskärpa eller zoom som konkurrenterna använder dubbla kameror till. Här finns istället tele i den ena och vidvinkel i den andra. Du kan växla mellan de olika helt enkelt beroende på om du vill ha mer av omgivningen eller inte. Man kan diskutera hur användbart det är. Personligen är jag ofta missnöjd med den fiktiva oskärpa andra dubbelkameror presterar, så det är ingen stor förlust att vara utan, men zoom är däremot något jag skulle uppskatta i LG G6. 

Prestandamässigt har det redan talats en hel del om att LG har valt förra årets processormodell istället för att vänta in värstingprocessorn som sitter i HTC U11 och Sony Xperia XZ Premium. Anledningen var att de inte ville vänta. Även om man kanske inte kan påstå att det är en avgörande förlust så går det inte att bortse från att prestandan inte är den samma som i dagens konkurrenter. LG sägs redan ha lärt sig av misstaget och säkrat de första leveranserna av den kommande prestigeprocessorn till nästa flaggskepp som ska lanseras.

Plus: Bra fingeravtrycksläsare, ergonomin, vattentålig

Minus: Ingen topprestanda, svag mjukvaruanpassning

HTC U11

Vad vill man som konsument ha i en flaggskeppstelefon idag? På HTC, liksom hos övriga tillverkare, har man alldeles säkert ställt sig den frågan. Det är nog få av oss konsumenter som hade satt möjligheten att klämma på sidan av telefonen för att styra den som något av toppönskemålen, men det har inte hindrat HTC från att ge oss just den möjligheten. Lyckligtvis har de kombinerat det med bland annat det vassaste systemchippet just nu och en av de absolut bästa kamerorna. Man kan dock tveklöst säga att det är modigt av en idag så liten spelare som HTC att satsa på en så här udda funktion. Standardinställningen är att kameran startar när du kramar till på nedre halvan av telefonen. Vill du kan du utöka med att särskilja långt och kort tryck och på det sättet få fler möjligheter. Givetvis kan du även ändra vilken app eller funktion som ska startas.

Ett kort tryck kan vara kameran. Då kan du ta en bild genom att sedan klämma till igen och ett långt tryck kan starta Google Assistant eller varför inte tända kameralampan som en ficklampa. Framför allt kan man se ett par nyttiga användningsområden som det här öppnar för. Under svensk vinter kan det vara skönt att styra telefonen utan att för den skull ta av sig de värmande handskarna. Det kan Sense Edge, som klämstyrningen kallas, hjälpa dig med. Samma sak under vatten. Telefonen är vattentålig, men vill du ta bilder och filma under vatten brukar det vara svårt att använda pekskärmen för att styra. Båda dessa problem skulle dock en helt vanlig fysisk knapp på sidan också kunna lösa och då skulle vi slippa att kameran automatiskt går igång av misstag när vi tar upp telefonen från bordet, något som händer flera gånger. 

Kameran bättre

Vi är helt enkelt inte övertygade om förträffligheten med Sense Edge. Ett mer positivt intryck ger kameran. Bilderna blir riktigt bra och det gäller både i dagsljus och när förhållandena är mer utmanande och det finns sämre med ljus. Dessutom har HTC som tidigare haft lite problem med att HDR-läget givit onaturliga färger lyckats bra även på det området. Gränssnittet i kameraappen tycker jag dock att de har misslyckats med. Utöver en del missvisande översättningar från engelska (Fick den, för engelskans Got it, till exempel) som även går igen här och där på andra ställen i systemet, är det onödigt krångligt att växla mellan inställningar och fotolägen. Det får bara plats knappt fyra av de totalt tio olika ikonerna för fotoinställningar, så att snabbt växla mellan två av dem kan kräva både flera svep och klick och det känns onödigt oöverskådligt. Granskar vi bilderna i detalj känns det snabbt som om de kvalar in bland de absolut bästa mobilkamerorna idag, men när man ser närmare på bilderna finns det ändå konkurrenter, exempelvis Samsung S8, som är vassare och har bättre detaljrikedom och mindre brus. Kameran i HTC U11 är dock fortfarande väldigt bra, det är det inget snack om.

Den utlovade funktionen för att zooma inte bara bild utan även ljud i film du spelar in är dock en besvikelse och det är även den smarta HTC Assistant under den vecka vi använder telefonen. Zoomfunktionen när du spelar in video ska med hjälp av mikrofoner som känner av varifrån ljudet kommer kunna så att säga zooma in och göra ljud tydligare om du zoomar in på till exempel en gatumusikant som spelar. Det ska fungera på samma sätt som om du istället för att zooma hade gått närmare med kameran. De gånger jag testar höjs bara den generella volymen, oavsett vad jag zoomar in på, inklusive störande bakgrundsbrus. Ljudet, där HTC gjort sig kända för Boomsound, är bra i HTC U11, men inte så bra att det utmärker sig i konkurrensen. Den ena högtalaren sitter i nederkant på telefonen och den andra i toppen ovanför skärmen och det gör att HTC i det hänseendet snarare placerar sig i mitten av startfältet än utmärker sig.

HTC U11 är i grunden en bra telefon på många områden, men den når inte fram riktigt när den försöker göra det som vi förväntar oss av en toppmodell idag. Den hade varit mer lämpad att ta upp kampen med telefoner som kostar 2–3 tusenlappar mindre.

Plus: Kameran, prestanda

Minus: Ofärdig mjukvara, klämfunktionen Sense Edge

 

Sony Xperia XZ Premium

Det här är en spännande telefon ur flera olika perspektiv. När den lanserades på den stora mobilmässan i Barcelona tog den hem priset som mässans på pappret bästa telefon och det finns nog flera anledningar till det. Det handlade inte bara om att antalet telefonlanseringar under mässan, med Samsung som tydligaste exempel, var ovanligt litet.

De två huvudnumren i Xperia XZ Premium är skärmen och kameran men det finns mer som kan bli minst lika viktigt, framför allt på längre sikt. 

Kameran var hur som helst bra redan i föregångarna, precis snäppet under Samsungs bästa mobilkameror. Kameran i Xperia XZ Premium kallar Sony för Motion Eye och det innebär bland annat att den kan ta film i superslowmotion. Det innebär att tempot när du spelar upp resultatet är fyra gånger långsammare än den slowmotion som till exempel Iphone 7 klarar av. Hemligheten ligger i att Xperia XZ Premium har ett särskilt buffertminne direkt i kamerasensorn som kan spara 960 bilder per sekund, om än bara i 0,2 sekunder åt gången. Det krävs lite tajming för att trycka av i rätt ögonblick, men när du lyckas kan det bli riktigt effektfullt. Utöver detta är alltså kameran riktigt bra även för vanliga situationer och det finns dessutom en förutseende funktion som sparar bilder innan du tryckt av, så att du kan få även de ögonblick du missat förevigade.

Extremt högupplöst skärm

Skärmen som vi kommer till nu är telefonens andra stora överraskning och den överraskar genom att vara en 4K-skärm. Upplösningen är alltså oöverträffad, men för att spara beräkningskraft och batteritid är 4K-läget bara aktivt i ett fåtal appar, bland dem Youtube och Sonys egen albumapp där du visar foton och filmer du tagit. I resten av telefonens funktioner visas bilden fortfarande i betydligt lägre upplösning. Detta utan att det upplevs som någon uppenbar svaghet, ska man tillägga. Telefonen ska fortfarande i det läget kunna dra nytta av skärmens kvaliteter, men inte heller i konkurrenternas telefoner klagar vi på dålig skärmupplösning. 4K-skärm i en mobil är helt enkelt inte så omvälvande som det låter.

Mer spännande är faktiskt mjukvaran i Sonys mobiler, som blir allt smartare. Vi har nämnt tidigare att alla tillverkare arbetar med artificiell intelligens men Sony har enligt våra erfarenheter här i testet kommit längst. Här är det inte bara snack, utan funktioner som tydligt ger mervärde. Det kan handla om att telefonen varnar mig, baserat på mina laddningsvanor, när jag måste ladda batteriet för att slippa stå med en telefon utan ström. Om telefonen sedan märker att du tycks glömma att stänga av ljudlöst läge och missar samtal kan den hjälpa dig att undvika den situationen i framtiden genom att ändra inställningarna.

Vi är alltså mycket nöjda med mjukvaran i Sony Xperia XZ Premium. Kombinerat med den vassaste prestandan som går att få, tack vare Qualcomms Snapdragon 835, är helt enkelt Xperia XZ exceptionellt snabb, vilket aldrig är en nackdel.

 

Plus: Prestanda, smart mjukvara, kameran, vattentålig

Minus: Lite halkig, störande reklamappar

Samsung Galaxy S8 Plus

Nej, Samsung Galaxy S8 Plus är med dagens mått mätt ingen perfekt telefon, men det är faktiskt inte särskilt långt ifrån. Telefonen har många egenskaper som gör den värd att älska. I praktiken är skillnaderna mot Samsung Galaxy S7 inte särskilt stora. Med S8 har Samsung ytterligare förfinat flaggskeppsserien och skärmen i S8 Plus är mindre böjd i kanterna än Edge-modellerna, men betydligt större så att telefonen har fått mycket tunna kanter och snart sagt hela framsidan består av skärm. Det här ställer krav på mjukvara för att bli riktigt lyckat. Vill jag köra flera appar åt gången i skärmen går det bra, men utöver det har Samsung även gjort det möjligt att lägga en del av en app i skärmen. På det här viset kan du alltså lägga det lilla videofönstret i en app sida vid sida med till exempel e-postprogrammet och njuta av båda samtidigt.

Ännu mer detaljomsorg

Förutom att lyfta kvalitetskänslan ännu ett steg, så att telefonen ger mer intryck av att vara gjord i ett stycke och verkligen känns påkostad, har Samsung klämt in en rad nya komponenter i den lilla ramen ovanför skärmen. Här finns både iris-läsare som skannar dina ögon och ansiktsigenkänning. Båda dessa metoder är säkerhetslösningar som låter dig låsa upp telefonen och i iris-fallet även hantera mer avancerade säkerhetslösningar än så. Det funkar ärligt talat inte supersmidigt. Ljusförhållandena måste vara bra och telefonen måste hållas stilla och på rätt avstånd men det kan vara ett komplement till mer traditionella säkerhetslösningar. Fingeravtrycksläsaren har numera hamnat på baksidan och den placeringen är tyvärr olycklig. Dels kan den vara svår att nå, så högt upp på baksidan som den sitter, dels sitter den precis bredvid kameralinsen så att risken är överhängande att du istället drar fingret på kameralinsen.

Galaxy S8 Plus.

Kameran är hur som helst bra, särskilt i mörker när vi jämför med konkurrenterna. Skillnaderna mot föregångaren S7 är inte stor, men eftersom även den var väldigt bra har S8 inga problem att hävda sig.

Liksom föregångaren har Samsung Galaxy S8 Plus det som kallas Always on Display, alltså ett aktivt viloläge där du kan se tid, kalender, datum och annat monokromt i skärmen även när den är låst i viloläget.

Det här är smidigt eftersom du kan slänga en blick mot telefonen och se om något hänt utan att behöva tända skärmen. Det sparar batteri jämfört med om du måste tända den varje gång för att se om något hänt. 

Snabbladdning, trådlös laddning, vattentålighet, betaltjänsten Samsung Pay och vass prestanda är andra saker som talar för Samsung. Dessutom kan man hävda att deras tillbehörsutbud är bra, för vill du till exempel köra VR i Samsungs Gear VR är det Samsungs telefoner som gäller. 

 

Plus: Kvalitetskänsla, kameran, aktiv viloskärm

Minus: Högtalarljudet, fingeravtrycksläsarens placering

Huawei P10 Plus

Med kraven på att ständigt förnya sig och komma ut med nya produkter står Huawei idag med flera flaggskeppsmobiler, vilket inte alla tillverkare kan ståta med. Vi tittar så klart på den allra nyaste modellen och det är Huawei P10 Plus som delar egenskaper till stor del med inte bara P10 utan även med Huawei Mate 9 Pro som lanserades hösten 2016 och faktiskt även föregångaren P9. P10 Plus har en försiktigt uppdaterad processor, så det är med andra ord inga revolutionerande förbättringar jämfört med föregångarna.

Dubbla kameror

Om vi jämför Huawei P10 Plus med konkurrenterna idag är det en relativt anonym telefon, men den har ett par egenskaper som är värda att ta upp. Dubbla kameror på baksidan och med klassiska kameratillverkaren Leicas varumärke på har blivit något av Huaweis kännetecken numera och de dubbelkamerorna har hittat även till Huawei P10 Plus.

Olika tillverkare använder dubbla kameror i olika syfte och i P10 Plus bidrar de både med zoom och möjligheten att ta bilder där förgrunden är skarp och, om allt går väl, bakgrunden är snyggt oskarp på samma sätt som du kan få med bättre systemkameror. Det handlar alltså om simulerat kort skärpedjup, men det blir inte alltid helt lyckat. Ibland blir särskilt gränsen mellan skärpa och den suddiga bakgrunden fel, så att det bara ser konstigt ut. Den svagheten delar Huawei med övriga tillverkare som försöker sig på samma effekt. Utöver detta är den ena kamerasensorn svartvit och den andra i färg. Den separata svartvita sensorn ska ge bättre svartvita bilder, samt bättre skärpa och ljuskänslighet i färgbilder, tillsammans då med kamerasensorn med färg.

Påtagligt när man använder Huawei P10 Plus är att Huawei har satt dit ett skärmskydd på skärmen från start. Det ser ut som en plastfilm som placerats över glaset och det är precis vad det är. Viktigare i sammanhanget är så klart vad som befinner sig därunder och skärmen är på 5,5 tum, att jämföras med den mindre P10:s skärm som är 5,1 tum. Huawei anpassar ganska mycket i Android och tydligast är kanske extrafunktionerna i fingeravtrycksläsaren som sitter på framsidan under skärmen. Utöver att bara vara fingeravtrycksläsare kan den även ersätta Androids mjukvaruknappar för tillbaka, programväxling och hemknapp. 

Genom att trycka, hålla kvar respektive svepa över fingeravtrycksläsaren kan du då få mer skärmutrymme till annat. Huawei har även andra anpassningar som skiljer ut telefonen i konkurrensen. Du kan till exempel skapa en kopia av en app för att kunna vara inloggad på flera konton samtidigt även i appar som annars inte tillåter det. Huawei har även egna strömsparfunktioner som utöver vad Android i sig gör varnar för appar som drar särskilt mycket ström.

Huawei skickar med en del förinstallerade appar och du kan välja om du vill ha alla appar samlade direkt på startskärmarna, som i Iphone, eller om du föredrar en separat applåda med endast genvägar till apparna från startskärmen. 

Skärmen i sig är bra och telefonen är en stabil telefon som ligger bra i handen med sina rundade kanter och sitt hanterbara format. Ser man till helheten och konkurrensen har den dock svårt att stå ut riktigt utan hamnar lätt i skuggan av Moto Z med sina moduler, Sony med superslowmotion och 4K-skärm, och framför allt Samsung Galaxy S8 med sin skärm.   

Plus: Format, ergonomi, kamera

Minus: Anonym, priset

Våra betygskategorier

Material och kvalitet

Här handlar det inte bara om det första intrycket eller hur telefonen känns i handen rent ergonomiskt. Vattentålighet ger även det pluspoäng och givetvis ska vi kunna ställa rätt så höga krav på de här telefonerna både vad gäller kvalitetskänslan i varje detalj och hur de faktiskt är att använda.  

Vinnare: Apple Iphone 7 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus 

Prestanda och mjukvara

En telefon är en bra telefon när allt bara funkar. Det är en bra utgångspunkt oavsett om vi pratar Ios eller Android. I Androidfallet är ofta ett rent avskalat gränssnitt att föredra men det finns gott om exempel där tillverkare faktiskt gjort något bättre av det med sina tillägg. Smarta funktioner som, utan att störa, förenklar och ger dig relevanta tips blir allt vanligare och när det fungerar kan det vara riktigt användbart.

Vinnare: Apple Iphone 7 Plus, Samsung Galaxy S8 Plus och Sony Xperia XZ Premium

Kamera och skärm

Vi lägger märke till många innovationer på både skärm- och kamerasidan. Den stora trenden är så klart större skärmar med minimala kanter runt omkring och lyckas man som tillverkare anpassa även sin mjukvara för att dra nytta av skärmen är vi riktigt nöjda. Inom kameror är dubbla kameralinser den tydligaste trenden, men bubblare som superslowmotion och zoom förekommer också.

Vinnare: Samsung Galaxy S8 Plus

Extrafunktioner

Det här är kanske en av de viktigaste kategorierna, för vi vill bli överraskade de gånger vi lägger ut runt 8000 kronor på en telefon som det handlar om här. De ska givetvis fungera felfritt men de får gärna även överraska oss positivt på några sätt. Samsungs betaltjänst är ett exempel, dubbla SIM-kort är ett annat.

Vinnare: Samsung Galaxy S8 Plus

Användarupplevelse

För att få med alla aspekter av de telefoner vi testar lyfter vi här blicken lite mer, tittar på tjänster som är kopplade till telefonen, bedömer de saker som inte passar i övriga bedömningskategorier, ser på tillbehörsutbud, vad som följer med vid köp och lite av helhetsintrycket.

Vinnare: Sony Xperia XZ Premium

Fakta om telefonerna

Klicka för större bild

Vinnare: Samsung Galaxy S8 Plus

Med skärmen i centrum ackompanjerad av mjukvara som drar full nytta av den får Samsung en riktigt bra start och telefonen behåller ledningen under hela racet. Liksom föregångaren är telefonen vattentålig, har smart aktiv viloskärm, en riktigt bra kamera, gott om både arbetsminne och lagringsutrymme. Lägg därtill en riktigt lyxig finish och saken är klar.

Betygssammanställning

Klicka för större bild


Apple Iphone 7 Plus

Apples stolthet med dubbla kameror och zoom.

HTC U11

Glansig spegelmobil, klämstyrning och vass processor.

Huawei P10 Plus

Anonymt flaggskepp med dubbla kameror och två SIM-kortsplatser.

Lenovo Moto Z

Tunn som få med projektor och högtalare som moduler.

LG G6

Stor, långsmal skärm i smidigt format, dessutom dubbla kameror.

Samsung Galaxy S8 Plus

Storskärm, innovativa funktioner, ett ännu mer finslipat flaggskepp. 

Sony Xperia XZ Premium

Imponerande superslowmotion, smart mjukvara och 4K-skärm.