Tillbehör till mobilen

Mobil testar tillbehör

Vill du styra belysningen hemma med mobilen? Eller direkt från surfplattan som du hängt upp i ett fäste på väggen? Eller vill du bara se till att mobilen är skyddad från skador? Vi har testat tillbehören som gör allt detta möjligt.

Publicerad:

2 jan 2012 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Walle

Vad: Väggfäste för Ipad

Cirkapris: 450 kronor

Länk: www.smartasaker.se

Walle är ett riktigt plastigt fäste men det spelar egentligen ingen roll för när det väl sitter på väggen syns det knappt eftersom din Ipad kommer ta upp hela ytan. Det enda du ser är smala, svarta kanter runtomkring. Med din Ipad, observera att jag skriver Ipad och inte Ipad 2, fäst i Walle kan du använda den som digital fotoram, tv, för hemautomatisering eller för att helt enkelt förvara den på en och samma plats jämt. Din fantasi sätter gränserna.

Monteringen är riktigt enkel och ger många pluspoäng i boken. Du skruvar upp en stjärnliknande formation på väggen och sätter skyddet på din Ipad, sedan är det bara att matcha baksidan av skyddet med stjärnformationen, pressa in det och vrida fast det. Men det uppstår inget direkt klickljud eller lås så det känns inte som en förtroendeingivande konstruktion.

En annan nackdel med Walle är att det saknas möjlighet att gömma sladdarna. Jag hade gärna sett att det funnits en bit plast framför Ipadkontakten så att man kan dra en kabelränna upp dit så att strömkabeln inte syns.

Som det är nu känns det som att Walle borde kosta 150 kronor, inte nästan 500.

Betyg: 4

Recover Retro Iphone4 Fodral

Typ: Skydd för Iphone 4

Pris: 180 kronor

Länk: www.roligaprylar.se

Prylnostalgi och nörderi, det är ord som passar bra in på de här skalen från Fred and Friends. Du väljer mellan motiven NES-kontroll, miniräknare och äldre kameramodell. NES-kontrollen är nog min personliga favorit eftersom den känns mer riktad än en retro miniräknare eller kameramodell. Men oavsett vilken du gillar lär du bli smått irriterad på att tillverkaren satt sin företagslogga så synligt, det förstör lite av retrointrycket.

En annan sak jag tycker är synd är att plasten känns så budget när skalet inte sitter på, det känns nästan som att det ska gå sönder när jag hanterar det. Jag hade hellre sett att det var mer böjlig plast eller någon form av tjock gummi. Men när du väl fäst skalet på din Iphone 4 märker du inte av budgetkänslan på samma sätt eftersom utsidan är av en mattare typ som inte känns så plastig. Du får därför även bra grepp om din mobil när skalet sitter på.

Betyg: 5/10

Mikroskåp

Vad: Mikroskåp till Iphone

Cirkapris: 300 kronor

Länk: www.smartasaker.se

Det här så kallade mikroskåpet är självklart långt ifrån lika bra som ett riktigt mikroskåp, men det hade inte behövt vara i så usel byggkvalitet. Du får med ett skal och mikroskåpdelen och redan första gången jag klickat fast skalet och snurrat fast mikroskåpet i hålet för kameran så lossnar hela den räfflade skruvdelen från mikroskåpet och det trillar av. Är jag försiktig kan jag klämma tillbaka det i hålet men minsta lilla knuff från något gör att det trillar loss.

Bilden blir dels väldigt liten och dels rund, så det är svårt att se något på förstoringen. Färgerna blir också dåliga. Det som är positivt är att det går att zooma och ställa om skärpan.

Betyg: 2

Tellstick Net

Vad: Styr hemmet med din Iphone oavsett var du befinner dig

Kompatibla mobiltelefoner: Officiell app till Iphone och Ipod Touch men det finns även inofficiell app till Android

Cirkapris: 1 000 kronor

Länk: Telldus, www.telldus.se

Koppla Tellstick Net till routern, koppla in mottagare i dina grenuttag hemma och starta en app i mobilen. Sedan kan du styra i stort sett allting därhemma som går på ström, oavsett var du befinner dig. Har du en sommarstuga du tänkt åka ut till i vintern skulle du med andra ord kunna slå på värmen redan när du sätter dig i bilen så att det är varmt när du kommer fram.

Fördelen gentemot de andra Tellstickdonglarna är att denna kan styras direkt från din Iphone eller Android - och snart även från din Ipad. Du behöver inte blanda in någon dator som du behövt tidigare eftersom enheten kopplas direkt till routern. En annan fördel, om än framtida, är att Tellstick Net (och Duo) inte bara kan skicka signaler utan även ta emot dem. Nu kan du exempelvis sätta på elementet men du kan inte se om elementet är på, det kommer det bli ändring på framöver. Dock har vi inte haft möjlighet att testa den funktionen i det här testet eftersom det saknas mottagare.

Nackdelen är i dagsläget, som jag ser det, webbgränssnittet Telldus Live som ofta bråkar med mig - ibland händer det inget när jag trycker på knapparna och ibland fungerar det hur bra som helst. Men i mobiltelefonen fungerar det problemfritt. Där efterfrågar jag istället ett lite roligare gränssnitt. Kanske att man skulle kunna lägga till ikoner för olika rum? En annan nackdel med apparna är dess begränsade inställningsmöjligheter. Du kan inte lägga till nya mottagare eller schemalägga aktiviteter i dem. I webbgränssnittet kan du däremot exempelvis ställa in att en lampa ska tändas/släckas vid en viss tidpunkt och en viss dag eller exempelvis vid soluppgång alla dagar i veckan. Och det fungerar jättebra. Ge mig fler funktioner i apparna och en surfplatteversion till Android och Ipad så är jag såld.

Betyg: 8

Tillverkare

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • En billigare supermobil

  Oneplus lovar en mobil som ska vara lika bra eller bättre än vad Sonys, Samsungs och HTC:s bästa kan erbjuda men till ett pris under 3000 kronor. I stort håller den vad den lovar.

  30 jul 2014 - 15:24
 • Bäst på rörlig bild

  Tre vassa HD-mobiler möter nykomlingarna med superupplösningen 4K

  30 jul 2014 - 10:45
 • Prat och hälsokoll

  Bland alla hälsoarmband ute på marknaden nu så erbjuder Huawei en utmärkande extrafunktion med sitt Talkband B1.

  28 jul 2014 - 10:23
 • Gränslös och gåtfull

  Vi vill gärna kategorisera telefoner efter deras egenskaper, men ZTE gör det svårt när de lanserar en telefon som tänjer på gränserna.

  26 jul 2014 - 18:18
 • Saknar det där lilla extra

  Håller Lumia 930 måttet mot toppmodeller på konkurrerande plattformar?

  15 jul 2014 - 11:50
 • Nästan lurendrejeri

  Seagate Backup Plus är en trevlig lösdisk, med mycket lös mobilkoppling.

  8 jul 2014 - 12:01
 • Fota med tuben

  Är du riktigt fågelintresserad vill du gärna kunna fotografera det du ser i din tubkikare.

  1 jul 2014 - 08:12
 • Varmt och skönt

  Trots att de är vansinnigt varma gillar vi ändå JBL:s senaste trådlösa lurar.

  26 jun 2014 - 11:31
 • Flest pixlar för pengarna

  G3 är en högst värdig uppföljare till fjolårets G2 på alla punkter.

  25 jun 2014 - 14:58
 • Udda sifferjonglör

  Echo är inte en pulsklocka och inte en smartklocka i traditionell mening. Istället är det ett muppigt mellanting, ett bra sådant.

  24 jun 2014 - 12:00
 • Håll takten

  Wahoo må bara rikta in sig mot Iphone, men de visar att de är gamla rävar på pulsband och definitivt vet vart skåpet ska stå.

  19 jun 2014 - 12:00
 • Dyr och tillkrånglad enkelhet

  Gigaset tar en paus från att göra hemtelefoner ingen längre använder och ger sig på hemövervakning istället - med ett blandat resultat.

  17 jun 2014 - 12:00
 • Huawei går mot strömmen

  När mobilerna den senaste tiden gått mot att bli större och tyngre igen avviker Huawei Ascend P7 med ett trevligt format.

  16 jun 2014 - 12:00
 • Uppskattad uppförsbacke

  Toshibas platta är en tvådelad upplevelse. Är det en nöjesmaskin eller en businessplatta? Ful och dålig eller riktigt bra? Häng med på en känslomässig berg-och-dalbane-färd.

  13 jun 2014 - 12:00
 • Hemmalagring

  Vill du ha en fet hårddisk som du kommer åt var som helst ifrån med vad som helst är Seagate Central ett prisvärt alternativ.

  12 jun 2014 - 12:00
 • Osmidig vattentålighet

  Saem Veho är en ganska bra idé för universella vattentåliga skal, men utförandet blir lite lidande.

  10 jun 2014 - 12:00
 • Intressant avvägning

  En telefon som både är billig och riktigt intressant är så klart en bra utgångspunkt. Det är grundförutsättningarna när Nokia nu släppt sin Lumia 630.

  9 jun 2014 - 12:00
 • Tagga arbetstiden

  Jiffy använder taggar för ett väldigt begränsat användningsområde. Onödigt begränsat.

  5 jun 2014 - 12:00
 • Hörlurar med krage runt halsen

  LG har slagit sig samman med JBL för att lansera trådlösa headset-lurarna LG Tone Ultra HBS-800. Vi har testat.

  4 jun 2014 - 09:18
 • Exakt budget

  X1 Mini gör ganska exakt det du kan begära av en budgettelefon, men skärmen spöar det mesta i klassen.

  2 jun 2014 - 12:00
 • Bättre än man kan tro

  Jag är svårförklarligt fäst vid HTC Desire 816. Det måste vara HTC:s personliga touch som lyfter mobilen.

  28 maj 2014 - 12:00
 • Vek kämpe

  Runbos budgetmodell X5 har ärvt många av de genomtänkta egenskaperna från den dyrare modellen, men besparingsskruvarna har dragits åt alldeles för hårt.

  26 maj 2014 - 12:00

Missa inte

Hetaste apparna

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.