Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Tillbehör till mobilen

Mobil testar tillbehör

Vill du styra belysningen hemma med mobilen? Eller direkt från surfplattan som du hängt upp i ett fäste på väggen? Eller vill du bara se till att mobilen är skyddad från skador? Vi har testat tillbehören som gör allt detta möjligt.

Publicerad:

2 jan 2012 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Walle

Vad: Väggfäste för Ipad

Cirkapris: 450 kronor

Länk: www.smartasaker.se

Walle är ett riktigt plastigt fäste men det spelar egentligen ingen roll för när det väl sitter på väggen syns det knappt eftersom din Ipad kommer ta upp hela ytan. Det enda du ser är smala, svarta kanter runtomkring. Med din Ipad, observera att jag skriver Ipad och inte Ipad 2, fäst i Walle kan du använda den som digital fotoram, tv, för hemautomatisering eller för att helt enkelt förvara den på en och samma plats jämt. Din fantasi sätter gränserna.

Monteringen är riktigt enkel och ger många pluspoäng i boken. Du skruvar upp en stjärnliknande formation på väggen och sätter skyddet på din Ipad, sedan är det bara att matcha baksidan av skyddet med stjärnformationen, pressa in det och vrida fast det. Men det uppstår inget direkt klickljud eller lås så det känns inte som en förtroendeingivande konstruktion.

En annan nackdel med Walle är att det saknas möjlighet att gömma sladdarna. Jag hade gärna sett att det funnits en bit plast framför Ipadkontakten så att man kan dra en kabelränna upp dit så att strömkabeln inte syns.

Som det är nu känns det som att Walle borde kosta 150 kronor, inte nästan 500.

Betyg: 4

Recover Retro Iphone4 Fodral

Typ: Skydd för Iphone 4

Pris: 180 kronor

Länk: www.roligaprylar.se

Prylnostalgi och nörderi, det är ord som passar bra in på de här skalen från Fred and Friends. Du väljer mellan motiven NES-kontroll, miniräknare och äldre kameramodell. NES-kontrollen är nog min personliga favorit eftersom den känns mer riktad än en retro miniräknare eller kameramodell. Men oavsett vilken du gillar lär du bli smått irriterad på att tillverkaren satt sin företagslogga så synligt, det förstör lite av retrointrycket.

En annan sak jag tycker är synd är att plasten känns så budget när skalet inte sitter på, det känns nästan som att det ska gå sönder när jag hanterar det. Jag hade hellre sett att det var mer böjlig plast eller någon form av tjock gummi. Men när du väl fäst skalet på din Iphone 4 märker du inte av budgetkänslan på samma sätt eftersom utsidan är av en mattare typ som inte känns så plastig. Du får därför även bra grepp om din mobil när skalet sitter på.

Betyg: 5/10

Mikroskåp

Vad: Mikroskåp till Iphone

Cirkapris: 300 kronor

Länk: www.smartasaker.se

Det här så kallade mikroskåpet är självklart långt ifrån lika bra som ett riktigt mikroskåp, men det hade inte behövt vara i så usel byggkvalitet. Du får med ett skal och mikroskåpdelen och redan första gången jag klickat fast skalet och snurrat fast mikroskåpet i hålet för kameran så lossnar hela den räfflade skruvdelen från mikroskåpet och det trillar av. Är jag försiktig kan jag klämma tillbaka det i hålet men minsta lilla knuff från något gör att det trillar loss.

Bilden blir dels väldigt liten och dels rund, så det är svårt att se något på förstoringen. Färgerna blir också dåliga. Det som är positivt är att det går att zooma och ställa om skärpan.

Betyg: 2

Tellstick Net

Vad: Styr hemmet med din Iphone oavsett var du befinner dig

Kompatibla mobiltelefoner: Officiell app till Iphone och Ipod Touch men det finns även inofficiell app till Android

Cirkapris: 1 000 kronor

Länk: Telldus, www.telldus.se

Koppla Tellstick Net till routern, koppla in mottagare i dina grenuttag hemma och starta en app i mobilen. Sedan kan du styra i stort sett allting därhemma som går på ström, oavsett var du befinner dig. Har du en sommarstuga du tänkt åka ut till i vintern skulle du med andra ord kunna slå på värmen redan när du sätter dig i bilen så att det är varmt när du kommer fram.

Fördelen gentemot de andra Tellstickdonglarna är att denna kan styras direkt från din Iphone eller Android - och snart även från din Ipad. Du behöver inte blanda in någon dator som du behövt tidigare eftersom enheten kopplas direkt till routern. En annan fördel, om än framtida, är att Tellstick Net (och Duo) inte bara kan skicka signaler utan även ta emot dem. Nu kan du exempelvis sätta på elementet men du kan inte se om elementet är på, det kommer det bli ändring på framöver. Dock har vi inte haft möjlighet att testa den funktionen i det här testet eftersom det saknas mottagare.

Nackdelen är i dagsläget, som jag ser det, webbgränssnittet Telldus Live som ofta bråkar med mig - ibland händer det inget när jag trycker på knapparna och ibland fungerar det hur bra som helst. Men i mobiltelefonen fungerar det problemfritt. Där efterfrågar jag istället ett lite roligare gränssnitt. Kanske att man skulle kunna lägga till ikoner för olika rum? En annan nackdel med apparna är dess begränsade inställningsmöjligheter. Du kan inte lägga till nya mottagare eller schemalägga aktiviteter i dem. I webbgränssnittet kan du däremot exempelvis ställa in att en lampa ska tändas/släckas vid en viss tidpunkt och en viss dag eller exempelvis vid soluppgång alla dagar i veckan. Och det fungerar jättebra. Ge mig fler funktioner i apparna och en surfplatteversion till Android och Ipad så är jag såld.

Betyg: 8

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Generös jätte

  Vill du ha en mobil med riktigt stor skärm är det här ett av de bästa alternativen just nu.

  16 sep 2016 - 10:15
 • Budgetband med begränsningar

  När Xiaomi tar ett steg upp i prisklass måste man bli lite mer överseende med begränsningarna i deras aktivitetsarmband.

  14 sep 2016 - 08:41
 • Bantad budget

  Här har Sony skalat bort nästan allt från en redan relativt anonym mobil. Så vi undersöker vad som egentligen blir kvar.

  12 sep 2016 - 09:37

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Minne i motvind

  I Iphone och Ipad finns ingen möjlighet att utöka lagringen med minneskort, men med Ixpand kämpar Sandisk för att ge alternativ.

  9 sep 2016 - 10:10
 • För den förvirrade prylägaren

  Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

  8 sep 2016 - 11:29
 • Första mobilen med värmekamera

  Den här mobilen är först med inbyggd värmekamera och låter oss upptäcka en ny värld.

  7 sep 2016 - 08:33
 • Bitlock

  Du ska dels kunna låsa upp cykellåset med mobilen, men även ge andra tillgång till din cykel. Det fungerar nästan som tänkt.

  5 sep 2016 - 17:25
 • Smartare än den ser ut

  Relativt liten, smidig och snabb. Det är den första känslan man har efter att ha använt Honor 8 ett tag. Men efter ytterligare ett tag upptäcker man att det finns mer som döljer sig under ytan.

  31 aug 2016 - 07:31
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Plattan som lägger sig platt

  Tangentbordsstället är inte väl konstruerat. Det är synd, för i övrigt imponerar Huawei Matebook.

  19 aug 2016 - 13:12
 • Toppkvalitet till halva priset

  Det är telefoner som denna som gör att man undrar om man inte blir svindlad av tillverkare som Samsung och Apple.

  8 aug 2016 - 09:29
 • Snyggt förpackad mellanmjölk

  Det är egentligen ingenting som är direkt fel med Xperia XA, men det finns heller inget som verkligen fångar en, utöver att den är riktigt snygg.

  5 aug 2016 - 16:23

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!