Mest data

Test: Garmin Index Scale

Garmin tar steget som ingen annan uppkopplad våg vågat göra hittills.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10

Vill du ha en uppkopplad personvåg? Köp våg efter det system du redan använder. Det vill säga om du inte är insåld på Garmins prylar redan utan kör exempelvis Jawbone, Withings eller Fitbit och vill köpa till en våg kommer du få ut mer genom att samla allt inom samma märke och tjänst. Detta gäller särskilt eftersom det enda Garmins Connect-tjänst egentligen pratar med externt är kaloriloggen Myfitnesspal.

Med det sagt, Garmin Index Scale tar uppkopplade personvågar till nästa steg som de andra tillverkarna av någon anledning inte vågat göra tidigare.

Som uppkopplad våg är det en bastant pjäs (med extrafötter anpassade för mattor om du skulle ha en sån där vågen ska stå, snyggt) med den enda tekniska skillnaden att du får ge vågen en lätt spark på sidan för att väcka den istället för att bara ställa dig på den som de flesta andra alternativ. Det funkar nio gånger av tio, så har du inte vant dig vid något annat system är det knappast något att ta notis vid. 

Hopparningen mot ditt wifi-nät hemma sköts via Garmins egen Connect-app, som är densamma som till övriga Garmin-produkter och som fungerar till alla tre stora mobilsystemen (Ios, Android och Windows). Just att para ihop och få din mobil och vågen att komma överens tar ett par försök, som med de flesta Garmin-enheter, men väl efter det är det snabbt gjort att ange wifi-lösenord och sedan kan du glömma allt vad kopplingsteknik heter.

Det som skiljer vågen från egentligen allt annat på den uppkopplade marknaden är vilka mätvärden du får ut. Vikt, BMI och uppskattad fettprocent av din vikt finns där, som hos många andra. Skillnaden här är att Garmin tar ett steg längre med den mätmetod som används för att kolla fettprocenten (en svag strömpuls skickas upp i din kropp och vågen mäter motstånd, alltså hur lång tid det tar för pulsen att komma tillbaka). De beräknar även vattenmängd i kroppen, benmassa och muskelmassa. Det är något som många icke uppkopplade vågar har klarat av hur länge som helst, men i de uppkopplade vågarnas värld är det närmast okänt territorium. Precis som med fettprocenten handlar det såklart om uppskattningar som mer ska ge dig en fingervisning snarare än exakta siffror. Fettprocenten är i alla fall i samma liga som det vi får ut med Withings våg och den håller sig konstant mellan mätningarna (till skillnad från Ihealth). Under vår testperiod hävdar vågen bestämt att vår benmassa ändrar sig dock, så som sagt är det inte helt tillförlitligt.

Den extra mängden data visas bäst i en webbläsare, men dyker även upp i Connect-appen. Precis som med företagets sportklockor handlar det om mer data än vad normalt funtade personer någonsin kan ha nytta av, men just att leverera precis all tänkbar data är Garmins grej och det är riktigt kul att nörda ner sig. Vi saknar förvisso en mer omfattande jämförelsefunktion mellan de data vågen tar in och det som samlas in via andra enheter och som sagt är delningsfunktionerna till andra tjänster närmast obefintliga. Men är du villig att lägga ut pengarna så känns Index definitivt som den mest funktionsrika vågen vi testat. Withings la förvisso till puls och koldioxidmätning i sin senaste våg, men den ena funktionen fungerar riktigt illa och den andra är mest onödig). 

Betyg:
7/10

Garmin Index Scale

Typ: Wifi-kopplad personvåg
Kompatibilitet (app): Ios, Android, Windows 10 mobile
Vikt: 2,8 kg
Mått: 35 cm x 31 cm x 3 cm
Batteritid: Upp till 9 månader
Uppkoppling: Wifi, Bluetooth, Ant+
Mäter: Vikt, BMI, kroppsfett, muskelmassa, vattenmängd, benmassa
Webb: www.garmin.se
Pris: 1799 kr