Användbart: Allsvenskan

Dags för avspark!

Mobil har ställt de viktiga mobilanpassade sajterna med allsvensk bevakning mot varandra för att visa hur dessa står sig mot varandra samt vilken som är den bästa.

Publicerad:

7 apr 2011 - 10:38

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Det långa vinterupphållet är äntligen över och ett av de säkraste vårtecknen är här eftersom Allsvenskan i fotboll för herrar drar igång igen. Tävlingen kommer att hålla på från och med början av april till och med slutet av oktober. Precis som under säsongerna 2008, 2009 och 2010 kommer även säsongen 2011 att bestå av 30 omgångar. Årets allsvenska spelschema innebär att varje lag kommer att spela en allsvensk match så gott som var sjunde dag i genomsnitt.

Mellan alla dessa totalt 240 allsvenska matcher (30 omgångar med 8 matcher i varje) kommer allt mellan planskötsel, skytteligan och vädrets makter att hårdbevakas av media. Media har under senaste åren anpassat sig allt mer mot mobiltelefoner, och den befogade frågan är naturligtvis hur man bäst följer Allsvenskan och sitt favoritlag med mobilen – perfekt när man sitter på bussen eller i sängen när man försöker somna.

Den mobilanpassade webben har under de senaste åren fått sällskap av alla dessa olika ”appar” som de flesta har stiftat bekantskap med. Mobilanpassade sajter fungerar praktiskt taget i alla mobiltelefoner med färgskärm. Man behöver inte ens ha en så kallad ”smartphone” som klarar appar. Möjligen kan en bättre webbläsare behöva installeras om man har en icke-smartphone och här är Opera Mini i normalfallen den absolut bästa browsern. Även för vissa smartphones som exempelvis Nokias modeller kan Opera Mini tänkas ge ett visst surflyft.

Urvalet av mobilanpassade sajter i denna genomgång är de stora dagstidningarna kryddat med övriga förmedlare som antingen kompletterar eller ersätter någon eller några av dagstidningarna. De stora dagstidningarna är Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Övriga förmedlare är övriga dagstidningar samt Fotbollskanalen och Svenska Fotbollförbundet. För den som har ett brinnande intresse av ett speciellt lag finns det goda nyheter då Djurgården och IFK Göteborg har varsin mobilanpassad sajt.

Guidens första sajt är Aftonbladets sportavdelning Sportbladet som har både bredd och djup i bevakning av såväl svensk som internationell fotboll. Sajten är den enda bland dagstidningarna som en temasajt för Allsvenskan och även för enskilda lag. Den allsvenska bevakningen känns så gott som heltäckande. Det märks dessutom att det ligger en hel del utveckling bakom sajten och den ser snygg ut i de flesta mobiler och webbläsare.

Den andra stora kvällstidningen, Expressen, rapporterar också från Allsvenskan. Den mobila sajten har en specialavdelning för fotbollsnyheter men ingen temasajt för endast nyheter och annat matnyttigt från Allsvenskan. Ytterligare en brist är att nyhetsbilder är lågupplösta och skalas upp till skärmens bredd vilket blir grovpixligt och fult. Sajtens skelett kompletteras med läsvärda nyheter, krönikor och rykten.

De två stora morgontidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet saknar temasajter för respektive idrotter under sportsektionen, vilket innebär att alla fotbollsnyheter samsas med övriga sportnyheter. Av erfarenheter från senaste åren är den allsvenska bevakningen ganska okej. Rapporter från de allsvenska storlagen och toppmatcherna brukar alltid publiceras, men bredden i bevakningen känns något smalare.

Bortom morgon- och kvällstidningarna finns TV4:s fotbollssatning Fotbollskanalen. Den fungerar som kvällstidningarnas fotbollssektioner med påfyllning av nyheter på löpande band. Styrkan är att nyhetsflödet är riktigt bra, men det finns ingen filtrering så att enbart nyheter som berör Allsvenskan kan visas. Fotbollskanalen har precis som Sportbladet mobilanpassade bloggar från medarbetarna, men lättare åtkomligt via menyraden.

Den som inte är särskilt intresserad av nyhetsflödet utan mer intresserad av den allsvenska tabellen och senaste resultaten har alltid möjligheten att surfa in på Svenska Fotbollförbundets mobilsajt. Det finns ett svagt nyhetsflöde på den sajten men styrkan är bredden för tabeller och resultat in om svensk klubbfotboll men även landslagsfotboll.

Bland de allsvenska klubbarna är det bara Djurgården och IFK Göteborg som har egna mobilanpassade sajter – wap.dif.se/mobile samt mobil.ifkgoteborg.se – där klubbarnas viktigaste information förmedlas. För den som är på plats vid en match och vill följa resultaten i andra matcher är sajten iphone.livescore.com riktigt bra, då den redovisar mål och gula samt röda kort snyggt och enkelt.

En sammanfattning av det totala utbudet av mobilanpassade sajter som bevakar allsvenskan är att man får in det mesta i mobilen. Morgontidningarnas sajter känns svagast överlag men ibland dyker det upp riktigt bra krönikor och reportage. Bland de riktiga sajterna känns Aftonbladet och Fotbollskanalen klart bäst där ”Bladet” drar den längsta stickan.

 

Aktuellt just nu

  Hetaste apparna

  • Tips och tricks

   Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

   11 jul 2014 - 11:46
  • Tips & tricks

   Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

   9 jul 2014 - 11:00
  • Ta med allt

   Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

   27 maj 2014 - 12:00
  • Träna smartare med pulsband

   Våra mobiler kan mäta mycket under ett träningspass men du kan få ut mer med ett pulsband. Vi visar hur du gör.

   24 apr 2014 - 12:01
  • 20 Tips och tricks

   Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

   6 dec 2013 - 15:21
  • Vi visar hur du gör

   Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

   10 sep 2013 - 06:00
  • Bygg en app enkelt

   Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

   9 sep 2013 - 06:00
  • Innanför skalet på prestandalurarna

   Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

   2 aug 2013 - 19:17
  • Problemlösning för Ios

   Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

   30 jul 2013 - 18:02
  • Kom igång med din lur

   Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

   29 jul 2013 - 17:23

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet