Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Användbart: Allsvenskan

Dags för avspark!

Mobil har ställt de viktiga mobilanpassade sajterna med allsvensk bevakning mot varandra för att visa hur dessa står sig mot varandra samt vilken som är den bästa.

Publicerad:

7 apr 2011 - 10:38

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Det långa vinterupphållet är äntligen över och ett av de säkraste vårtecknen är här eftersom Allsvenskan i fotboll för herrar drar igång igen. Tävlingen kommer att hålla på från och med början av april till och med slutet av oktober. Precis som under säsongerna 2008, 2009 och 2010 kommer även säsongen 2011 att bestå av 30 omgångar. Årets allsvenska spelschema innebär att varje lag kommer att spela en allsvensk match så gott som var sjunde dag i genomsnitt.

Mellan alla dessa totalt 240 allsvenska matcher (30 omgångar med 8 matcher i varje) kommer allt mellan planskötsel, skytteligan och vädrets makter att hårdbevakas av media. Media har under senaste åren anpassat sig allt mer mot mobiltelefoner, och den befogade frågan är naturligtvis hur man bäst följer Allsvenskan och sitt favoritlag med mobilen – perfekt när man sitter på bussen eller i sängen när man försöker somna.

Den mobilanpassade webben har under de senaste åren fått sällskap av alla dessa olika ”appar” som de flesta har stiftat bekantskap med. Mobilanpassade sajter fungerar praktiskt taget i alla mobiltelefoner med färgskärm. Man behöver inte ens ha en så kallad ”smartphone” som klarar appar. Möjligen kan en bättre webbläsare behöva installeras om man har en icke-smartphone och här är Opera Mini i normalfallen den absolut bästa browsern. Även för vissa smartphones som exempelvis Nokias modeller kan Opera Mini tänkas ge ett visst surflyft.

Urvalet av mobilanpassade sajter i denna genomgång är de stora dagstidningarna kryddat med övriga förmedlare som antingen kompletterar eller ersätter någon eller några av dagstidningarna. De stora dagstidningarna är Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Övriga förmedlare är övriga dagstidningar samt Fotbollskanalen och Svenska Fotbollförbundet. För den som har ett brinnande intresse av ett speciellt lag finns det goda nyheter då Djurgården och IFK Göteborg har varsin mobilanpassad sajt.

Guidens första sajt är Aftonbladets sportavdelning Sportbladet som har både bredd och djup i bevakning av såväl svensk som internationell fotboll. Sajten är den enda bland dagstidningarna som en temasajt för Allsvenskan och även för enskilda lag. Den allsvenska bevakningen känns så gott som heltäckande. Det märks dessutom att det ligger en hel del utveckling bakom sajten och den ser snygg ut i de flesta mobiler och webbläsare.

Den andra stora kvällstidningen, Expressen, rapporterar också från Allsvenskan. Den mobila sajten har en specialavdelning för fotbollsnyheter men ingen temasajt för endast nyheter och annat matnyttigt från Allsvenskan. Ytterligare en brist är att nyhetsbilder är lågupplösta och skalas upp till skärmens bredd vilket blir grovpixligt och fult. Sajtens skelett kompletteras med läsvärda nyheter, krönikor och rykten.

De två stora morgontidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet saknar temasajter för respektive idrotter under sportsektionen, vilket innebär att alla fotbollsnyheter samsas med övriga sportnyheter. Av erfarenheter från senaste åren är den allsvenska bevakningen ganska okej. Rapporter från de allsvenska storlagen och toppmatcherna brukar alltid publiceras, men bredden i bevakningen känns något smalare.

Bortom morgon- och kvällstidningarna finns TV4:s fotbollssatning Fotbollskanalen. Den fungerar som kvällstidningarnas fotbollssektioner med påfyllning av nyheter på löpande band. Styrkan är att nyhetsflödet är riktigt bra, men det finns ingen filtrering så att enbart nyheter som berör Allsvenskan kan visas. Fotbollskanalen har precis som Sportbladet mobilanpassade bloggar från medarbetarna, men lättare åtkomligt via menyraden.

Den som inte är särskilt intresserad av nyhetsflödet utan mer intresserad av den allsvenska tabellen och senaste resultaten har alltid möjligheten att surfa in på Svenska Fotbollförbundets mobilsajt. Det finns ett svagt nyhetsflöde på den sajten men styrkan är bredden för tabeller och resultat in om svensk klubbfotboll men även landslagsfotboll.

Bland de allsvenska klubbarna är det bara Djurgården och IFK Göteborg som har egna mobilanpassade sajter – wap.dif.se/mobile samt mobil.ifkgoteborg.se – där klubbarnas viktigaste information förmedlas. För den som är på plats vid en match och vill följa resultaten i andra matcher är sajten iphone.livescore.com riktigt bra, då den redovisar mål och gula samt röda kort snyggt och enkelt.

En sammanfattning av det totala utbudet av mobilanpassade sajter som bevakar allsvenskan är att man får in det mesta i mobilen. Morgontidningarnas sajter känns svagast överlag men ibland dyker det upp riktigt bra krönikor och reportage. Bland de riktiga sajterna känns Aftonbladet och Fotbollskanalen klart bäst där ”Bladet” drar den längsta stickan.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Tips & tricks

  Dagens toppmodeller har många funktioner, ja så många att det är svårt att hålla reda på alla. Här tipsar vi om smarta funktioner i LG G4, men många av dem finns även i äldre och billigare LG-mobiler.

  26 apr 2016 - 12:00
 • Tips & Tricks

  Vill kidsen spela spel på din mobil eller platta? Om du har en Android-enhet är det faktiskt väldigt enkelt att se till så att de inte råkar göra några dumheter. Vi tipsar även om hur du gör till Ios och Windows Phone.

  27 jan 2016 - 12:01
 • Matiga tips

  Ofta tittar vi på allmänna tips och tricks för ett system eller annat. Idag zoomar vi in på några specialfunktioner som kan hittas i Huaweis telefoner.

  18 nov 2015 - 11:51

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!