Användbart: Allsvenskan

Dags för avspark!

Mobil har ställt de viktiga mobilanpassade sajterna med allsvensk bevakning mot varandra för att visa hur dessa står sig mot varandra samt vilken som är den bästa.

Publicerad:

7 apr 2011 - 10:38

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Det långa vinterupphållet är äntligen över och ett av de säkraste vårtecknen är här eftersom Allsvenskan i fotboll för herrar drar igång igen. Tävlingen kommer att hålla på från och med början av april till och med slutet av oktober. Precis som under säsongerna 2008, 2009 och 2010 kommer även säsongen 2011 att bestå av 30 omgångar. Årets allsvenska spelschema innebär att varje lag kommer att spela en allsvensk match så gott som var sjunde dag i genomsnitt.

Mellan alla dessa totalt 240 allsvenska matcher (30 omgångar med 8 matcher i varje) kommer allt mellan planskötsel, skytteligan och vädrets makter att hårdbevakas av media. Media har under senaste åren anpassat sig allt mer mot mobiltelefoner, och den befogade frågan är naturligtvis hur man bäst följer Allsvenskan och sitt favoritlag med mobilen – perfekt när man sitter på bussen eller i sängen när man försöker somna.

Den mobilanpassade webben har under de senaste åren fått sällskap av alla dessa olika ”appar” som de flesta har stiftat bekantskap med. Mobilanpassade sajter fungerar praktiskt taget i alla mobiltelefoner med färgskärm. Man behöver inte ens ha en så kallad ”smartphone” som klarar appar. Möjligen kan en bättre webbläsare behöva installeras om man har en icke-smartphone och här är Opera Mini i normalfallen den absolut bästa browsern. Även för vissa smartphones som exempelvis Nokias modeller kan Opera Mini tänkas ge ett visst surflyft.

Urvalet av mobilanpassade sajter i denna genomgång är de stora dagstidningarna kryddat med övriga förmedlare som antingen kompletterar eller ersätter någon eller några av dagstidningarna. De stora dagstidningarna är Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Övriga förmedlare är övriga dagstidningar samt Fotbollskanalen och Svenska Fotbollförbundet. För den som har ett brinnande intresse av ett speciellt lag finns det goda nyheter då Djurgården och IFK Göteborg har varsin mobilanpassad sajt.

Guidens första sajt är Aftonbladets sportavdelning Sportbladet som har både bredd och djup i bevakning av såväl svensk som internationell fotboll. Sajten är den enda bland dagstidningarna som en temasajt för Allsvenskan och även för enskilda lag. Den allsvenska bevakningen känns så gott som heltäckande. Det märks dessutom att det ligger en hel del utveckling bakom sajten och den ser snygg ut i de flesta mobiler och webbläsare.

Den andra stora kvällstidningen, Expressen, rapporterar också från Allsvenskan. Den mobila sajten har en specialavdelning för fotbollsnyheter men ingen temasajt för endast nyheter och annat matnyttigt från Allsvenskan. Ytterligare en brist är att nyhetsbilder är lågupplösta och skalas upp till skärmens bredd vilket blir grovpixligt och fult. Sajtens skelett kompletteras med läsvärda nyheter, krönikor och rykten.

De två stora morgontidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet saknar temasajter för respektive idrotter under sportsektionen, vilket innebär att alla fotbollsnyheter samsas med övriga sportnyheter. Av erfarenheter från senaste åren är den allsvenska bevakningen ganska okej. Rapporter från de allsvenska storlagen och toppmatcherna brukar alltid publiceras, men bredden i bevakningen känns något smalare.

Bortom morgon- och kvällstidningarna finns TV4:s fotbollssatning Fotbollskanalen. Den fungerar som kvällstidningarnas fotbollssektioner med påfyllning av nyheter på löpande band. Styrkan är att nyhetsflödet är riktigt bra, men det finns ingen filtrering så att enbart nyheter som berör Allsvenskan kan visas. Fotbollskanalen har precis som Sportbladet mobilanpassade bloggar från medarbetarna, men lättare åtkomligt via menyraden.

Den som inte är särskilt intresserad av nyhetsflödet utan mer intresserad av den allsvenska tabellen och senaste resultaten har alltid möjligheten att surfa in på Svenska Fotbollförbundets mobilsajt. Det finns ett svagt nyhetsflöde på den sajten men styrkan är bredden för tabeller och resultat in om svensk klubbfotboll men även landslagsfotboll.

Bland de allsvenska klubbarna är det bara Djurgården och IFK Göteborg som har egna mobilanpassade sajter – wap.dif.se/mobile samt mobil.ifkgoteborg.se – där klubbarnas viktigaste information förmedlas. För den som är på plats vid en match och vill följa resultaten i andra matcher är sajten iphone.livescore.com riktigt bra, då den redovisar mål och gula samt röda kort snyggt och enkelt.

En sammanfattning av det totala utbudet av mobilanpassade sajter som bevakar allsvenskan är att man får in det mesta i mobilen. Morgontidningarnas sajter känns svagast överlag men ibland dyker det upp riktigt bra krönikor och reportage. Bland de riktiga sajterna känns Aftonbladet och Fotbollskanalen klart bäst där ”Bladet” drar den längsta stickan.

Operativsystem

 
 • Tips och tricks

  Det finns många nyeter i Ios 8 och Iphone 6 samt Iphone 6 Plus. Här har vi samlat åtta smarta tips som gör ditt användande smartare.

  21 nov 2014 - 12:05
 • Mobil visar

  Vill du inte att klåfingriga ska leta runt i din telefon när de använder den? Så här låser du mobilen till en app.

  12 nov 2014 - 11:15
 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23
 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Hetaste apparna

Senaste nytt på mobil.se

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.