Så gör du

Kom igång med Twitter i din Android

Vill du snabbt meddela dina vänner och resten av världen något viktigt är Twitter det sociala nätverk du ska vända dig till. Här kan du följa kändisars vardag och låta andra följa din. Så här kommer du igång.

Publicerad:

6 dec 2011 - 14:55

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Twitter är ett socialt nätverk. Sociala nätverk finns det mängder av, några exempel är Google+, LinkedIn och Facebook. Men Twitter skiljer sig en del från dessa. Här handlar det istället om att du bara statusuppdaterar och följer andras uppdateringar, perfekt för dig som vill hålla kollegor och vänner uppdaterade med vad som händer i ditt liv utan en massa extrafunktioner som spel, festinbjudningar och annat. Dessutom är det mer av ett professionellt nätverk där många företag och välkända personer samlas.

Du har 140 tecken på dig att berätta vad som hänt, sedan tar utrymmet slut och du får skriva en ny tweet om du vill berätta mer. Men hela tanken är att du ska hålla dig kortfattad och koncis. Det ska gå snabbt att twittra och vara enkelt att följa sina vänners tweets.

Många kändisar och högt uppsatta människor inom olika företag använder Twitter, dels för att meddela vad som händer på jobbet och dels för att skapa en brygga mellan denne och dess fans. Du får en inblick i den här personens vardag på ett sätt som kan vara svårt, nästintill omöjligt, annars. Många söker till och med personal via Twitter.

Funktioner

Förutom att uppdatera och följa statusar finns det fler sätt att meddela omvärlden vad du pysslar med. Har du exempelvis en personlig hemsida eller ett företag kan du lägga till en Twitterwidget på den och sedan enkelt hålla folk uppdaterade med vad som händer. Du slipper alltså uppdatera hemsidan med varenda liten nyhet som sker, istället skickar du bara iväg en tweet via en app i mobilen och så dyker den direkt upp i din Twitterwidget på sajten.

Det går även att koppla ihop Twitter med Facebook så att dina tweets dyker upp som statusuppdateringar där med. Detta var extra behändigt förr då Facebookapparna inte fungerade hundraprocentigt, det var då enklare att bara knappa in ett par rader i sin Twitter och uppdatera Facebooksidan på det sättet.

Orkar du inte hålla på med appar i mobiltelefonen kan du även twittra genom att skicka sms.

Kom igång

Skapa konto via datorn

1. För att kunna använda Twitter behöver du ett konto. Surfa in på http://twitter.com och fyll i de tre vita fälten till höger och tryck på Sign up.

2. Du kommer få förslag på ett användarnamn, ändra det till något du tycker passar och tryck på Create account för att skapa kontot.

3. Nu är det dags att anpassa din Twitter. Börja med att kolla igenom förslagen på folk som Twitter tror att du kan vara intresserad av att följa och tryck Follow på de du håller med om. Follow byts ut mot Following på de du valt. I ett senare skede kan du söka upp vänner och annat, men det här är bara för att du ska komma igång.

4. När du har valt ut vänner att följa trycker du på den blåa knappen i botten där det står Next Step: Interests. Detta är ytterligare ett sätt att hitta intressanta människor att följa så välj dina intressen och kolla igenom listan med folk som dyker upp under, tryck på Follow vid de du tycker verkar intressanta.

5. Klicka på den blåa knappen i botten där det står Next Step: Friends. Här kan du antingen välja att söka efter dina vänner genom att skriva in de namn du tror att de har på Twitter och trycka på Search. Eller så kan du säga till Twitter att importera dina kontakter som har Twitterkonton, har du exempelvis ett Messengerkonto trycker du på Search contacts bredvid Hotmailikonen och fyller i dina uppgifter. De kontakter som har Twitter kommer dyka upp i en lista där du kan trycka på Follow.

6. Avsluta hela processen med att trycka på den blåa knappen Finish i botten av sidan och logga in på ditt mejlkonto och bekräfta din mejladress så att Twitter vet att det verkligen är du som skapat kontot.

Kom igång med Twitter i Android

Allmänt

1. Börja med att ladda ner och installera den officiella Twitterappen från Android Market, den heter Twitter och utvecklaren är Twitter, Inc.

2. Eftersom vi redan skapat ett konto i datorn väljer du Logga in längst upp i högra hörnet och knappar in dina uppgifter och klickar på Klar.

3. När du loggat in möts du av de senaste tweetsen från de personer du följer. Klicka på förstoringsglaset uppe i högra hörnet, skrolla ner till botten och välj Scan your contacts för att hitta fler personer som du känner som har Twitter. Klicka på plustecknet bredvid personer som du vill följa för att lägga till dem, när du är klar klickar du på Klar uppe i högra hörnet. Backa för att komma tillbaka till startsidan.

4. Gränssnittet fungerar på så sätt att du har en meny i överkant. Pratbubblan är tidslinjen där du ser alla senaste tweets. Klickar du på @-tecknet får du upp alla tweets där någon nämnt dig vid användarnamn, i början kommer det vara tomt där men ju mer vänner du skaffar och ju mer du twittrar kommer det fyllas på här. Brev-ikonen väljer du för att se om någon skickat privat meddelande till dig. Förstoringsglasikonen ger dig möjlighet att söka efter ämnen och människor. Pappersarket gör att du kan se de tweets du favoritmarkerat samt att du kan hitta fler personer att följa baserat på dina intressen.

5. Oavsett vart du navigerar i appen finns det hela tiden en ikon längst upp till höger som ser ut som ett papper med en penna på, den klickar du på när du vill skriva en tweet. Tryck på den nu för att skriva din första tweet. Fyll i en text och observera ikonerna i botten. Med @-tecknet kan du omnämna någon av dina vänner i din tweet, med kamera-ikonen kan du ta en bild och lägga till den ihop med din tweet och med den runda ikonen skickar du med information om en viss plats ihop med din tweet. Gör dina val och klicka på Twittring längst upp till höger.

6. Du kan uppdatera startsidan där du ser alla tweets genom att dra hela raddan tweets neråt med fingret så att det dyker upp en informationsrad ovanför som säger Release to refresh.

Kom igång

Börja nätverka

För att du ska bli intressant att följa gäller det inte bara att du uppdaterar din Twitter med jämna mellanrum, du bör även hålla kontakten med de du följer och de som följer dig. Här följer lite tips på hur du gör detta på bästa sätt, vi utgår från ett exempel.

Exemplet: Min kollega på Prylportalen, Daniel Hessel, har lagt upp att han varit ute och sprungit 3,29 kilometer. Låt säga att jag tror att den informationen kan vara intressant för de som följer mig eftersom många av mina vänner också gillar att träna, jag håller då fingret mot hans tweet och får på så sätt upp en undermeny, här finns fem intressanta alternativ.

1. Pratbubblan med en pil i gör att jag kan skapa en tweet som hänvisar till Daniel Hessel samt det han hänvisar till i sin tweet.

2. Ikonen med de två pilarna. Här får jag möjlighet att antingen åter-twittra Daniel Hessels tweet i sin helhet, alltså att posta om den så att mina followers får upp den i sina flöden trots att de inte har Daniel som vän. Eller så kan jag citera hans tweet genom att klicka på Quote Tweet, det gör att hans tweet följer med men att jag kan lägga till lite egen text också. Retweets syns inte i ditt eget flöde, bara i dina vänners, medan citat-tweets även syns i ditt eget flöde.

3. Nästa ikon är en stjärna. Pekar jag på den kommer den att fyllas i för att markera att jag har favoritmarkerat Daniels tweet och på så sätt hittar jag den enklare senare eftersom dessa sparas i en separat lista. Du hittar favoritmarkerade tweets genom att klicka på pappersarket i övermenyn och välja Favoriter. Jag ser även på startsidan att jag stjärnmarkerat Daniels tweet genom den guldiga stjärnan uppe i vänstra hörnet.

4. Överkroppsikonen gör att jag når all den information som Daniel angett om sig själv.

5. Slutligen har jag också två pilar som pekar uppåt som gör att jag kan dela med mig av Daniels tweet via exempelvis ett mejl eller ett sms.

.

.

 

.