Så gör du

Kom igång med Twitter i din Android

Vill du snabbt meddela dina vänner och resten av världen något viktigt är Twitter det sociala nätverk du ska vända dig till. Här kan du följa kändisars vardag och låta andra följa din. Så här kommer du igång.

Publicerad:

6 dec 2011 - 14:55

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Twitter är ett socialt nätverk. Sociala nätverk finns det mängder av, några exempel är Google+, LinkedIn och Facebook. Men Twitter skiljer sig en del från dessa. Här handlar det istället om att du bara statusuppdaterar och följer andras uppdateringar, perfekt för dig som vill hålla kollegor och vänner uppdaterade med vad som händer i ditt liv utan en massa extrafunktioner som spel, festinbjudningar och annat. Dessutom är det mer av ett professionellt nätverk där många företag och välkända personer samlas.

Du har 140 tecken på dig att berätta vad som hänt, sedan tar utrymmet slut och du får skriva en ny tweet om du vill berätta mer. Men hela tanken är att du ska hålla dig kortfattad och koncis. Det ska gå snabbt att twittra och vara enkelt att följa sina vänners tweets.

Många kändisar och högt uppsatta människor inom olika företag använder Twitter, dels för att meddela vad som händer på jobbet och dels för att skapa en brygga mellan denne och dess fans. Du får en inblick i den här personens vardag på ett sätt som kan vara svårt, nästintill omöjligt, annars. Många söker till och med personal via Twitter.

Funktioner

Förutom att uppdatera och följa statusar finns det fler sätt att meddela omvärlden vad du pysslar med. Har du exempelvis en personlig hemsida eller ett företag kan du lägga till en Twitterwidget på den och sedan enkelt hålla folk uppdaterade med vad som händer. Du slipper alltså uppdatera hemsidan med varenda liten nyhet som sker, istället skickar du bara iväg en tweet via en app i mobilen och så dyker den direkt upp i din Twitterwidget på sajten.

Det går även att koppla ihop Twitter med Facebook så att dina tweets dyker upp som statusuppdateringar där med. Detta var extra behändigt förr då Facebookapparna inte fungerade hundraprocentigt, det var då enklare att bara knappa in ett par rader i sin Twitter och uppdatera Facebooksidan på det sättet.

Orkar du inte hålla på med appar i mobiltelefonen kan du även twittra genom att skicka sms.

Kom igång

Skapa konto via datorn

1. För att kunna använda Twitter behöver du ett konto. Surfa in på http://twitter.com och fyll i de tre vita fälten till höger och tryck på Sign up.

2. Du kommer få förslag på ett användarnamn, ändra det till något du tycker passar och tryck på Create account för att skapa kontot.

3. Nu är det dags att anpassa din Twitter. Börja med att kolla igenom förslagen på folk som Twitter tror att du kan vara intresserad av att följa och tryck Follow på de du håller med om. Follow byts ut mot Following på de du valt. I ett senare skede kan du söka upp vänner och annat, men det här är bara för att du ska komma igång.

4. När du har valt ut vänner att följa trycker du på den blåa knappen i botten där det står Next Step: Interests. Detta är ytterligare ett sätt att hitta intressanta människor att följa så välj dina intressen och kolla igenom listan med folk som dyker upp under, tryck på Follow vid de du tycker verkar intressanta.

5. Klicka på den blåa knappen i botten där det står Next Step: Friends. Här kan du antingen välja att söka efter dina vänner genom att skriva in de namn du tror att de har på Twitter och trycka på Search. Eller så kan du säga till Twitter att importera dina kontakter som har Twitterkonton, har du exempelvis ett Messengerkonto trycker du på Search contacts bredvid Hotmailikonen och fyller i dina uppgifter. De kontakter som har Twitter kommer dyka upp i en lista där du kan trycka på Follow.

6. Avsluta hela processen med att trycka på den blåa knappen Finish i botten av sidan och logga in på ditt mejlkonto och bekräfta din mejladress så att Twitter vet att det verkligen är du som skapat kontot.

Kom igång med Twitter i Android

Allmänt

1. Börja med att ladda ner och installera den officiella Twitterappen från Android Market, den heter Twitter och utvecklaren är Twitter, Inc.

2. Eftersom vi redan skapat ett konto i datorn väljer du Logga in längst upp i högra hörnet och knappar in dina uppgifter och klickar på Klar.

3. När du loggat in möts du av de senaste tweetsen från de personer du följer. Klicka på förstoringsglaset uppe i högra hörnet, skrolla ner till botten och välj Scan your contacts för att hitta fler personer som du känner som har Twitter. Klicka på plustecknet bredvid personer som du vill följa för att lägga till dem, när du är klar klickar du på Klar uppe i högra hörnet. Backa för att komma tillbaka till startsidan.

4. Gränssnittet fungerar på så sätt att du har en meny i överkant. Pratbubblan är tidslinjen där du ser alla senaste tweets. Klickar du på @-tecknet får du upp alla tweets där någon nämnt dig vid användarnamn, i början kommer det vara tomt där men ju mer vänner du skaffar och ju mer du twittrar kommer det fyllas på här. Brev-ikonen väljer du för att se om någon skickat privat meddelande till dig. Förstoringsglasikonen ger dig möjlighet att söka efter ämnen och människor. Pappersarket gör att du kan se de tweets du favoritmarkerat samt att du kan hitta fler personer att följa baserat på dina intressen.

5. Oavsett vart du navigerar i appen finns det hela tiden en ikon längst upp till höger som ser ut som ett papper med en penna på, den klickar du på när du vill skriva en tweet. Tryck på den nu för att skriva din första tweet. Fyll i en text och observera ikonerna i botten. Med @-tecknet kan du omnämna någon av dina vänner i din tweet, med kamera-ikonen kan du ta en bild och lägga till den ihop med din tweet och med den runda ikonen skickar du med information om en viss plats ihop med din tweet. Gör dina val och klicka på Twittring längst upp till höger.

6. Du kan uppdatera startsidan där du ser alla tweets genom att dra hela raddan tweets neråt med fingret så att det dyker upp en informationsrad ovanför som säger Release to refresh.

Kom igång

Börja nätverka

För att du ska bli intressant att följa gäller det inte bara att du uppdaterar din Twitter med jämna mellanrum, du bör även hålla kontakten med de du följer och de som följer dig. Här följer lite tips på hur du gör detta på bästa sätt, vi utgår från ett exempel.

Exemplet: Min kollega på Prylportalen, Daniel Hessel, har lagt upp att han varit ute och sprungit 3,29 kilometer. Låt säga att jag tror att den informationen kan vara intressant för de som följer mig eftersom många av mina vänner också gillar att träna, jag håller då fingret mot hans tweet och får på så sätt upp en undermeny, här finns fem intressanta alternativ.

1. Pratbubblan med en pil i gör att jag kan skapa en tweet som hänvisar till Daniel Hessel samt det han hänvisar till i sin tweet.

2. Ikonen med de två pilarna. Här får jag möjlighet att antingen åter-twittra Daniel Hessels tweet i sin helhet, alltså att posta om den så att mina followers får upp den i sina flöden trots att de inte har Daniel som vän. Eller så kan jag citera hans tweet genom att klicka på Quote Tweet, det gör att hans tweet följer med men att jag kan lägga till lite egen text också. Retweets syns inte i ditt eget flöde, bara i dina vänners, medan citat-tweets även syns i ditt eget flöde.

3. Nästa ikon är en stjärna. Pekar jag på den kommer den att fyllas i för att markera att jag har favoritmarkerat Daniels tweet och på så sätt hittar jag den enklare senare eftersom dessa sparas i en separat lista. Du hittar favoritmarkerade tweets genom att klicka på pappersarket i övermenyn och välja Favoriter. Jag ser även på startsidan att jag stjärnmarkerat Daniels tweet genom den guldiga stjärnan uppe i vänstra hörnet.

4. Överkroppsikonen gör att jag når all den information som Daniel angett om sig själv.

5. Slutligen har jag också två pilar som pekar uppåt som gör att jag kan dela med mig av Daniels tweet via exempelvis ett mejl eller ett sms.

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00
 • Ta med allt

  Vi tittar närmare på hur du byter telefon utan att bli av med något. Med rätt verktyg hänger allt från kontakter till bilder och kalender med i flytten.

  27 maj 2014 - 12:00
 • 20 Tips och tricks

  Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

  6 dec 2013 - 15:21
 • Vi visar hur du gör

  Vi har redan gått igenom några verktyg för att skapa appar. Idag visar vi hur du går tillväga med hjälp av verktyget Appmachine.

  10 sep 2013 - 06:00
 • Bygg en app enkelt

  Appbyggarverktyg, det vill säga plattformar som låter både privatpersoner och företag ta fram och publicera mobila appar billigt utan att skriva en enda rad kod, blir alltmer populära. Deras löfte: att vara för apputveckling vad Wordpress varit för webben – något som demokratiserar publicering. Mobil har tittat närmare på fyra sådana plattformar: Appmachine, Appspotr, Conduit, och Appy Pie.

  9 sep 2013 - 06:00
 • Innanför skalet på prestandalurarna

  Avancerade system med processorer optimerade för olika uppgifter – allt på ett enda kiselchip. Mobil kartlägger tekniken och företagen som ger kraft åt prestandamobilerna.

  2 aug 2013 - 19:17
 • Problemlösning för Ios

  Ta del av redaktionens smarta tips och kom runt problem med både Ipad och Iphone. Kanske hittar du någon ny funktion du inte visste om.

  30 jul 2013 - 18:02
 • Kom igång med din lur

  Har du precis köpt och aktiverat din Iphone? Här är den ultimata guiden till hur du lär dig grunderna och alla smarta tips som gör ditt liv med din Iphone smidigare och roligare.

  29 jul 2013 - 17:23

Hetaste apparna

 • Lär känna din Windows Phone

  Microsofts operativsystem ser annorlunda ut än de flesta andra telefoner, men det bety- der inte att det är särskilt svårt att lära sig eller att använda. Vi hjälper dig igång och går igenom grunderna i alla de viktigaste funktionerna.

  15 jul 2013 - 10:28
 • Med Facebook inbakad

  När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

  2 apr 2013 - 11:22
 • Mobilskolan:

  När du fyller din telefon med både bilder och film är Apples teknik för att visa det på större skärm smart. Vi visar hur du får tekniken att fungera med din Androidenhet.

  5 mar 2013 - 14:52
 • Tips och tricks till Ios:

  Vi hjälper dig att få till det så att alla dina kontakter synkas automatiskt mellan Iphone, surfplatta och dator.

  23 jan 2013 - 11:44
 • Guide för Iphone

  Så får du kontroll över vad som syns för e-postadress eller telefonnummer som syns hos mottagaren Imessage.

  6 jan 2013 - 08:00
 • Få tillgång till dina filer överallt

  Med Skydrive kan du lagra och komma åt dina viktigaste filer överallt i världen. Det enda du behöver är uppkoppling till internet.

  2 jan 2013 - 16:52
 • Skola: Flash i Android

  Html 5 tycks vara på god väg att vinna kriget mot Adobes flash för multimediainnehåll på nätet. I slutet av sommaren försvann möjlig­heten att tanka hem flash-pluginen från Google Play för Android, men än så länge är flash för tidigt att räkna ut helt – vi visar hur du får in flash i din Android idag.

  30 nov 2012 - 16:07
 • Skola: Airdroid och Reach Beta

  Två simpla appar låter dig såväl skicka sms och se inkommande samtal i mobilen, som kolla på mobilbilder och massor av annat direkt via datorns webbläsare. Här går vi igenom hur du sköter din telefon från datorn.

  22 nov 2012 - 07:30
 • Lösensordsappar till Ios

  Facebook-kontot, Blocket, idrottsklubben och mataffären. Koder och lösenord behövs till nästan allt i dator och mobil. Men det finns appar som gör att du slipper hålla allt i ­huvudet. Det är de apparna som vi har testat här och visar hur de fungerar.

  4 sep 2012 - 07:30
 • Semesterappar

  Din mobiltelefon kan vara både din bästa och din sämsta vän under resan. Vi hjälper dig att avväpna den så att du inte åker på en ekonomisk smäll, och förklarar samtidigt hur du gör den till en ultimat reseguide.

  11 jun 2012 - 14:48

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.