Med Facebook inbakad

Skola: Facebook i Ios 6

När Apple integrerade Twitter i Ios 5 var det många som undrade varför Facebook inte fick vara med. I och med lanseringen av Ios 6 har Apple lyssnat till önskemålen och bakat in Facebook i systemet (som i skrivande stund är uppe i version 6.1.2). Vi går igenom vad det innebär för dig som användare och hur du får ut det mesta av symbiosen.

Publicerad Uppdaterad

Det är fler personer som spenderar mer tid med Facebook i mobilen än vad de gör på datorn än tvärtom. Därför är det självklart att mobiltillverkare tjänar på att integrera Facebook ordentligt i operativsystemet, och det är precis vad Apple har gjort i och med att företaget släppte Ios 6. Men för att ta del av nyheterna måste du till att börja med logga in på Facebook. Det kan du göra från Inställningar, Facebook. I samband med det får man frågan om man vill installera Facebook-appen, vilket man inte måste göra på direkten. Vill man  ha Facebook installerat på mobilen eller plattan så kan man antingen ladda ner den via App Store-appen, eller så väljer man att göra det direkt från Inställningar.

Lättare att dela

En stor fördel med att ha Facebook integrerat är att det blir lättare att dela med sig av information direkt till det sociala nätverket. Drar du ner notifikationslisten så ser du en Facebookikon högst upp. Klickar du där får du upp en textinmatningsruta där du snabbt kan uppdatera din Facebookstatus. Är du uppmärksam ser du även att Facebook nu också har integrerats med webbläsaren Safari. Är du inne på en sida och klickar på dela-ikonen så märker du nu att det har tillkommit en Facebookknapp. Även här kommer det upp en inmatningsruta, med en bild av webbsidan snyggt fastsatt med ett gem. Klickar du längst ner till vänster på Lägg till plats, så kan du göra precis det. Dock måste du ge Facebook tillåtelse att göra det i Inställningar, Integritetsskydd, Platstjänster (du tas dit automatiskt om du svarar »Inställningar« när förfrågan poppar upp). Notera att det inte räcker med att installera Facebookappen för att den ska dyka upp under Platstjänster, du måste »lägga till plats« innan appen kommer att synas där. Efter det kan du aktivera eller avaktivera funktionen efter behag. I inmatningsrutans andra nedre hörn, alltså under bilden, kan du klicka på vänner (det är den som är vald som standard) och välja en annan Facebookgrupp som ska få ta del av din delning. 

Funktionen i Bilder-appen fungerar på exakt samma sätt som i Safari, med en liten modifikation. Om du klickar på själva bilden så kan du bestämma vilket album bilden ska hamna i. Du kan efter samma princip som för Safari och Bilder, även dela med dig av exempelvis album, låtar, filmer och appar i Itunes Store respektive App Store. Direktlänkarna till de olika alstren hamnar automatiskt i ditt inlägg.

Nytt är även att du enkelt kan dela platsinformation från Apples Kartor. Det är väldigt enkelt, allt du behöver göra är att sätta en knappnål på kartan, trycka på info-ikonen, välja dela platsinfo och klicka på Facebookknappen. Efter det får du göra som vanligt i det för dig numera välbekanta gränssnittet. 

Siri är med i leken

I och med Facebookintegrationen har Siri fått återgå till skolbänken och lära sig lite nya tricks. Håll ner hemknappen för att aktivera henne och säg att du vill Post to Facebook eller Update my Facebook status. Hon frågar då vad du vill ska stå där. Säg det till henne och svara ja eller nej när hon undrar om du vill att hon ska slutföra uppdateringen. Svarar du nej så kan du välja att göra om, få meddelandet visat igen eller avbryta proceduren helt och hållet.

Kontakter och kalendern

Om du vill kan din IOS-kontaktbok och kalender integreras med Facebook. Låter du Facebook ha tillstånd att komma åt informationen du har i din enhet så håller den reda på Face book aktiviteter och vänners födelsedagar. Informationen visas i kalendern men du kan också välja där att inte låta den göra det. Vill du att Facebook inte alls ska få åtkomst stänger du av den funktionen på samma ställe som där den kan aktiveras: under Inställningar, Facebook. Det är inte elt ovanligt att det bildas dubbletter av vissa kontakter i din telefonbok efter att du har uppdaterat dem med Facebook. Innehåller båda posterna samma information så är det bara att radera den ena. Gör de inte det, exempelvis kanske den ena har en e-postadress medan den andra saknar det, så får man slå ihop dem. Det man får göra då är att länka samman dem manuellt. Öppna kontakten, välj Ändra, bläddra längst ner och klicka på Länka kontakt…. Leta sedan upp dubbletten i telefonlistan, klicka på den (den du redan har öppen är gråmarkerad och oklickbar) och välj sedan klar.

Har du tripletter eller mer av samma kontakt men vill sätta ihop dem så gör du om ovanstående procedur flera gånger. Om du vill uppdatera dina kontakters bilder med de från Facebook men slippa ha deras födelsedagar i notifi kationslisten (men behålla de du har i kalendern) så kan du gå till Inställningar, Facebook och stänga av synkningen för kontakter. Tänk på att det kan ta några minuter innan det har uppdaterats.

Messenger

Facebook Messenger, som för närvarande inte finns i en Ipad-anpassad version, är ingen ny företeelse men appen får då och då lite nya funktioner. Det senaste är att man,  utöver att dela med sig av bilder, kan bifoga ett röstmeddelande. Från det är steget inte långt till voip-telefoni och i skrivande stund är den funktionen faktiskt tillgänglig för kanadensiska användare, som nog får ses som resten av världens försökskaniner. Går allt som det ska, i Apples tycke vill säga, så lär det bli fler än bara kanadensare som

får tillgång till den nya funktionen. Microsoft med sitt Skype och de andra aktörerna drar nog efter andan.

Pages

Det går att administrera icke-privata Facebooksidor från en speciell app som heter Facebook Pages (inte att förväxla med Apples Pages). Frågan är bara varför man skulle vilja göra det när administrationen via »vanliga« Facebook är så mycket bättre.

Facebook Poke

Peta på en vän med ett meddelande, ett foto eller en video om du tycker det är roligt. Dessutom så kan du bestämma hur länge den andra personen ska få se det du har skickat. Eller ladda ner konkurrenten Snapchat som enligt vissa gör samma fast bättre, i alla fall om man går efter appens popularitet i USA.

Facebook Camera

En enkel liten app som egentligen inte gör mer än att filtrera fram bildinlägg samt gör det lätt för dig att göra enklare bildbehandling och lägga upp dina egna bilder från mobilen. Gränssnittet med överlappande funktionssidor är aningen rörigt och egentligen är appen ganska onödig. Folk använder väl mest Instagram?

Med hjälp av Siri kan Facebook- och Twitterstatusen uppdateras utan att skärmen är upplåst, till och med om du har aktiverat lösenordsskyddet. Det innebär att dina lite mer skojfriska vänner (och nuvarande eller blivande ovänner) kan ha roligt med dina statusuppdateringar om du har Sirifunktionen påslagen. Vill man inaktivera den funktionen så går man till Inställningar, allmänt, Lösenkodlås, och avmarkera att det ska gå att få åtkomst till Siri från låst skärm.

Man hittar många kommentarer på nätet i p>

Skulle händelsen vägra försvinna kan det vara värt det att göra om proceduren i en annan webbläsare, ibland kan det lösa problemet. Som steg två kan man välja att inte visa evenemang man sedan tidigare har tackat nej till genom att i Events klicka på kugghjulet som representerar inställningar och markera kryssrutan för Hide Declined Events, men kom ihåg att de då inte bara döljs i Ios-kalendern.