Stor guide:

Välj rätt mobilt bredband

Bredbandsmodemen har nu i flera år toppat operatörernas försäljningslistor över de populäraste produkterna. Men det är skillnad på bredband och bredband. Månadsavgifter, villkor och hastigheter skiljer sig åt en hel del.

Publicerad Uppdaterad

Den hastighet som operatörerna brukar ange i sin marknadsföring är nedladdningshastigheten. Det vill säga om man anger någon hastighet över huvud taget. Den som är van vid hastighetsangivelserna för fast bredband riskerar att bli besviken på hastigheterna i mobilt bredband. Det beror på ett antal saker. I fast bredband har man till exempel inte samma problem med nätbelastning och täckning som i mobilt bredband. Sedan avgörs hastigheten också av operatörernas täckning, i och utanför tätorter. Ju längre från basstationen du är, desto svårare är det att få en bra hastighet, även om du har täckning.

Databegränsning

Många operatörer har satt ett tak på hur mycket data man kan ladda ner per månad med hög hastighet. Å ena sidan räcker 5 GB till cirka 5000 nedladdningar av webbsidor som mobil.se eller aftonbladet.se. Men om du å andra sidan ägnar dig åt fildelning och konstant laddar ner data är det teoretiskt möjligt att förbruka hela din månadstilldelning på 5 GB på ett dygn.

Så länge du bara surfar och kollar din e-post är 5 GB rätt mycket. Tele2s billigaste abonnemang, som det är lätt att fastna för om man bara tittar efter månadskostnaden, har dock ett tak på 1 GB per månad, och det är lättare att uppfatta som litet för den som tänkte använda sitt mobila bredband mycket.

Den vanligaste åtgärden om man går över sin databegränsning är att datahastigheten stryps till 64, 120 eller 200 kbit/s, ungefär som ett gammaldags modem, vilket med dagens internet lätt kommer att kännas mer eller mindre oanvändbart. Nästa månad återfår man den fulla hastigheten.

De flesta bredbandsabonnemangen på marknaden är också fastprisabonnemang där man betalar en fast månadskostnad utan ytterlikare trafikkostnad. Men det finns numera också kontantkort för mobilt bredband. Använder de mobilt bredband bara enstaka tillfällen under sommaren kan det vara rätt val. En mellanväg är Flex-abonnemanget från Net1. Månadskostnaden är låg, men data kostar 1 kr per megabyte upp till taket på 349 kr per månad.

Modem eller router

Om du bilder dig för ett år på ditt mobila bredbands-abonnemang ingår oftast ett usb-modem. Det finns dock andra varianter som kan vara smidigare. Ofta går det faktiskt att använda sin 3G-mobil som modem eller router, för mobilt bredband. Att använda sitt vanliga mobilabonnemang som internetuppkoppling kan bli dyrt, men flera operatörer erbjuder tilläggsabonnemang till ditt mobilabonnemang som ger bättre priser på mobildata (se vår abonnemangsguide längre bak i tidningen för fakta om datapaket).

Om du använder ditt mobila bredband stationärt - i sommarstugan, i båten eller kanske på byggarbetsplatsen, så finns det många fördelar med att koppla upp datorn via en router. Datorns batteri räcker längre, du slipper installera drivrutiner och programvara och flera användare kan dela på uppkopplingen. De flesta mobila bredband levereras med usb-modem medan router kan fås mot tillägg. Hos Net1 ingår router med abonnemangen Kraftpaketet och Kraftpaketet Plus.

Det brukar gå bra att teckna sig för ett mobilt bredbandsabonnemang även utan bindning, men priset blir litet mindre fördelaktigt. Oftast är det då rabatten på modemet eller routern som utgår. Månadspriset brukar däremot vara detsamma, så om du redan har ett modem kan det vara en ide att kolla upp priserna utan bindningstid.

Köper du ett modem med ditt abonnemang är det oftast operatörslåst, precis som en mobiltelefon. Liksom mobilen kan modemet låsas upp, operatörerna brukar ta 250 kronor för besväret.

Koppla upp sommarstugan

Istället för att bara koppla upp en dator så kan du använda ditt mobila bredband med en router. Då kan du ansluta flera datorer (och smarta mobiler) samtidigt till internet via wlan, med ett enda mobilt bredbandsabonnemang.

Netgear MBRN3000

Fungerar i de flesta länder och klarar modem för turbo-3g, LTE och Wimax. Fyra nätverksportar och WPS för snabb inkoppling av trådlösa enheter.

Modemanslutning:USB. Modem ingår ej.

Wlan: 802.11 b/g/n 300 Mbps

Tillverkarens hemsida:www.netgear.com

Pris:1000 kr

Option Globesurfer Wifi Router

Router i första hand för Options usb-modem, men klarar även flera olika modem från Huawei, ZTE och C-Motech. Fungerar som en filserver med en hårddisk kopplad till den extra usb-porten.

Modemanslutning:USB. Modem ingår ej.

Wlan: 802.11 b/g/n 150 Mbps

Tillverkarens hemsida:www.option.com

Pris:900 kr

Option Globesurfer III Router

Avancerad router med stor färgdisplay och inbyggt modem. Usb-port för lagring, dubbla nätverksuttag och anslutning för analoga telefoner. Inbyggd VPN-server och stöd för dynamiska DNS-tjänster.

Modemanslutning:Inbyggt

Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps

Tillverkarens hemsida:www.option.com

Pris:3000 kr

Huawei B260A

En riktigt kompakt router med inbyggt modem. Datorer ansluts med wlan eller med sladd till ethernet-porten.

Modemanslutning:Inbyggt

Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps

Tillverkarens hemsida:www.huawei.com

Pris:1700 kr

Dovado 4GR Router

Router med wlan och fyra trådbundna portar. Fungerar med ett stort antal olika usb-modem och har ett webbgränssnitt med möjlighet att skicka sms. Kan fjärrstyra strömbrytare och belysning via Tellstick-sändaren eller rapportera sin position via en extern gps.

Modemanslutning:USB. Modem ingår ej.

Wlan: 802.11 b/g/n 300 Mbps

Tillverkarens hemsida:www.dovado.com

Pris:1300 kr

Edimax 3G 6200N

Billig 3G-router med snabbt trådlöst nätverk enligt n-standard. Fyra RJ45-portar finns för trådbundna datorer.

Modemanslutning:USB. Modem ingår ej.

Wlan: 802.11 b/g/n 150 Mbps

Tillverkarens hemsida:www.edimax.com

Pris:600 kr