Har du någon koll på spelhistorien vet du att spel som bygger på licenser från kända filmer eller tv-serier är sådant som du ska hålla dig borta från, punkt. De få undantagen som finns går att räkna på en hand bland myllret av avskräde som den typen av spel innebär. Adventure Time Game Wizard är faktiskt ett av de få undantagen.
Cartoon Networks syratripp till tv-serie är skriven med lika mycket vuxenreferenser som skojiga hållpunkter för barn och av den anledningen har serien nästan kommit upp i samma galna popularitet som nya My Little Pony bland vuxna fans.
Här handlar det om ett plattformsspel med Finns och Jake (med originalröster, så det räcker egentligen med att höra John DiMaggio göra sin grej för att det ska vara värt pengarna) tampas mot den elaka Doodle Wizard (Weird Al Yankovic står för den rösten). De får sällskap av en bunt andra figurer från serien och på det stora hela känns grafikvalet troget serien. Kontrollerna finns i två upplagor för att du ska hitta något som passar. Ingen av dem är revolutionerande bra, men spelet i sig är ganska förlåtande så det fungerar ändå.
Annons
Det färdiga spelet är dock bara en liten del av det hela. Det finns även ett redigeringsläge där du kan göra dina egna banor. Väldigt mycket Little Big Planet alltså, men med en editor som inte kräver en högskoleutbildning för att förstå sig på. Här har du en spelbar bana inom ett par minuter om du så vill och det är aldrig några större problem att förstå vad som är vad. Vill du inte kludda på skärmen för att göra banor kan du skriva ut rutade papper med speciella hållpunkter och rita banorna själv. Dessa kan sedan skannas in med telefonens kamera och det hela fungerar faktiskt förvånansvärt bra trots utskriftens ganska pluttiga rutnät.
Annons
Givetvis kan du även kolla in vad andra har gjort för banor och spela dem. Det vill säga det tar ungefär två minuter innan vi ger upp det färdiga spelläget och enbart sitter och mekar ihop egna banor och spelar andras. Visserligen måste du klara det vanliga spelläget för att låsa upp alla objekt i editorn (du kan även köpa extraprylar om du så vill, men det är ingen köphets direkt), men det slutar oftast med att vi hoppar in i editorn så snart en ny fiende låsts upp eller liknande.
Med tanke på hur knäpp serien är känns det här som ett klockrent spelkoncept för Adventure Time och utöver de något svaga kontrollerna är det här så fantastiskt bra gjort att du inte ens behöver ha sett serien för att uppskatta det här.