Kul Klon

Apptest: Tower Dwellers

Det är extremt mycket med Tower Dwellers som luktar Kingdom Rush, inte för att det är något negativt med det, alls.

Publicerad Uppdaterad

Det tar ungefär två sekunder att förstå var mycket av inspirationen till Tower Dwellers kommer från: Ironhides Kingdom Rush-serie. Väldigt mycket ser ut och fungerar på samma sätt som ett av de senaste årens bästa Tower Defense-spel, men det finns också en väldigt välkommen tvist till det hela.

Riktigt hur namnet går ihop med storyn, där du är den invaderande styrkan, framgår inte riktigt. Samtidigt är allt från namn och beskrivningar på fiender och enheter till storyn och egentligen allt ”fluff” kring själva spelmekaniken gjort med nästan lite för mycket distans till sig själv. Väldigt mycket handlar om att medvetet lägga till självdistans och nästan tvinga in humor i alla sammanhang som kan hittas, vilket blir lite mycket ibland.

Just därför är det väldigt uppfriskande att spelmekaniken är så pass seriös och solid. Tower Dwellers använder sig inte av det beprövade receptet med torn som skjuter, utan här handlar allt om de enheter du placerar ut. På ett förutbestämt antal ställen kan du bygga torn som genererar en soldat som slår ihjäl anstormande fiender. Uppgradera tornet och du får två soldater och så vidare. Bredvid varje torn finns ett par specialplatser att bygga på. Där placerar du byggnader som gör om närliggande torn och ger soldaterna bättre svärd för närstrid, magikunskaper eller en pilbåge. De flesta banor är byggda för att två byggnader ska kunna kopplas ihop med åtminstone ett torn, så att du får en magiker med svärd eller en bågskytt som kan langa magi när det behövs. Det liknar Kingdom Rush och dess fokus på defensiva enheter, men är samtidigt ett tillräckligt fräscht grepp för att känns nytt och annorlunda.

Till din hjälp har du även tre magier som antingen helar dina trupper, fryser ner och sölar till fiendens trupper eller helt enkelt slår ihjäl dem medelst regn av rabiata höns(!).

Varje avklarad bana ger dig möjlighet att uppgradera både torn och byggnader och trots att det här är öppet mål för att slänga in lite in-app-köp slipper vi som tur är det. Vad som är mer förvånande är att Androidversionen kostar närmare dubbelt så mycket som samma spel till Ios eller Windows Phone. Trots det handlar det om ett väldigt välbyggt och solitt spel som är precis vad den här genren behöver.