Så mycket för pengarna

Test: Xiaomi Redmi 5 Plus – väldigt prisvärd Android för under 2000 kr

Det är inte så att Xiaomi är ensamma om att erbjuda en väldigt prisvärd produkt i det här prissegmentet, men de tar definitivt en av tätpositionerna.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
72%

Prisvärd

Skärmen

Snyggt anpassat gränssnitt

Långsam appinstallation

Inte senaste Android 8

Det är mycket som gör Xiaomi Redmi 5 Plus intressant även när man tittar bortom prislappen. Här har vi först och främst en telefon med stor skärm, och ett väldigt välkomnande, enkelt och genomarbetat gränssnitt. Xiaomi anpassar en hel del i utseende och funktion, men i grunden är det Android som är operativsystemet även om de animationer, funktioner och grafiska förfiningar som lagts till nästan gör att det här påminner om Iphone och Ios. Till och med ikoner kan animeras och det är en av nyheterna i MIUI som Xiaomi kallar sitt gränssnitt. När jag stänger Facebook-appen till exempel så stängs ikonen som en dörr som steg för steg döljer en värld av like-knappar glada emojis och hjärtan. Det här görs på ett lekfullt, smakfullt sätt utan att det blir irriterande. Integrerat i gränssnittet finns även väder för din aktuella plats så den ser du både i aviseringsmenyn om du väljer det och direkt i ikonen för väderappen där såväl temperatur som väderlek visas, i mitt fall just nu 9 grader och regn.

Svenska som språk

För den som inte känner till Xiaomi sedan tidigare, och det kan nog finnas en del i målgruppen för den här telefonen, så är det en kinesisk tillverkare som de senaste åren gjort stora framsteg såväl genom att släppa riktigt innovativa telefoner som bra och prisvärda billigare modeller. Eftersom fokus från början varit på den kinesiska marknaden har dock Xiaomi varit lite svårtillgängliga för oss här i Sverige, men det är nu på väg att ändras och faktum är att Xiaomi Redmi 5 Plus är den första Xiaomitelefon som vi testar som från början levereras med svenska som språk. Man har kunnat addera svensk tangentbord med åäö sedan länge och den tekniskt kunnige har haft möjlighet att ladda in svenska som systemspråk, men nu är alltså allt det fixat från start. Alla Xiaomis appar och hela systemet, inklusive tangentbord är på svenska när vi valt det, precis som man förväntar sig.

Ingen nykomling längre

Det har varit lätt att gilla Xiaomis telefoner sedan tidigare, men när de nu finns på svenska, hos fler återförsäljare och med service och support så blir de onekligen tillgängliga och ett tydligare alternativ för fler. Dessutom ett riktigt bra alternativ. Det mesta som man förväntar sig av en telefon idag finns på plats i Redmi 5 Plus. Särskilt om man som användare inte haft koll på Xiaomi sedan tidigare och först nu när allt är på svenska upptäcker bolaget ser det ju ut som de tagit sig från ingenting till bra på väldigt kort tid.

Vi har till exempel en molntjänst kallad Mi Cloud som låter dig synka dina bilder till en webbtjänst så de är säkra även om telefonen skulle komma bort. Via samma tjänst kan jag även se på webbsidan efter att ha loggat in till exempel de senaste sms som kommit till telefonen och vad jag själv skickat. Bra om jag hade glömt telefonen hemma. Att se missade samtal, telefonens position och poster i adressboken går det med. Och givetvis kan du använda den här informationen för att enkelt föra över information från en gammal Xiaomi-mobil till en ny om det skulle bli aktuellt.

Kryddat gränssnitt

Eftersom Xiaomi Redmi 5 Plus kör Android går det givetvis bra att köra sin bildbackup via tjänster som Google Foto, Dropbox eller liknande och kontakter och annat via Google. Att telefonen kör Android garanterar alltid att apputbud och funktioner håller en hög grundnivå, men jag imponeras verkligen över det finslipade skal som Xiaomi lägger på. Inställningsguiden man får gå igenom när man startar telefonen första gången är enkel och självinstruerande. Gränssnittet är kryddat med en rad små animeringar som förstärker upplevelsen. Till exempel blir jag lite barnsligt förtjust i animationen som pulveriserar ikonen på de appar som jag väljer att radera och inte en gång så upplever jag gränssnittet som långsamt. Xiaomi Redmi 5 Plus har som prislappen antyder inte marknadens snabbaste processor, men den räcker till och gränssnittet fungerar prickfritt. Mitt intryck är helt enkelt att det här är en extremt prisvärd telefon som är riktigt lätt att tycka om. Ett irritationsmoment jag stöter på är att det tar väldigt lång tid att ladda ner och installera appar, men det är i alla fall inte ett så stort problem att det grumlar helhetsintrycket.

Mycket tack vare att skärmen är i det moderna, långsmala 18:9-formatet och högupplöst med fin detaljåtergivning känns telefonen påkostad. Tittar vi på material och design behöver inte de heller skämmas för sig. Det mest påtagliga förutom skärmen är att telefonen är tunn. Framsidan är givetvis i glas, kanterna lätt rundade så man får ett bra, behagligt grepp och baksidan i aluminium med fingeravtryckssensorn placerad strax under kameran. 

Konkurrenskraftig kamera

Med sin prislapp på under 2000 kronor är det inte konstigt att Xiaomi Redmi 5 Plus saknar dubbelkamera, men det innebär inte att vi blir utan spännande funktioner i kameraappen. Faktum är att det finns flera olika smarta extrafunktioner i kameraappen. När jag jämför mobiltelefoner brukar jag reagera på att nykomlingar på mobilmarknaden ofta har svårt att få till kamerafunktioner, men Xiaomis kameraapp talar tvärtom om att här finns erfarenhet att ta av. Här finns ett enkelt autoläge med en smart genväg för att justera exponeringen så fort jag fokuserar hittar jag flera ytterligare fördelar.

Utöver mer eller mindre självklara funktioner som panorama, ett manuellt proffsläge och olika scenlägen finns röststyrning så du kan ställa upp kameran och ropa för att bilden ska tas. Även den funktion som automatiskt rätar upp bilden mot horisonten hur du än roterar telefonen kan vara användbar. Tittar vi på kameran som sådan, eller rättare sagt bilderna den tar så klarar de sig bra. Utöver dagsljusbilder blir faktiskt även bilder i sämre ljusförhållanden klart godkända med tanke på prislappen. När vi till det till det adderar den stora fina skärmen, gränssnitt och de funktioner som erbjuds kan man inte göra annat än att sammanfatta det här som en väldigt prisvärd telefon.

Batteritest 

Batteriets videotid: 7 h 36 min

Frågor och svar

Hur kan jag anpassa telefonens inställningar?
Inställningsmenyn i telefonen rymmer en del speciallösningar utan att för den skull bli överdrivet krånglig. Det finns till exempel ett skyddat läge där du kan spara privata bilder och appar separat från resten av innehållet.

Hur klarar telefonen att utnyttja den stora skärmytan?
Riktigt bra faktiskt. Du kan till och med välja bort menyraden i botten och istället använda olika svepgester för att komma till hemskärm, tillbaka och för att växla mellan appar.

Är den vattentålig?
Nej, håll den borta från regn och rusk.

Ett alternativ:

Ren Android
Om nu Xiaomi växt sig stora de senaste åren har Motorola varit med i stort sett lika länge som mobiltelefoner funnits. Med telefoner som Moto G5 och G5 Plus erbjuder de verkligt prisvärda telefoner i ungefär samma prisklass som Redmi 5 Plus lägger sig.

Testbild

Kameraappen har fler smarta genvägar och kameran i sig tar bra bilder i dagsljus och klart godkända även i mörker.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
72%

Fakta

Allmänt

Modell Redmi 5 Plus

Tillverkare Xiaomi

Lanseringsdatum 2018-04-18

Modellnummer MEG7

Mått 158,5 x 75,45 x 8,05 mm

Vikt 179,5 g, 89 %

Pris 1990 kr

System Android

Systemversion 7.1.2

Chipset Snapdragon 625

Processor 8 x 2 GHz

Skärm

Mått 5,99 tum, 90 %

Upplösning 2160 x 1080 pixel

Pixeldensitet 403 ppi, 95 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 3 GB, 33 %

Lagringsminne 32 GB

Tillgänglig lagring 23 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 4000 mAh, 82 %

Uppmätt videotid 7 tim, 36 min

Trådlös laddning Nej

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 6 (300 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel, 25 %

Anslutningar

Anslutningskontakt Micro USB

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 4.2

Wifi 802.11a/b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Ja

Stereohögtalare Nej

Benchmark-tester

Antutu 7.0 77608

Basemark 1268

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 9,4 FPS, 12 %

GFXBench T-Rex Onscreen 18 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 873

Geekbench 4: CPU Multi-core 4288

Geekbench 4: Compute 3196

Google Octane 4796, 13 %

Jetstream 1.1 26,231

Prisvärd

Skärmen

Snyggt anpassat gränssnitt

Långsam appinstallation

Inte senaste Android 8