Ett frågetecken och många svar

Test: Xiaomi Mi Mix 2S - som andra toppmodeller, men ändå unik

Mobil testar nya toppmodellen Xiaomi Mi Mix 2S, en telefon med stor skärm som trots det låter oss slippa sensorpanel.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Kvalitetskänslan

Trådlös laddning

Mjukvaran

Inte vattentålig

Ingen ansiktsigenkänning för att låsa upp

Det hela började så klart med koncepttelefonen Mi Mix som var en ovanlig koncepttelefon på flera sätt. Dels för att den erbjöd så mycket unik teknik, men även för att den, ovanligt för att vara en koncepttelefon, faktiskt såldes i stora mängder till konsumenter, ja som vilken telefon som helst. Det här var innan sensorpanel blev en stapelvara i dagens mobiler och Xiaomi hade istället radat upp en rad högteknologiska innovationer för att åstadkomma det man vill med en sensorpanel, men ändå slippa den. Så vad gör en sensorpanel egentligen, jo den maximerar skärmytan samtidigt som den ger plats åt selfiekamera, högtalare och sensorer som måste finnas där på framsidan för att vi ska få de funktioner vi förväntar oss och är vana vid. Nackdelen med en sensorpanel är ju att den inkräktar på skärmytan och det slipper vi alltså i Xiaomi Mi Mix 2S. Den nackdel vi istället får dras med, och det är en av få nackdelar med Mi MIx 2S, är att vi har selfiekameran längst ner på framsidan av telefonen istället för som brukligt i toppen. Det låter kanske inte som en påtaglig uppoffring, men det fungerar inte helt hundra. I sitt eget gränssnitt i kameraappen har Xiaomi löst det här relativt bra. När du snurrar telefonen ett halvt varv snurrar gränssnittet med så du får kameran i toppen och avtryckarknappen i botten. För kameran måste vara längst upp för att vinkeln när du tar selfies inte ska ge ofördelaktiga bilder som är svåra att få bra.

Den här lösningen fungerar dock inte när du tar bilder i andra appar, som Snapchat, Facebook eller Instagram, så där blir selfies du postar obönhörligen upp och ner.

Riktigt bra kamera

Det finns dock mycket bra med telefonen också. Kameran i sig har fått en påtaglig uppdatering och är inte bara bättre än föregångaren utan även en konkurrenskraftig kamera när vi tittar och jämför den med andra toppmodeller.

Framförallt är det två gånger optisk zoom som bidrar och den funktionen finns tack vare de dubbla kamerorna på baksidan av telefonen. Bilder, även i mörker, blir riktigt bra, men om man granskar detaljerna kan man, särskilt när man använt zoom se att bilderna här har lite mer brus och urvattnade färger jämfört med de bästa mobilkamerorna idag, men skillnaden är sannerligen inte stor. 

Kameran ger även funktion för så kallad bokeh-effekt, att du kan få snygg oskarp bakgrund medan motivet i förgrunden är skarpt och det fungerar bra både med de två bakre kamerorna och med selfiekameran trots det bara finns en och inte två kameror på framsidan. Tyvärr stödjer selfiekameran inte ansiktsigenkänning så att du kan låsa upp telefonen bara genom att titta på den, utan här är vi hänvisade till fingeravtrycksläsaren på baksidan.   

Högkvalitativ

Tittar vi på telefonen till det yttre hittar vi alltså fingeravtrycksläsaren på baksidan placerad en bit under kamerorna så att det inte är någon risk att du prickar fel. Fingeravtryckssensorn är bra placerad så den är lätt att nå och den svarar kvickt. Framsidan med skärmen är givetvis i glas och där är kanterna tunna med undantag för i botten där Xiaomi samlat selfiekameran och andra komponenter i ett cirka en centimeter långt utrymme mellan skärm och telefonens nedre kant.

Ramen runt telefonen är i aluminium och baksidan är i keramik, vilket gör att den är blank och känns lite oljig i ytan. Aluminiumramen gör ändå telefonen bra att greppa, men vill du ha en mer matt yta så skickar faktiskt Xiaomi med ett skal till telefonen i just ett matt plastmaterial. Kamerorna är placerade uppe i vänstra hörnet på baksidan och sticker ut någon millimeter på samma sätt som till exempel kamerorna på Iphone X eller Huawei P20 Pro gör.

Genomtänkt mjukvara

Mi Mix 2S levereras med Android 8.0 Oreo, vilket är den senaste större uppdateringen av Android och på toppen av det har Xiaomi sitt eget mjukvaruskal med anpassningar som de kallar Miui. Det förändrar en hel del i funktioner och utseende, men jag tycker att det gör det på ett väldigt genomtänkt och visuellt tilltalande vis. Det påminner en del om det flyt som finns i Ios på en ny Iphone med animationer adderat ovanpå det. Ett par av ikonerna på startskärmen animeras till exempel när jag stänger appen i fråga.

Facebook-ikonen blir en dörr som stängs, blixten i ikonen för Facebook Messenger animeras, kameran i Instagram-ikonen fyrar av en bild och så vidare. När jag avinstallerar en app ser jag ikonen splittras i småbitar över skärmen. Det är ingen tvekan om att appen är avinstallerad. När det gäller Xiaomi har tidigare inte fullt språkstöd för svenska varit en självklarhet, men det är det nu och det är givetvis en fördel, även om det mer eller mindre är en självklarhet.

Prestandan är bra och animationer och liknande flyter alltså på riktigt bra, även i mer krävande appar. Systemchippet är det mest kraftfulla idag, Snapdragon 845, och arbetsminnet är väl tilltaget även det, 6 GB, för att säkerställa bra prestanda. Utöver att gränssnittet helt enkelt flyter på som man förväntar sig av en flaggskeppsmobil idag så finns även Xiaomis egen molntjänst integrerad så att du alltid kan ha backup på bilder, kontakter och så vidare om telefonen skulle komma bort. Då kan du hitta telefonen via webbtjänsten och även se innehållet där i form av bilder, filmer och allt annat viktigt innehåll. I telefonen finns även en hel del extra funktioner. Vi har till exempel det som kallas sekundärt utrymme, vilket innebär att du kan ha två olika uppsättningar appar och konton i telefonen. Dessutom finns så klart dubbla simkortplatser.

Batteritest

Batteriets videotid: 6 h 22 min 

Frågor och svar

Det finns svenska som språk i telefonen?

Ja, så var inte fallet förr i tiden, men nu har Xiaomi både svenska som språk i sina telefoner och en betydligt bredare distribution i Sverige med flera återförsäljare.

Är telefonen tålig?

Den känns gedigen och välbyggd men det finns ingen certifiering för vattentålighet till exempel.

Trådlös laddning?

Ja, det finns. Det är något som tillkommit sedan vi testade föregångaren.

 

Ett alternativ:

Med mer lagring

Främsta konkurrenten är nog kinesiska kollegan Oneplus 6 som har betydligt mera lagringsutrymme (256 GB) och ändå ett lägre pris. Samsung Galaxy S9 kan också vara ett bra val i den här prisklassen.

Testbild

Kameran i Mi Mix 2S, eller kamerorna rättare sagt, är riktigt bra och tar fina bilder även när ljusförhållandena är utmanande. 

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell Mi Mix 2S

Tillverkare Xiaomi

Lanseringsdatum 2018-06-01

Mått 150,9 x 74,9 x 8,1 mm

Vikt 191 g, 95 %

Pris 7000 kr

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Snapdragon 845

Processor 4 x 2,8 GHz , 4 x 1,8 GHz

Skärm

Mått 5,99 tum, 90 %

Upplösning 2160 x 1080 pixel

Pixeldensitet 403 ppi, 95 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 6 GB, 66 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 3400 mAh, 70 %

Uppmätt videotid 6 tim, 22 min

Trådlös laddning Ja

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1700 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), , Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel, 25 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11a/b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

Benchmark-tester

Geekbench 4: CPU Single-core 2483

Geekbench 4: CPU Multi-core 8471

Geekbench 4: Compute 13670

Google Octane 15794, 43 %

Jetstream 1.1 78,492

Basemark Web 3.0 290,04

Antutu 7.0 184576

Kvalitetskänslan

Trådlös laddning

Mjukvaran

Inte vattentålig

Ingen ansiktsigenkänning för att låsa upp