Fokus på power-users och gamers

Asus vd avgår - lägger om mobilstrategin

Asus storsatsning på mobilmarknaden har inte gett resultat, och nu lägger man om strategin samtidigt som vd Jerry Shen avgår.

Publicerad Uppdaterad

Asus är en av världens fem största datortillverkare, och man har även en lång historia av att försöka etablera sig på mobilmarknaden. Det senare har inte riktigt velat sig, och den storsatsning man drog igång med Zenfone 3 för ett par år sedan ser inte ut att ha betalat sig. Nu avgår Asus vd sedan 11 år, Jerry Shen.

Företaget drar samtidigt igång en omorganisering av mobilavdelningen, och i samband med det aviserar man en engångsutgift på drygt 2 miljarder mätt i svenska kronor för att täcka förlusterna för mobildelen och dess omorganisering. Asus ordförande kallar mobilmarknaden för "ett blodigt slagfält".

Av de uttalanden man gör att döma planerar Asus inte att lägga ner mobilverksamheten helt. I stället ska man fokusera på "gamers och power-users". Av detta får man dra slutsatsen att spelmobilen ROG Phone, som lanserades i höstas tillhör de mer framgångsrika produkterna i företagets portfölj, och att vi kommer att få se fler mobiler i den serien. Kanske har också den prisvärda toppmodellen Zenfone 5Z gått bra. Däremot lär vi få se mindre av "stor skärm, stort batteri"-mobilerna i Zenfone Max-serien, och andra låg- och mellanprismobiler i asus brokiga produktportfölj.

Källa