Nytt integritets-grepp

Blackberry-app hindrar snokande ögon

Med appen Privacy Shield aktiverad blir exponeringen av skärmen kraftigt begränsad.

En av de mindre uppmärksammade mobilrelaterade säkerhetsriskerna är att någon tittar över axeln och snappar upp känslig information när du använder din smartphone. Men Blackberry lanserar nu en udda lösning på problemet i form av appen Privacy Shade.

Publicerad Uppdaterad

Du har säkert tänkt tanken när du använt din telefon på en plats där det råder trängsel: Tänk om någon ser vad jag skriver nu? Rädslan är inte obefogad. Vi delar ju inte sällan med oss av känslig information på våra skärmar, och att slå in pin-koden för att låsa upp telefonen eller säkerhetskoden till Swish på en smockfull buss är att leka med elden en smula. För att inte tala om hur olustigt det är att medresenärerna kan stå och läsa våra chattkonversationer över axeln. 
Men kanadensiska Blackberry har en lösning av ett slag vi inte skådat tidigare i form av appen Privacy Shade. När appen är aktiverad exponeras bara just det område av skärmen som du för närvarande läser av eller skriver någonting på, vilket förvisso inte eliminerar risken för att någon ser informationen helt, men ändå minskar den rejält. 
Appen jobbar som ett lager ovanpå övriga appar och det är upp till användaren att välja hur hårt filtrerad den dolda informationen på skärmen ska vara. Ett läsverktyg i form av en rektangel eller en cirkel kan flyttas runt på skärmen för att visa den del man för tillfället vill exponera. Appen kan snabbt slås på och av direkt via telefonens snabbinställningar, om man har Android 7.0 eller senare. 
Tyvärr fungerar appen i dagsläget enbart med Blackberrys egna mobiltelefoner, och någon ambition att rulla ut den till andra tillverkares hårdvara tycks Blackberry inte ha i nuläget.