Produktionen ska återupptas idag

Chippjätten TSMC hårt drabbad av virusattack

Den taiwanesiska chipptillverkaren TSMC har drabbats av ett datavirus som under helgen slog ut stora delar av företagets produktion. Detaljerna kring attacken är få, men det hela har fått mycket stora konsekvenser för TSMC, som bland annat tillverkar det A12-chipp som förväntas sitta i höstens nya Iphone-modeller.

Publicerad Uppdaterad

TSMC – som i dagsläget är världens största chippleverantör – drabbades natten till lördagen av ett datavirus som tvingade företaget att stänga ned sin produktion till 80 procent. Det ska ha varit i samband med en mjukvaruinstallation som stora delar av tillverkningsutrustningen infekterades med skadlig kod av något slag. Detaljerna kring koden är ännu inte offentliggjorda, men det har förekommit spekulationer om att det rör sig om ransomware, det vill säga skadlig kod som tar filer som gisslan och pressar det drabbade företaget på pengar för att låsa upp dem. Enligt TSMC själva ska det dock inte vara någon hackare som ligger bakom tilltaget, men man har inte kommit med någon officiellt uttalande kring vilken typ av virus det handlar om. 

Orskar förseningar

Ett produktionsstopp av den här magnituden får förstås enorma konsekvenser och TSMC säger i ett pressmeddelande att det hela bland annat kommer att leda till försenade leveranser och en minskad bruttomarginal på 1 procent. Huruvida det hela kommer att påverka leveranserna av A12-chippet som förväntas sitta i Apples kommande Iphone-enheter är oklart. Produktionen av A12-chippen inleddes i maj. Flera av fabrikerna kom igång redan under helgen och de resterande delarna av verksamheten beräknas kunna återupptas idag, måndag. Det är inte första gången som TSMC råkat ut för datavirus, men det är däremot första gången som skadlig kod lamslagit produktionen på det här sättet. 

Källa