Företagets amerikanska pr-chef avslöjar

"Eget OS på Huaweis telefoner kan dröja flera år"

Nej, något Harmony OS istället för Android lär vi inte få se inom någon snar framtid. Det hävdar Huawei-chefen Joy Tan i en färsk intervju.

Publicerad Uppdaterad

Den amerikanska regeringens svartlistning av Huawei har som bekant inneburit att den kinesiska tillverkaren inte längre får använda den fullfjädrade versionen av Android i sina telefoner, ej heller Googles många appar och tjänster. Spekulationerna kring att Huawei skulle välja att satsa på ett eget operativsystem har duggat tätt, och bolaget har till och med själva medgivit att det skulle kunna vara en lösning, om alla andra alternativ är uteslutna. Men det lär inte ske inom någon direkt snar framtid, hävdar Huaweis amerikanska pr-chef Joy Tan. I en intervju med Financial Times bekräftar hon nu nämligen att Huawei även fortsättningsvis kommer att använda sig av open source-versionen av Android, något som man bland annat gjort med telefonerna i nya Mate 30-serien. Mot bakgrund av det så lär det bli en utmaning Huawei att övertyga användare i de delar av världen där man mer eller mindre tar Googles tjänster för givna på alla plattformar (läs: i princip hela världen med undantag för Kina).

Som en ersättning till Googletjänsterna sätter man nu primärt sitt hopp till att göra Huawei Mobile Services till ett gångbart alternativ. Men att få med sig utvecklarna i ett första steg för att sedan lyckas locka den stora massan att köpa telefonerna innebär tvivelsutan en mycket lång och mödosam resa, något som enligt Tan kan ta flera år. Joy Tans uttalanden står i tämligen bjärt kontrast till det som Huaweis konsument-vd Richard Yu tidigare hävdat, nämligen att Huawei skulle vara redo att växla till det egna operativsystemet Harmony OS ”omedelbart” om så skulle behövas. ”Vi måste hitta alternativa lösningar när det gäller ekosystemet, men det kommer att ta lång tid att bygga upp. Det är så många Androidanvändare I Europa och Sydostasien som är vana att använda sig av Googles applikationer ovanpå Android” säger hon till Financial Times.

Inte ensamma om Open Source-Android

Att satsa på Open Source-Android är Huawei inte ensamma om. Den vägen har även Amazon tagit i sina Fire-enheter. Upplägget är relativt lika för även Amazon har satt upp en egen appbutik och saknar i och med att de kör Open Source-versionen alla Googles egna appar inklusive Gmail, Google Maps, Youtube och så vidare. Amazons appbutik gör att du kan ladda ner bland annat Instagram, Facebook, Spotify och en rad andra appar. Den appbutiken är även tillgänglig att ladda ner och använda på en teleofn som Huawei Mate 30.

I en tidigare intervju med Mobil har Huaweis konsument-vd Richard Yu hävdat att det egna operativsystemet skulle kunna anävndas i vårens lansering av en P40 Pro, men att Mate 30 aldrig varit aktuell för det egna operativsystemet. Hur det här går ihop med vad den amerikanska pr-chefen nu säger återstår att se.  

Källa