Annons

Se den själv i detalj

Huawei Mate 30 Pro – våra första 24 timmar med telefonen

Mobil har nu fått tillgång till en Huawei Mate 30 Pro för test. Det gör att vi kan se exakt hur användbar den är i praktiken här hemma i Sverige, uteblivna Google-appar till trots.

Publicerad Uppdaterad

När vi startar telefonen för första gången så är allt sig likt. Huawei-loggan lyser upp skärmen och den får sällskap av texten “Powered by Android”, för visst har telefonen Android och dessutom den senaste versionen, Android 10. Det som däremot skiljer telefonen från andra Androider, och det som är anledningen till att Huawei inte släpper telefonen direkt här i Sverige och globalt är att den saknar Googles ramverk och egna appar. Det innebär att appbutiken saknas och att många appar, även om du får tag på dem på annat sätt, inte fungerar.

Låt oss alltså ta det från början. När telefonen, som alltså är en kinesisk version av Mate 30, startat får jag se EMUI-loggan följt av listan med tillgängliga språk. Den kinesiska versionen av Mate 30 är idag den enda version som existerar, men det finns ändå fullgott språkstöd. Kinesiska är förvalt, men det går fint att bläddra ner till svenska för att sedan gå vidare till nästa steg i inställningsprocessen. Jag ansluter sedan till wifi och klickar mig vidare till nästa steg. Normalt skulle det vara steget då jag anger mitt Google-konto och lösenord, men eftersom den här open-source-versionen av Android 10 inte är Google-sanktionerad på samma sätt som vanliga Android uteblir det steget. E-post från Gmail går alltså inte att använda i telefonen och nästa steg är istället att jag får logga in med mitt Huawei-id. Det ger mig tillgång till mina sparade data från till exempel Huawei Health, Huawei Cloud och det ger mig möjlighet att ladda ner appar från Huaweis egen appbutik Appgallery. Efter det får jag möjlighet att ställa in Huawei Video och Huawei Pay, ställa in inloggningssätt och så vidare och efter en kort demo av gesterna som används för navigering är jag slutligen inne på startskärmen med ikonerna.

På startskärmen är mycket sig likt och samtidigt inte. Här saknas Google Play-butiken och appar som Youtube, Google Maps, Gmail, webbläsaren Chrome och annat välbekant är borta. Istället har vi som sagt Huaweis appbutik Appgallery, Huaweis egen webbläsare, e-postapp, kalender och så vidare. Jag provar att lägga till min Gmail-adress i den medföljande e-postappen, men där blir det stopp, för det tillåter inte Google. Gmail vill logga in i webbläsaren Chrome som jag inte har.

En del i gränssnittet är sig likt, annat inte.

De senaste dagarna har det rapporterats en hel del om hur enkelt det är att själv ladda ner och installera de verktyg som krävs för att få Google Play och Googles tjänster i Mate 30 och lika snabbt som rapporteringen spreds, lika snabbt började rapporterna komma om att sajten som erbjöd verktyget fått stänga ner. Även om installationsfilen i sig finns att ladda ner från andra sajter är det inget som hjälper oss och vi är hänvisade till andra sätt att installera de appar vi saknar.

Mitt intryck av Huawei Mate 30 från lanseringen kvarstår. Det är en otroligt kompetent smartphone, väldesignad och med en rad nya funktioner där Huawei ligger långt före konkurrenterna. Skärmen med sina rundade kanter hela vägen ut bidrar till det positiva intrycket och baksidan med sina kameror är inte bara formmässigt tilltalande utan tar även bilder som ingen annan telefon är i närheten av.

Med tanke på telefonens många fördelar blir det frustrerande att börja använda den i praktiken. Visst finns Android 10 här, men utan de appar och funktioner jag och vi i Sverige är vana vid blir även de enklaste sakerna krångliga. Att läsa sin e-post, att få ut en bild man tagit ur telefonen och skicka den, att bli avbruten av en rad frågor på kinesiska utan att förstå vad det sedan är man svarar ja eller nej till. 

Givetvis ska vi vara tydliga med att det här inte är hur Huawei tänkt att europeiska konsumenter ska uppleva Huawei Mate 30 Pro. Den telefon vi testar här är den kinesiska 4G-versionen av Mate 30 och det gör att mjukvara och annat är anpassat för just den kinesiska marknaden. Även om Huawei Mate 30 Pro när den faktiskt släpps i Europa rimligen ska ha Android så kan mjukvara, appar och annat skilja sig åt mellan den version vi testar här och den version som senare kommer ut till försäljning.

Första motgången

Jag börjar med att ta lite bilder där Mate 30 imponerar framförallt i mörker. Det gör ju, ska man tillägga, även föregångarna men Mate 30 är inget undantag. I närmast komplett mörker ser den detaljer som är omöjliga att se med blotta ögat. När jag ska få ut bilden ur telefonen är dock Dropbox eller liknande inget alternativ. Att ansluta telefonen med kabel till datorn är så klart ett alternativ, men eftersom jag anslutit till Huawei Cloud kommer jag på att bilden är sparad där och att jag därmed kan komma åt den från en annan Huawei-telefon.

Extrem super slowmotion

Jag provar även, när det gäller kameran, att filma i slowmotion-läget som filmar i hela 7680 bilder per sekund, mångdubbelt mer än de bästa konkurrenterna. Jag släpper en isbit i ett glas med vatten, men märker att många andra som fått möjlighet att testa den här funktionen i Mate 30 Pro och postat resultatet lyckats betydligt bättre. För mig hinner slowmotion-sekvensen avslutas innan isbiten brutit vattenytan. Hela resultatet blir alltså ett antiklimax och jag får se till att senare hitta ett bättre motiv att testa på. Bäst fungerar den här funktionen i starkt naturligt ljus utomhus, för inomhus och med belysning blir bilden annars lätt mörk eller med blink från lamporna.

De grundläggande funktionerna finns dock i Huawei Mate 30 Pro, även i den här kinesiska versionen. Jag har en webbläsare och utöver att den föreslår en massa saker på kinesiska och att jag en gång råkar komma åt någonting så att tangentbordet, som annars är på svenska, plötsligt blir på kinesiska så fungerar den bra. Den här vägen kan man ladda ner andra appbutiker istället för den eftertraktade Google Play och som komplement till Huaweis egen Appgallery. Amazon har ju sedan en tid en egen appbutik för Androidappar och jag laddar ner den, liksom Yandex Store och en appbutik som heter Aptoide.

Mate 30 Pro saknar Google Play-butiken, men det finns utöver Huaweis egen Appgallery även andra appbutiker att tillgå.

Den här vägen får jag tag på appar som Spotify, Google Maps, Facebook, Instagram, Youtube och Gmail. Även Dropbox hittar jag här. Att jag lyckas ladda ner och installera apparna betyder dock inte att jag får någon användning för dem. Gmail låter mig inte logga in på något Google-konto och Google Maps visar visserligen karta, men kan inte hitta min position. Facebook och Instagram däremot fungerar felfritt medan Spotify först inte ens går att starta. Youtube-appen startar, men kraschar och avslutas varje gång efter bara någon sekund. 

Nu har jag dock installerat en hel del appar utan att ha full koll på vad det är jag installerat. Dialogrutor på kinesiska har jag chanstryckt på och jag bestämmer mig för att återställa telefonen och vara mer försiktig. Då får jag utan problem igång såväl Spotify som Microsoft Onedrive, båda nedladdade från Amazons appbutik. Google-appar som Youtube är det dock fortfarande stopp för.

När det gäller e-post får jag ner Microsofts Outlook-app och tänker det ska lösa saken. Den har stöd för Gmail, men det visar sig att Google kräver att inloggningen till mitt konto ska ske via webbläsaren Chrome. Eftersom det är en Google-app får jag inte in den i telefonen och kan således inte läsa mina Gmail i Outlook-appen, eller i någon annan tillgänglig app. 

Storslagen telefon

Storheten med Huawei Mate 30 Pro är påtaglig, men som väntat är den kinesiska versionen inget man i praktiken kan använda här i Sverige. I webbläsaren får jag gång på gång förslag på kinesiska och de förinstallerade apparna är många som jag inte har någon som helst nytta av, eftersom de är på kinesiska. Nyttan är ack så nära med Android 10 som ju finns där, men samtidigt så långt borta. Det är inget litet jobb Huawei har framför sig för att utan tillgång till Googles appar och tjänster göra Mate 30 Pro till en telefon som fullt ut kan användas och konkurrera på den svenska marknaden.