https://www.mobil.se/nyheter/test-visar-att-huawei-mate-30-pro-har-basta-mobilkameran
567616
Nyheter
Dxo har släppt sin testrapport

Test visar att Huawei Mate 30 Pro har bästa mobilkameran

● BILDSPEL
Dxo som brukar testa de flesta nya kameramobiler har just publicerat sitt test av Mate 30 Pro. Resultatet är det bästa man någonsin kommit fram till.

Innan Dxo testade Huaweis nylanserade flaggskeppstelefon var det Samsung nya Galaxy Note 10 Plus som hade ledartröjan men den tar alltså Huawei nu åter. Mate 30 Pro som lanserades förra veckan och ännu inte har fått något definitivt lanseringsdatum i Sverige eller Europa har fyra kameror på baksidan med huvudsensor, vidvinkel, tele med tre gångers optisk zoom och dessutom en särskild TOF-kamera som mäter avståndet, alltså djupet i bilden.

Många fördelar

När Dxo testat Huawei Mate 30 Pro är det framförallt låga brusnivåer och detaljrika bilder som imponerar. Jämfört med föregångaren P30 Pro får Mate 30 Pro komplimanger för mer stabil vitbalans och bättre färgåtergivning. Som väntat så presterar även Mate 30 Pro bra i Dxo:s nya bedömningskategori för nattbilder och det är ju ett område även föregångaren var bra på. Det egentligen enda som Dxo klagar på i sin testrapport är att vidvinkelkameran, som även den har en sensor på 40 megapixel ger en mer begränsad vy och att konkurrenter har bredare vidvinkel där du kan få plats med mer. Huawei Mate 30 Pro får poängen 130 för stillbilder och är därmed ett par poäng före den tidigare mästaren Samsung Galaxy Note 10 Plus. 

Bra men inte bäst på video och selfies

När det gäller video tycker Dxo att Mate 30 Pro även där har bra detaljrikedom, utan mycket brus ens när det är väldigt mörkt. Kameran filmar inte i HDR, men den har trots det bra kvalitet både i skuggor och i ljusare områden i motivet. Det här räcker till en videopoäng på 100, snäppet under Samsung Galaxy Note 10 Plus som fortfarande behåller förstaplatsen där. Samma sak gäller selfies där Mate 30 Pro är utrustad med en selfiekamera på 32 megapixel och en djupsensor som ska ge bättre bokeh-effekter. Dxo tycker selfiekameran i Mate 30 Pro ger bra färgåtergivning men klagar lite på begränsat skärpedjup så att bara några i en gruppselfie verkligen blir skarpa och beklagar även att selfiekameran saknar autofokus. Sammanfattat så placerar sig Mate 30 Pro på topp tio för selfies med bland andra Asus Zenfone 6, Samsung Note 10 Plus och Samsung Galaxy S10  plus på högre placeringar.

Man kan ha synpunkter på betygsystemet som Dxo använder sig av och beroende på vilka egenskaper som de väger tyngst behöver inte nödvändigtvis andra testare komma fram till samma resultat i en jämförelse. Med det sagt får ofta betygen från Dxo stor spridning och de betraktas som betydelsefull aktör.

Presenterades 19 september

Huawei Mate 30 Pro lanserades officiellt i förra veckan i München på en presentation där Mobil var på plats. Telefonen ska släppas i Europa och kommer att ha Android som operativsystem, men än så länge är inte detaljerna kring när och hur klara, mycket givetvis beroende på den amerikanska blockaden mot Huawei.