Förstå ditt kontantkort

Mobils guide till rätt kontantkort. Vi kollar villkoren och vägleder dig förbi fallgroparna. Av Erik Mörner

Publicerad Uppdaterad

En viktig skillnad mellan abonnemang och kontantkort har varit priset på mobiltelefonen. För kopplat till ett mobilabonnemang kommer ofta en mobiltelefon för noll kronor eller obetydligt mer. Förutsättningen är givetvis att du tecknar abonnemanget och framförallt att du binder dig i ända upp till två år med månadsvisa inbetalningar.

Telefonargumentet för att välja abonnemang före kontantkort håller dock på att försvinna. För när man köper mobil numera är bindningstiden ofta förenad med ett kostnadstillägg per månad som i praktiken innebär att man köper sin telefon på avbetalning. Inga egentliga fördelar med abonnemang gentemot kontantkort med andra ord.

Tidigare var det självklara argumentet för abonnemang eller kontantkort att abonnemanget med sin månadsavgift gjorde att man kunde få ner minutkostnaden. Kontantkortet var med andra ord för den som inte ringde så mycket medan abonnemanget bäst passade den som pratade mycket och kunde ta en hög månadsavgift för att få lägre samtalspris.

Idag är skillnaden mellan kontantkort och abonnemang mindre. Lösningen operatörerna klurat fram är att allt mer låta kontantkorten ta skepnad av abonnemang. Och just därför lönar det sig mer än någonsin att läsa det finstilta när man skaffar ett kontantkort för fällorna är många. Det viktigaste att se på är hur och när de uppgivna priserna gäller. Vanligast är att en prislista gäller en månad efter att man senast tankat sitt kort med nya pengar. När en månad gått byts prislistan ut och då ofta till priser som är betydligt högre.

Fast avgift

Många kontantkort har någon typ av fast avgift, förvillande lik ett vanligt abonnemang och här har flera operatörer varit riktigt kreativa när de funderat ut hur prislistan ska se ut. Det vanligaste sättet är att de lägsta priserna enbart gäller en månad efter att man laddat sitt kort. Den här metoden har Comviq anammat fullt ut. Alla deras kontantkort Amigos, Kompis och Knock-out blir efter 30 dagar till ett vanligt Comviq Kontant om man inte laddar det med ett nytt värdebevis.

För den som inte är uppmärksam kan det innebära stora och oförutsedda kostnader. Istället för att ringa alla Comviqkunder gratis kostar de samtalen plötsligt 3,69 kronor per minut dagtid och 29 öre minuten under kvällar och helger. Liknande upplägg har Tre och den som inte laddar sitt kort var trettionde dag får där betala 99 öre per minut även för de samtal inom Tres när som annars är gratis.

Även Vodafone har prislistor som ändras om man inte laddat sitt kontantkort på en månad. Vodafone Kontant och Vänner Kontant har liknande lösningar. Hos Telia har man istället valt en fast avgift per dag och då har man samma låga pris alltid, eftersom dygnsavgiften dras varje dag så länge kortet är aktivt. Hos Halebop har man istället en fast minimiförbrukning på kortet.

Alla dessa kreativa lösningar gör onekligen att kontantkorten mer och mer liknar traditionella abonnemang. Givetvis finns det trots allt en del skillnader mellan kontantkort och abonnemang och de är sådana som alltid funnits där. Den mest påtagliga är kanske fakturan, för medan abonnemanget kräver att man först går igenom en kreditkontroll kan ju vem som helst oavsett inkomst skaffa ett kontantkort.

Fungerar utomlands

Även möjligheterna att använda kortet utomlands skiljer sig en del åt mellan kontantkort och abonnemang, även om detta suddats ut en del med tiden. Anledningen är att samtal och sms i andra länder inte sker i operatörens eget nät och därför kunde man i alla fall i kontantkortets barndom inte spärra användningen utomlands när pengarna på kontantkortet är slut.

Den tiden är över nu och därför går det fint att använda sitt kontantkort i utlandet, så länge man håller sig inom Europa. Det har att göra med att operatörerna måste ha samarbete för just kontantkorten och om det inte finns (saknas ofta utanför Europa) kan man teckna avtal för att istället få en faktura i efterhand på de samtal man gör i utlandet. Då tas en kreditupplysning precis som om man skaffat ett abonnemang.

Avstår man från att teckna den här typen av avtal kan man alltså med kontantkort få lite sämre möjlighet att ringa utomlands, men i Europa är det oftast inga problem. Det handlar bara om att dubbelkolla med sin operatör i vilka länder man kan ringa med sitt kontantkort.

Just att ringa med sitt kontantkort i utlandet fungerar precis som hemma i de flesta fall, men Comviq, Tre och Tango har egna idéer. Där ska man innan det vanliga numret istället slå ett kortnummer. Att skicka sms däremot gör man precis som vanligt och i båda fallen dras pengarna för samtalen direkt från de pengar man har laddade på kortet.

En undersökning från PTS, Post och Telestyrelsen visar att 44 procent av mobilanvändarna använder kontantkort. Det kontanta sättet att ha mobiltelefon har därmed kapat åt sig en allt större del av marknaden. Trots det är abonnemangskunderna de som oftast bedöms som mest värda och därför satsar operatörerna lite extra på dem. Ett exempel är kundservice, för det är något man ibland får i begränsad form. Extremen är Halebop som inte har någon kundtjänst alls för den som vill ringa och prata med någon. Där hänvisar man istället till kundtjänst via e-post.

Inga sms-paket

Vill du köpa tilläggstjänster till ditt kontantkort kan du också stöta på patrull, men gångerna då abonnemanget ger tillgång till fler tjänster är numera lätträknade. Problemet är hur operatören ska ta betalt och när det gäller tillexempel köp av ringsignaler och spel är det inga problem. Pengarna dras direkt eller så får man skicka ett betal-sms för att pengarna ska dras den vägen.

Egentligen är det bara operatörernas olika paket med billigare sms som står oåtkomliga för kontantkortskunder. Men då handlar det inte så mycket om problem att ta betalt som ett medvetet val från operatörens sida att låta sms-paketen vara exklusiva för den som väljer att teckna ett abonnemang.

Om du nu märker att du vill byta kontantkort till något som passar bättre är det ganska enkelt. Precis som när man som abonnemangskund byter operatör kan man ta med sig sitt nummer när man byter mellan kontantkort hos olika operatörer eller om man byter från abonnemang till kontantkort (och givetvis vice versa också). Att byta från ett kontantkort förutsätter först och främst att du registrerat dig. Kontantkortet måste vara registrerat i ditt namn.

Väljer du sedan att byta till ett abonnemang hos en annan operatör kontaktar du helt enkelt den operatören och berättar att du vill teckna abonnemang och behålla ditt nuvarande mobilnummer. Är det ett kontantkort hos en annan operatör som lockar får du först köpa ett startpaket och sedan kontakta operatören för att få ditt nummer flyttat. Det är viktigt att du inte säger upp det abonnemang eller kontantkort vars nummer du vill flytta. Det sker istället när numret flyttas.

Ruta: Så byter du kontantkort

1.Registrera dig

Börja med att registrera ditt kontantkort hos din nuvarande operatör om du inte redan gjort det. För att kunna byta operatör och ta med dig ditt nummer måste kontantkortet vara registrerat på dig.

2.Köp ett startpaket

Köp sedan ett startpaket med det kontantkort och den operatör du vill ha. Då får du ett simkort att använda istället för det du hade tidigare. Kom ihåg att kopiera eventuella kontakter och meddelanden från ditt gamla simkort.

3.Kontakta nya operatören

När du köpt ditt startpaket är det dags att kontakta den operatören och berätta att du vill flytta över ditt gamla nummer. Vill du istället teckna ett abonnemang hoppar du över steg två och går direkt till nya operatören och ber att få teckna abonnemang och ta med ditt gamla nummer.

4.Vänta

När din nummerflytt är påbörjad är det bara att vänta. Det tar vanligen någon vecka innan ditt nummer flyttas över. Då ska du också byta simkort i din telefon eftersom det gamla kortet slutar att fungera.

Ruta: Kontantkort i utlandet

De allra flesta kontantkort kan du ringa i utlandet med, precis som hemma. Det gäller de flesta länder i Europa där de svenska operatörerna har speciella avtal med de utländska operatörerna. I andra länder krävs att du först tecknar ett utlandsavtal med din svenska operatör för att kostnaden för samtal i utlandet ska kunna faktureras.

Har du kontantkort hos Tre, Comviq eller Tango måste du slå några extra siffror innan du sedan slår numret. Fråga din operatör.

Ska du ringa mycket i utlandet kan det löna sig att skaffa ett simkort i det land du befinner dig. Först och främst slipper du då kostnaden när någon ringer till dig.

Ruta: Om du inte laddar varje månad

Många lockpriser i kontantkortens prislistor är förknippade med finstilta villkor. Här kan du jämföra lockpriset med det som gäller om du glömmer att ladda ditt kort varje månad.

SE EXCEL-DOKUMENT