https://www.mobil.se/nyheter/face-id-kan-vara-p-v-g-till-apple-watch
565043
Nyheter
Patent avslöjar

Face ID kan vara på väg till Apple Watch

Att Face ID är här för att stanna på Iphone är det nog ingen som betvivlar. Teknologin är sannolikt på väg även till Ipad, och nu uppmärksammas dessutom ett patent som skvallrar om att även Apple Watch kan vara aktuell för att begåvas med ansiktsigenkänning.

Det är sajten Patently Apple som har hittat patentet som Apple tilldelats och som beskriver en Face ID-liknande lösning för Apple Watch. Att Face ID på sikt kommer att fasa ut fingeravtrycksläsare på både Iphone och Ipad helt och hållet är mer sannolikt än osannolikt, men det som talar emot att Apple Watch skulle begåvas med samma finess är att enheten i så fall skulle behöva rustas med kamera och dotprojektor, något som dels skulle ta en hel del plats i anspråk, dels sannolikt skulle göra enheten dyrare. Möjligen kan det vara en enklare form av ansiktsigenkänning som planeras för just Apple Watch. 

Välkommen lösning

Men bortsett från de tekniska förbehållen så är tanken rimlig, och dessutom vore det en välkommen lösning. Alla som slagit in en pinkod på en Apple Watch förstår varför. Det är pilligt, helt enkelt. Dessutom måste det ske varje gång man aktiverar klockan efter att den inte varit i kontakt med huden, något som kan vara lite irriterande om man har anledninga att ta av och på klockan med jämna mellanrum. En intressant aspekt av patentet är att ansökan lämnades in redan 2016, det vill säga långt innan Face ID debuterade. Men Apple lär sannolikt ha haft teknologin under utveckling redan då, och att man använt andra namn för lösningen i patentet kan ha sin förklaring i att man inte ville avslöja namnet Face ID.