https://www.mobil.se/nyheter/facebook-och-whatsapp-slutar-dela-data
562369
Nyheter
Integritet

Facebook och Whatsapp slutar dela data

Nu behöver användare i Europa inte längre aktivt välja att tacka nej till att data delas mellan de två tjänsterna.

Det var i augusti som Whatsapp uppdaterade sitt användaravtal vilket innebar att tjänstens konto kunde länkas samman med ett Facebook-konto. Det innebar att data därefter kunde delas mellan de två tjänsterna. Användare som inte gillade tanken var tvungna att aktivt neka datadelandet. 

Article 29 Working Party, ett EU-organ som består av integritetsvärnare från 28 EU-länder, meddelade Whatsapp vd Jan Koum att de hade väldigt oroliga över företagets hantering av användarnas data. Gruppen har inga legala befogenheter, den fungerar endast som ett rekommendationsorgan. 

Efter påtryckningen så beslutade Facebook, som äger Whatsapp, att beslutat att avsluta datadelningen i i Tyskland och Storbritannien. Nu har det stoppet alltså utvidgats till att innefatta hela Europa. När Facebook tog över Whatsapp så lovade företaget att de inte skulle samla in användarnas uppgifter, något som alltså ändrades i och med ändringen av Whatsapps användaravtal i augusti. Det återstår att se hur länge den senaste ändringen håller, men en representant för Whatsapp säger till tekniksajten Engadget att företaget har "konstruktiva konversationer" med EU-myndigheterna.